Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


УРОК 4 Форматування тексту




Форматування символів

Word дозволяє керувати наступними параметрами форматування символів і їхніх груп: шрифт, розмір шрифту, накреслення, підкреслення, колір, межсимвольное відстань, розташування символу в рядку, спецэффекты.

Для зміни параметрів форматування використовується меню, клавіатура і палітра інструментів. Перед тим як виконати яку-небудь операцію форматування, необхідно вибрати фрагмент документа, параметри якого потрібно змінити.

Задати формат тексту можна і перед його введенням. Для цей курсор уведення встановлюється в те місце, починаючи з який буде набраний текст, а потім набудовуються необхідні опції.

Усі дії зв'язані, зв'язані з форматуванням, зосереджені в командах меню Формат. Для роботи з форматом символів використовується команда Формат/Шрифт. Її виконання викликає діалогове вікно "Шрифт", що складається з двох сторінок опцій. Інший спосіб активізації цього вікна: вибравши потрібний фрагмент, виконати на ньому щиглик правою кнопкою миші. З'явиться локальне меню, у якому потрібно вибрати команду Шрифт.

Вибір опцій шрифту.

Сторінка "Шрифт" використовується для завдання параметрів шрифту. У поле "Шрифт" указується гарнітура, яку необхідно використовувати. Вибрати гарнітуру можна і за допомогою палітри інструментів. Для цього служить поле зі списком, що містить назви всіх доступних гарнітур.

Потім у поле "Стиль" варто визначити накреслення символів. У залежності від гарнітури можливі наступні варіанти:

· звичайний — звичайне накреслення;

· курсив — курсивне накреслення;

· напівжирний — жирне накреслення;

· напівжирнийкурсив — жирне курсивне накреслення.

Для завдання накреслення за допомогою палітри інструментів служать кнопки:

— включає і виключає жирне накреслення;

— включає і виключає курсивне накреслення.

Найшвидший спосіб змінити накреслення фрагмента тексту - використовувати клавіатуру. Для переключення курсивного накреслення використовується комбінація клавіш Ctrl+I, а жирного — Ctrl+B.

Розмір символів задається в поле "Розмір". У палітрі інструментів для цього також є поле зі списком. Можна ввести значення, що визначає його розмір, чи вибрати його зі списку. Чи збільшити зменшити розмір символу на один пункт можна за допомогою комбінацій клавіш Ctrl+] і Ctrl+[.

Поле "Підкреслення" у діалоговому вікні служить для завдання параметрів підкреслення. Можна вибрати одне з наступних значень:

· (немає) — підкреслення не використовується;

· звичайнепідкреслення одинарною лінією (Ctrl+U чи піктограма );

· тільки словапідкреслюються слова, але не пробіли між ними (Ctrl+Shift+W чи піктограма );

· подвійнепідкреслення подвійною лінією (Ctrl+Shift+D чи піктограма );

· пунктирпідкреслення пунктирною лінією.

· Толстой лінією

· Штриховою лінією

· Хвилястою лінією і т.д

Колір символів встановлюється в поле "Колір".

Крім перерахованих параметрів форматування, Word дозволяє використовувати ряд спеціальних ефектів, керованих за допомогою групи опцій "Ефекти":

· Закреслений — перечеркивание тексту одинарною лінією: приклад;

· Подвійне закреслювання - перечеркивание тексту подвійною лінією;

· Верхн. індекс — розмір символів зменшується, текст розташовується вище базової лінії. Приклад: х2 (Ctrl++);

· Нижн. індекс — розмір символів зменшується, текст розташовується нижче базової лінії. Приклад: а1 (Ctrl+=);

· З тінню - букви з тінню

· Контур - контурні букви

· Утоплений -приклад

· Піднятий- приклад

· Схований — робить текст схованим; звичайно ця опція використовується для анотацій, чи приміток для додаткових даних для обчислень у таблицях. (Ctrl+Shift+H);

· Малі прописні — у тексті, для якого включена ця опція, усі букви, набрані в нижньому регістрі, будуть виводитися у верхньому регістрі, але їхній розмір буде трохи зменшений: Приклад; ця опція не діє для цифр, знаків пунктуації, а тільки букв, набраних у нижньому регістрі (Ctrl+Shift+K);

· Усі прописні — діє аналогічно попередньої опції, але розмір не зменшується: ПРИКЛАД (Ctrl+Shift+A).

 

Для керування цими опціями за допомогою палітри інструментів використовуються кнопки:

— включає і виключає перечеркивание тексту;

— включає і виключає опцію "Малі прописні";

— включає і виключає опцію "Усі прописні";

— включає і виключає опцію "Верхн. індекс";

— включає і виключає опцію "Нижн. Індекс".

Спеціальні можливості анімаційного оформлення тексту вибираються за допомогою вкладки Анімація вікна Шрифт.Їх можна використовувати тільки в електронних документах і для Internet-документів. При печатці документа ці ефекти не відображаються.

 

Установка позиції символів і межсимвольного відстані.

Для керування позицією символів, межсимвольным відстанню і кернингом використовуються опції, що містить сторінка "Інтервал" діалогового вікна "Шрифт".

З'явилася можливість зміни ширини символів без збільшення їхньої висоти за допомогою полючи Масштаб (від 33 до 200%) . Приклад: масштаб 200%, приклад: масштаб 50%

Відстань між символами встановлюється в поле "Інтервал". Можливі наступні значення:

· Нормальний — використовується значення за замовчуванням;

· Ущільнений — відстань між символами зменшується відповідно до того значення, що зазначено в поле "Величина", наприклад: ущільнений на 1,8 пунктів;

· Розріджений — відстань між символами збільшується відповідно до того значення, що зазначено в поле "Величина", наприклад: розріджений на 1,8 пунктів.

Діапазон припустимих значень для опції "Інтервал" — від 0,25 до 14 пунктів. За замовчуванням одиницею виміру є пункт, але можна задати значення й у сантиметрах, чи дюймах піках.

За допомогою полючи "Зсув" установлюється позиція символів щодо базової лінії. Можна використовувати одне з наступних значень:

· Нормальне — символи розташовуються звичайним образом;

· Нагору — символи розташовуються вище базової лінії у відповідності зі значенням, зазначеним у поле "Величина" праворуч від полючи "Положення", приклад: вище на 3 пункти;

· Униз — символи розташовуються нижче базової лінії у відповідності зі значенням, зазначеним у поле "Величина" праворуч від полючи "Положення", приклад: нижче на 3 пункти.

Діапазон припустимих значень — від 0 до 63 пунктів.

Змінюючи параметри форматування за допомогою діалогового вікна "Шрифт", можна бачити результат застосування тієї чи іншої опції в рамці "Приклад" ще до завершення роботи з вікном.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты