Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Обставини




Обставинаминазиваються другорядні члени речення, що характеризують дію, стан, ознаку предмета, вказуючи на їхній спосіб, міру, ступінь, місце, час, причину, мету, умову.

За значенням обставини поділяються на такі групи:

Обставини способу дії — відповідають на питання як? яким способом?: 1. Тривожно і радісно злетіли сірі гуси вгору і полинули, полинули (О.Довженко). 2. Як жити весь вік на колінах, то краще грудьми на штики (Б.Олійник).

Близько до цих обставин стоять обставини міри й ступеня, які відповідають на питання скільки? наскільки? якою мірою?: 1. Вона була дужесхожа з лиця на Нимидору (І.Нечуй-Левицький). 2. Блиснуло двічі тут підряд, і грохнув грім (П.Тичина).

Обставини місця — відповідають на питання де? куди? звідки? яким шляхом?: 1. Попереду над рівниною зависло лагідне червоне сонце (Григір Тютюнник). 2. Коні біжать рівною, злегка хвилястою дорогою (У.Самчук).

Обставини часу — відповідають на питання коли? доки? відколи? як довго?: 1. Всю зиму підіймалися води Дніпра, заливаючи плавні, озера (О. Довженко). 2. Ти вже не згинеш, ти двожилава, земле, рабована віками (В.Стус).

Обставини причини — відповідають на питання чому? з якої причини?: 1. Повітря тремтить від спеки (М.Коцюбинський). 2. Побачивши Черниша, боєць зворушився до сліз (О. Гончар).

Обставинимети — відповідають на питання навіщо? з якою метою?: 1. Скільки б не судилося страждати, все одно благословлю завжди день, коли мене родила мати для життя, для щастя, для біди (В.Симоненко). 2. Я все стерплю ради дітей! (І.Котляревський).

Обставини умови — відповідають на питання за якої умови?: 1. Не взявшись до сокири, не зробиш хати (Нар. творчість). 2. В Святошині, Голосіївському лісі київські ополченці готувалися до захисту міста на крайній випадок (П. Загребельний).

Обставини допустовості — вказують на умову, всупереч якій відбувається дія, і відповідають на питання незважаючи на що? Обставини допустовості вводяться в речення за допомогою прийменників незважаючи на, всупереч, наперекір, попри, при і, як правило, виділяються з обох боків комами: 1. Чіпка, наперекір світові й людям, якийсь веселий, радий (Панас Мирний). 2. Незважаючи на лютий холод, Шовкуна все більше хилило на сон (О. Гончар). 3. Він легко, попри свій вік і огрядність, скочив у сідло (Н.Рибак)

Завдання 41. Підкресліть додатки, позначивши їх: прямі, непрямі.

Верба. Здається, звичайне собі дерево, а скільки з ним пов’язано цікавих історій. Вона стала своєрідним символом нашого народу. Не випадково великий Кобзар, перебуваючи на заслані, висадив у пустелі саме вербову гілочку, приживив її, виходив. Вона нагадувала йому рідну Україну. В знак великої уваги до геніального поета і художника казахський народ любовно оберігає ту символічну реліквію і до сьогодні (В. Скуратівський).

Завдання 42. Поширте речення додатками, вказуючи, прямі вони чи непрямі.

1.Холодні осінні тумани клубочаться вгорі._____________________________

________________________________________________________________

_______________________________________________________________

2. Плачуть голі дерева, плачуть солом’яні стріхи.________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Сонце світило, як літом.____________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Сонце було вже низько. Сніги впали великі.___________________________

_________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Завдання 43. Зі словами Батьківщина, село, праця, школа, мати складіть речення так, щоб ці слова в одному випадку виступали підметами, а в іншому – додатками.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 44. Підкресліть означення, визначте їх вид.

1. Оксамитове поле безкрає переливами синіми грає (Д. Луценко). 2. Більше вір своїм очам, ніж чужим речам (нар. твор.). Стала наближатися година рушати в дорогу (С. Васильченко). 4. В моєму серці схрещення доріг ненависті й любові (Д. Павличко). 5. І кожна мить чекає зорепаду, і кожна віть шукає свого саду (І. Вовк). 6. Дівчина в рожевому намисті дивиться на сонце з під руки (М. Годованець).

Завдання 45. Перепишіть прислів’я, виділенні неузгоджені означення замінюючи на узгоджені.

1. Догана матері м’якша за ласкаве слово батька. _______________________

_________________________________________________________________

_______________________________________________________________

2. У семи няньок дитина без носа. _____________________________________

________________________________________________________________

3. Трьох років дитину доглядай щогодини.____________________________

_______________________________________________________________

4. Хто тоне, за піну з моря хапається._________________________________

________________________________________________________________

5. Лякала коза, що з верби листя об’їдати не буде.________________________

________________________________________________________________

_________________________________________________________________

Завдання 46. Підкресліть обставини, визначте їх вид, спосіб зв’язку з пояснюваним словом.

1.Стежка від озерця до хати неначе надвоє покоротшала (Марко Вовчок). 2.Чіпка, наперекір світові й людям, якийсь веселий, радий (П. Мирний). 3.Під горою веселками блищав Дніпро (Я. Баш). 4.Черниш зупинявся перепочити раз у раз (О. Гончар). 5.І над стареньким комином лелека після дощу просушує крило (Л. Костенко). 6.Незабаром діти прибігли у ліс збирати ягоди (О. Іваненко). 7.Брови й плечі його полізли високо вгору від здивування (О. Довженко). 8.При щирості між людьми, при глибокій та міцній симпатії ніякий риск не страшний (Леся Українка).

Завдання 47.У поданому тексті вставити пропущені літери, розділові знаки. В кожному реченні підкреслити члени речення.

Козацькі чайки

Козаки були вмілими воїнами (не) тільк...______________ на суш... а й на морі. Їхні (славно)звіс...ні_______________________ чайки (не)боялися_________________ ні бурі ні оснащен...их важкими гарматами турецьких галер до яких вони сміливо підходили (в)притул___________________ і брали (на)абордаж_______________. Слово "чайка" походить о(д,т) тюр...ського "чаік - каїк" що значить човен дубок. Вони були як правило понад 12 метрів (зав)дов...ки________________ й 3 - 5 (зав)ширшки____________________. На кожну сідало кілька десятків (не)втомних________________________ веслярів і ро...сікаюч... воду чайка летіла мов на крилах.

(У,в) чайці вміщалася до шіс...десяти осіб (з,с) усім військовим (с,з)поряджен...ям до якого входило наві...ь кілька ле(г,х)их гармат що називалися фальконетами. При попутному вітрі на чайці нап...налося вітрило.

Як(що)______________ к...заки бачили в морі турецьку галеру їхні чайки мит...ю шикувал...ся у формі (пів)місяця_______________ щоб вона (не)змогла_____________ (в, у)текти. Наближаючись до ворожого судна запорожці вели (не)впин...ий___________________ пр...цільний вогонь із рушниць змітаюч... ним (у, в)се (з, с) палуби. Та потім із шаблями в руках вид...ралися на галеру й поч...нався (руко)пашний________________________ бій. Тут уже протистояти к...закам (не)міг_______________ (ні)хто____________. (3, С) захоплен...ого корабля заб...ралася вся здобич... дно його прорубувалося і (с, С)ултанс...кий флот ставав мен...шим на ще одну галеру.

Збер...глися сві...чен...я самовидців про загадкове козацьке судно яке було мабу...ь одним із перших варіантів підводного човна. Воно мало два днища між якими клався баласт для занурен...я у воду. А в висунуту над поверхнею моря трубу (про)образ_______________ майбут...нього пер...скопа стерновий вів спостереження пильнував чи (не)з...явит...ся________________ де турецька галера. Рухався човен за допомогою весел умонтован...их у його борти так (в, у)міло_________________ що в нього (не)протікала__________________ вода. При наближен...і до ворога баласт викидався човен (не)сподіван...о________________ зр...нав на поверхню і знову к...заки з...являлися ніби з самісінького дна моря.

К...заки вели успішну боро...ьбу (з, с) (С,с)ултанс...ким флотом визволяли (не)вольників_____________________ нападаюч... на турецьк.. (і,й) татарськ... міста. Голосний відгомін про це дійшов до нас (у, в) народних думах баладах (і, й) л...гендах.

Д/З вивчити конспект, виконати завдання 48.

Завдання 48. У поданому тексті вставити пропущені літери, розділові знаки. В кожному реченні 2-го абзацу підкреслити члени речення.

Гопак танець народжен...ий (у, в)війні

Свобода була основою жит..я лицарів (З, з)апорозької (С, с)ічі. Право на свободу козаки відстоювали у (не)скінчен...их______________________ війнах (із, з) загар(б, п)никами.

(В, у) умовах війни (і, й) народились (У, у)країнс…к… бо(йо,ьо)ві мисте...тва. (Де)які___________ з них дійшли до наших днів (у, в) вигляді танців. (Най)відоміший_____________________ танець гопак. Так (не)дивуйтесь_____________________. Саме гопак. Але (не)той____________ який часом показує (У, у)країн…с...ке телебачен...я а той справж…ній брат (К, к)арпатс...кого танку "аркан" що поєднує ритуальні ел...менти сучасності (і, й) давн...ни.

Мета прадавнього гопака ро...кріпачити тіло для проведен...я військових дій які (ні)коли______________ (не)можна______________ було пере...бачити до кінця. (Не)дивно_____________________ що певні ел...менти гопака подібні до ел...ментів (К, к)итайського у-шу. (Про)те_______________ витоки, зміст (і, й) пр...значен...я подібних ел...ментів різнят...ся.

Рухи гопака були наслі(д,т)ком во...овничого стану і (не)мали__________________ ушуїс…ської ві(д, т)очен…ості в конкретні удари, блокування, підсіч..ки. К..заки мали більш загальне уявлен...я про війну де була різна кількість (по)різному______________ озброєн...их ворогів.

Піз...ніше з...явилася (вогне)пальна________________ зброя і тому зросла вага акробатичних ел...ментів (з,зі) змін...ими амплітудами рухів. Гопак танець народжен...ий у веремії військових дій де (врешті)решт_____________________ лиш сер…цем можн… ві...чути вихід (з,зі) (най) скрутніших___________________________ становищ... .


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 112; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты