Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Прийміть рішення




Після того, як альтернативи оцінені по своїй відповідності критеріям, той, хто приймає рішення, готовий обґрунтовано зробити свій вибір. Він вибере ту альтернативу, котра найбільш повно відповідає більшості критеріїв. Раціональним рішенням буде та альтернативна, яка набере більшу кількість ”+”(підсумкова графа гратки). Після того, як буде прийняте остаточне рішення (наприклад: придбання нового комп’ютерного класу), підкресліть, що для будь-якої іншої конкретної школи ситуація могла б бути іншою – починаючи із визначення можливих альтернатив, вибору критеріїв, оцінювання альтернатив за цими критеріями та прийняття остаточного рішення. Будь-яке рішення має свою альтернативну вартість. Це те, від чого ми відмовилися заради рішення, прийнятого нами; це – друга за значенням (після обраної нами) альтернатива.

Закон збільшення альтернативної вартості показує, що під час заміни виробництва одного блага (А) виробництвом іншого блага (В) за умов повного використання наявних ресурсів альтернативні вартості виробництва кожної додаткової одиниці блага А зростатимуть. Так, в нашому прикладі, альтернативна вартість збільшення виробництва вершкового масла з 1 тонни до 2 тонн дорівнює відмові від виробництва 2 тисяч гармат (перехід з точки В до точки С; 14 – 12 = 2). Збільшення виробництва вершкового масла з 2 тонн до 3 тонн означає відмову від виробництва вже аж 3 тисячі гармат (перехід з точки С до точки D; 12 – 9 = 3).

Розглянути процес прийняття рішення в сім’ї, та визначити його альтернативну вартість можна за допомогою економічної гри “Купуємо будинок”.

 
 


Економічна гра: «Купуємо будинок»

- картки з характеристиками будинків(для кожної групи)

- картки з інформацією про сім’ї(кожної групі по одній картці)

- Необхідний час: до 30 хвилин.

1. На цьому уроці розглядається декілька сімей, кожна з яких приймає рішення: який будинок придбати? Це – американські сім’ї, тому учням буде цікаво дізнатися, яким чином здійснюють вибір родини їхніх однолітків в іншій країні.

2. Розділіть клас на декілька груп по чотири учні в кожній. Прочитайте вголос опис наведеної нижче ситуації, з якою зіткнулась сім’я Уолкерів.

3. Поясніть учням, що є декілька будинків, можливість придбання яких розглядається сім’єю Уолкерів. Роздайте кожній групі по п’ять карток з малюнками будинків та таблицями з їх характеристиками. Поясніть учням, як читати таблиці з характеристиками будинків.

4. Акцентуйте увагу учнів на тому, що найкраще рішення повинно бути прийнятим на основі використання п’ятиступеневої моделі прийняття рішень.

Намалюйте на дошці гратку прийняття рішень, яку Ви будете поступово заповнювати. Запропонуйте учням намалювати гратки прийняття рішень в своїх зошитах.

5. Обговоріть:

- Яка проблема стоїть перед сім’єю Уолкерів? (Сім’я повинна вирішити, який з декількох будинків вибрати для покупки, але витрати не повинні бути більше, ніж 100000 доларів).

- Які є альтернативи? (Починайте заповнювати гратку прийняття рішень - запишіть адреси будинків в графі “Альтернативи”. Нехай учні зроблять теж саме у своїх ґратках прийняття рішень).

- Які критерії, або важливі фактори, сім’я повинна приймати до уваги при прийнятті рішення? ( Прочитайте ще раз опис ситуації з сім’єю Уолкерів для того, щоб визначити критерії і впишіть їх у ґратку прийняття рішень. Нехай учні зроблять теж саме у своїх ґратках прийняття рішень. Порівняйте виділені вами критерії з тими, котрі вказані у зразку ґратки прийняття рішень, розміщеній у кінці опису даного уроку. Критерії – це ті цілі, які люди хочуть досягти; обмеження не є критеріями. Родина Уолкерів не може вибрати будинок за ціною, що перевищує сто тис.).

- Як співвідноситься кожна альтернатива з кожним з визначених критеріїв? (Подивіться на картки з параметрами будинків і визначте, яким критеріям відповідає кожний з будинків. Поставте “ +” в кожному “ прямокутнику” , де альтернатива відповідає критерію і “- “ там, де альтернатива критерію не відповідає).

- Поясніть учням, що, коли вони відмовляються від чогось одного, для того, щоб отримати щось інше - це називається вибір. Дивлячись на ґратку прийняття рішень, визначте, від чого відмовляється сім’я Уолкерів, якщо вона вибере будинок на вул. Дестер?

- Від чого відмовляється сім’я, якщо вона вибере будинок на вулиці Файлер ? (Вони в цьому випадку зможуть жити в місті, але змушені будуть відмовитися від земельної ділянки, гаража на дві машини та близько розміщеної школи).

- Який, на вашу думку, наступний крок у процесі прийняття рішення? (Саме прийняття рішення ).

- Яке рішення буде прийнято відповідно до ґратки прийняття рішень? (Можливо, що учні виберуть будинок, який отримав більше всього плюсів. Це логічно; але люди можуть надавати одним критеріям більше значення, ніж іншим. Наприклад, один будинок може бути з трьома спальнями, але без земельної ділянки. Сім’я може надати перевагу цьому будинку у порівнянні з іншими, що мають більше плюсів, оскільки спальні тут більш просторі. Таким же чином учні можуть аргументувати свій вибір. Такий підхід можливий, оскільки рішення приймається зважено).

6. Роздайте кожній групі по одній картці з інформацією про сім’ю .

7. Кожна група повинна вибрати одного учня, який буде вести нотатки. Нехай учні групи уважно прочитають інформацію на картці і використають набуті навички здійснення процесу прийняття рішення, щоб вибрати кращий варіант будинку для “своєї” сім’ї. Учень, який веде записи в групі, відповідає за заповнення ґратки прийняття рішень.

8. Зберіть заповнені ґратки прийняття рішень, або попрохайте кожну групу пояснити свою ґратку і визначити альтернативну вартість свого рішення.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты