Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА 9 ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР




УРОК 1 Основні поняття

Одними з найдавніших та найпопулярнішіх програм є текстові редактори. Адже за допомогою них здійснюється введення в комп'ютер та редагування текстової інформації. Текстовий редактор — це програма, призначена для створення та обробки тексту.

Текст, оформлений за допомогою текстового редактора, звичайно називається текстовим документом.

Перші текстові редактори дозволяли лише вводити текст та зберігати його в пам'яті комп'ютера. З появою персональних комп'ютерів зростають вимоги щодо підвищення зручності введення тексту, і відтоді програмне забезпечення, призначене для обробки текстової інформації, неухильно розвивається. З середини 80-х років минулого століття текстові редактори стали настільки популярними, що персональний комп'ютер часто використовується лише для оформлення текстових документів. Зараз майже вся ділова документація оформлюється на комп'ютері в текстових редакторах.

З часом, коли можливості текстових редакторів розширювалися, їх почали називати текстовими процесорами. Різниця між редакторами та процесорами умовна, процесори звичайно мають більше засобів для створення складних за формою текстів. Всі відомі зараз системи обробки текстів належать до текстових процесорів.

У нашій країні серед текстових процесорів поширеними є Microsoft Word, Latex, Corel WordPerfect, Lotus WordPro та інші.

Вважається, що до функцій сучасного текстового процесора належать (функції перелічено в основному у хронологічному порядку — порядку їх появи в реальних процесорах) такі:

• організація введення тексту за допомогою клавіатури та збереження його в пам'яті;

• редагування тексту (копіювання, переміщення, вилучення тощо);

• попередній перегляд перед друком та друкування;

• редагування декількох документів одночасно;

• форматування тексту (оформлення тексту, зміна його параметрів);

• перевірка правопису;

• використання графічних зображень у тексті;

• використання таблиць у тексті;

• використання макросів (програмних кодів) у документах.

Спосіб зберігання текстового документа у пам'яті називається текстовим форматом. Нині час існує декілька десятків різноманітних текстових форматів, які використовуються різними текстовими процесорами. Вони відрізняються обсягом необхідної для збереження пам'яті, швидкістю перетворення тексту на файл даних тощо.

Одним із найпростіших форматів є формат «txt» — «текст» (або «текст DOS»). У цьому форматі в пам'яті зберігається тільки текст із

Вікно текстових редакторів WordPad та Microsoft Word

ASCII-символів без форматування. Цей формат використовується для збереження деяких системних файлів, текстів на мові програмування, HTML-документів тощо. Текстовий формат є найекономічнішим — документи, збережені в цьому форматі, займають дуже мало місця (точніше, кількість символів тексту практично дорівнює кількості байтів).

Поширеним є також універсальний формат «rtf» (від англ. Rich Text Format -- «багато» форматований текст). У, цьому форматі може зберігатися текст майже з будь-яким форматуванням, малюнками, таблицями тощо. Цей формат розуміють всі відомі текстові процесори, тому його звичайно використовують для перенесення документів між різними комп'ютерами. Недоліком цього формату є його неекономічність — документи, збережені в цьому форматі, мають дуже великий розмір.

Різні текстові процесори мають різне призначення та надають користувачеві відповідні можливості. Але є певний набір стандартних можливостей (операцій), який надає майже кожний текстовий процесор. Звичайно ці стандартні можливості мають в різних текстових процесорах схожі правила використання, умовні позначення тощо. Опанувавши набір операцій на прикладі одного процесора, користувач зможе виконувати оформлення текстів у будь-якому редакторі.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 77; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты