Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА 9 ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР. УРОК 2 Основні параметри тексту




УРОК 2 Основні параметри тексту

Кожен елемент тексту документа — заголовок, основний текст, примітка тощо має свій стиль оформлення.

Стиль тексту — це сукупність параметрів оформлення тексту.

Кожний сучасний текстовий процесор надає можливості щодо зміни кожного з параметрів для будь-якого фрагмента тексту.

Основними параметрами тексту є:

• гарнітура шрифту;

• написання;

• кегль;

• підкреслення;

• інтерліньяж;

• міжлітерний просвіт;

• міжслівний проміжок;

• виключка;

• відступ першого рядка;

• втяжка (відступи справа та зліва);

• міжабзацні проміжки.

1. Гарнітура шрифту — це набір символів визначеного рисунка, який включає в себе всі необхідні розміри та варіанти написання.

Існують два основні види шрифтів: звичайні (Serif) та рублені (Sans Serif). Звичайні шрифти мають в контурах літер тонкі прямі насічки, які з'єднуються з основними штрихами під прямим кутом. Контури рублених шрифтів насічок не мають. Наприклад:

Звичайні шрифти Рублені шрифти (Sans Serif) Arial BlackComic Sans MS Tahoma

(Serif)

Times New Roman

Courier New Garamond

2. Крім нормального (світлого прямого) написання тексту, існують напівжирне, курсивне, напівжирне курсивне, нахилене (на відміну від курсивного написання, яке імітує рукописний текст, символи нахиленого написання тільки нахилені праворуч відносно нормального написання), тонке, жирне, стиснене, розтягнуте.

Наприклад:

нормальне напівжирне

курсивне напівжирне курсивне

нахилене тонке

жирне стиснене розтягнуте

3. Кегль — це розмір шрифту. Кегль вимірюється в пунктах. Пункт — це друкарська одиниця вимірювання, вона дорівнює 0,376 мм у вітчизняній системі та 0,353 мм у англо-амери-канській. Основні кеглі мають власні назви:

З — брильянт; 5 — перл; 7 — міньйон; 9 — боргес; 12 — цицеро; 16 — терція; 20 — текст.

4 — діамант;

6 — нонпарель;

8 — петит;

10 — корпус;

14 — мітель;

18 — подвійний боргес;

4. Підкреслення тексту буває одинарне (одна тонка лінія), подвійне (дві тонкі лінії), пунктирне (одна тонка або напівжирна пунктирна лінія), штрих-пунктирне та інші.

5. Інтерліньяж — це відстань між сусідніми рядками. Стандартним вважається інтерліньяж розміром 120 відсотків розміру кегля.

6. Міжлітерний просвіт звичайно визначається гарнітурою шрифту. Деякі текстові процесори дозволяють змінювати просвіт, але робити це треба дуже обережно, оскільки при цьому легко погіршити зовнішній вигляд тексту та зробити його малозрозумілим.

7. Міжслівний проміжок звичайно дорівнює половині розміру кегля шрифту. Допускається зміна розміру проміжку від 1/4 до 3/4 розміру кегля, інші розміри погіршують зовнішній вигляд тексту та роблять його малозрозумілим.

8. Виключна (або вирівнювання) — це розміщення тексту відносно лівого та правого країв документа.

При виключці по лівому краю текст вирівнюється по лівому краю, правий край залишається рваним.

При виключці по правому краю текст вирівнюється по правому краю, лівий край залишається рваним.

При виключці по ширині (або по формату) текст вирівнюється по обох краях, це здійснюється за рахунок зміни міжсловних проміжків у межах норми. Останній рядок абзацу при такій виключці вирівнюється по лівому краю.

При виключці по центру всі рядки розміщуються таким чином, щоб відстані від них до лівого та правого країв тексту були рівні.

9. Відступ першого рядка.

Звичайно кожний абзац тексту починається з відступу першого рядка (інколи це називаєть-

ся «червоний рядок»), коли перед першою літерою ставиться певний проміжок.

Відступ першого рядка може бути додатним (перший рядок зміщується праворуч відносно інших рядків абзацу) або від'ємним (всі рядки абзацу, починаючи з другого, зміщуються праворуч на фіксовану відстань відносно першого рядка).

10. Втяжка та міжабзацні проміжки.

Втяжка — це відстань тексту абзацу від лівого та правого країв документу. При встановленні втяжки відступ першого рядка відносно тексту абзацу зберігається.

Міжабзацні проміжки звичайно використовуються для того, щоб виділити даний абзац, але зловживати ними не рекомендується.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты