Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оцінка інвестицій за індексом прибутковості




 

Індекс прибутковості або індекс рентабельності (РІ) – це метод, який порівнює теперішню вартість майбутніх грошових потоків з початковими інвестиціями, тобто це відношення теперішньої вартості грошових надходжень до інвестицій. Даний критерій характеризує доходи на одиницю витрат; саме він є найкращим, коли необхідно впорядкувати незалежні проекти для створення оптимального портфеля у випадку обмеженості загального обсягу інвестицій.

Якщо інвестиції разові, цей показник розраховується за формулою:

 

(8.15)

Якщо інвестиції не разові, а являють собою певний потік протягом декількох років, то:

 

(8.16)

 

Згідно з цією методикою, проект з більшим індексом прибутковості, ніж одиниця приймається, а проект з індексом прибутковості меншим ніж одиниця, відхиляється, якщо індекс прибутковості дорівнює одиниці, то це означає, що прибутковість інвестицій точно відповідає нормативу рентабельності ( проект ні прибутковий, ні збитковий).

Даний метод є ніби продовженням методу розрахунку чистої теперішньої вартості. Показник індексу прибутковості на відміну від показника чистої теперішньої вартості є відносною величиною.

Переваги даного методу:

1 Усі розрахунки ведуться, виходячи з грошових потоків.

2 Враховує зміну вартості грошей з часом.

3 Враховує масштаби інвестицій.

4 Дає інформацію про “резерв безпеки” проекту.

Недоліки даного методу:

Важко оцінити майбутні грошові потоки та ставку дисконту.

Не володіє властивістю адитивності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты