Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА 9 ТЕКСТОВИЙ РЕДАКТОР. П\Т 2 Створення і форматування таблиць




П\Т 2 Створення і форматування таблиць

УРОК.4 Таблиці і границі

 

Керування шириною і висотою осередків.

Змінювати висоту рядків і ширину колонок таблиці можна декількома способами:

· безпосередньо в таблиці за допомогою миші. При цьому він прийме вид двунаправленной стрілки. Тепер потрібно буксирувати лінія-роздільник у потрібному напрямку, змінюючи ширину стовпчика;

· зміни можна проводити за допомогою лінійки форматування. На вертикальному горизонтальному осередку форматування маються спеціальні елементи для керування шириною колонок і висотою рядків у таблицях (рис 2.16). Зміна того чи іншого параметра досягається шляхом буксирування відповідного елемента лінійки форматування. При установці курсору миші на роздільник стовпчиків він приймає наступний вид: «, а при установці на роздільник рядків він виглядає так: b.

 

Рис 2.16. Маркери ширини (2) і висоти (1) осередків

Ширину і висоту осередків можна установити за допомогою діалогового вікна "Висота і ширина осередку", що викликається командою меню "Таблиця/Висота і ширина осередків". Воно включає двох сторінок опцій для настроювання параметрів рядків і колонок.

Розглянемо опції сторінки "Рядок". Висота рядка встановлюється в поле "Висота рядка N". Замість N коштує число, що вказує номер змінюваного рядка. Перехід між рядками виконується за допомогою кнопок "Попередня " і "Наступна". Якщо необхідно задати однакові параметри відразу для декількох рядків, то перед активізацією виберіть ці рядки. У такому випадку напис над полем висоти рядка має вид "Висота рядків N-M". Припустимі значення:

· Авто - висота підбирається автоматично;

· Мінімум- висота підбирається автоматично, але не може бути менше значення, зазначеного в поле "Скільки";

· Точно - висота в точності відповідає значенню, зазначеному в поле "Скільки".

У поле "Відступ ліворуч" указується відстань від лівого краю тексту в рядку до лівого полючи сторінки.

Значення опції "Вирівнювання" визначає спосіб вирівнювання рядка відносно полів сторінки:

· Уліво - вирівнювання по лівому полю сторінки;

· По центрі - центрування;

· Вправо - вирівнювання по правому полю сторінки.

Увага: окремі рядки таблиці можуть вирівнюватися по різному (рис2.17). Варто розрізняти вирівнювання тексту усередині осередків і вирівнювання рядків таблиці відносно полів сторінки.

А1 У1 З1
А2 У2 З2
А3 У3 З3
       

Рис 2.17. Вирівнювання рядків

Якщо немає необхідності, щоб при переході на нову сторінку рядок розділявся на двох частин, то опція "Дозволити перенос рядків на нову сторінку", що дозволяє керувати розривом рядків при переході на нову сторінку, повинна бути відключена.

Параметри стовпчиків таблиці встановлюються за допомогою сторінки "Стовпець". Також як і при форматуванні рядків, якщо потрібно отформатировать відразу трохи колонок, потрібно їх попередньо вибрати. Кнопки "Попередній" і "Наступний" служать для переходу до попереднього і наступній стовпчикові відповідно.

Ширина стовпчика (чи декількох колонок) вказується в поле "Ширина стовпця". Для автоматичної установки ширини колонок служить кнопка "Автоподбор". Натискання на цю кнопку закриває діалогове вікно, тому всі інші параметри установити до її використання. У поле "Інтервал між" указується відстань між границями осередків і їхнім умістом. Якщо ви не використовували кнопку "Автоподбор", то, установивши необхідні параметри, натисніть кнопку “ОК”.

 

Форматування тексту усередині таблиці.

За допомогою Word 97 можна керувати такими параметрами тексту:

- Вирівнювання тексту усередині осередку по висоті (по центрі осередку, по верхньому чи нижньому краї осередку) - за допомогою меню Таблиці і Границі.

- Вирівнювання тексту усередині осередку по ширині (по лівому чи правому краї, по центрі, по ширині, по десятковій комі) -тим же способом, що і для звичайного тексту.

- Напрямок тексту усередині осередку (праворуч, сверху-вних і нагору) - Через меню Таблиці і чи границі командою Формат/Напрямок тексту.

- Кольором, шрифтом, розміром і оформленням шрифту як для звичайного тексту.

 

 

Заголовки стовпчиків таблиці.

При роботі з таблицями часто приходиться зіштовхуватися з тим, що таблиця не вміщається на одній сторінці. Сприйняття документа поліпшується, якщо заголовки довгих таблиць повторюються при кожнім переході таблиці на нову сторінку.

Для керування автоматичним повторенням заголовків служить команда меню Таблиця/Заголовки. Перед тим як виконати цю команду, варто вибрати ті рядки таблиці, що використовуються як заголовки. До речі, ці рядки автоматично виключаються з числа сортируемых.

Відмовитися від використання повторюваних заголовків можна повторно виконавши команду Таблиця/Заголовки(відсутність позначки Ö).

Усі операцій над таблицею доступні в контекстному меню, що з'являється після щиглика правою кнопкою миші, коли курсор уведення знаходиться усередині таблиці.

Контрольні завдання

1. Створити за допомогою піктограми таблицю, кількість рядків - 7-9 студентів з різних груп, а стовпців - 6.

2. Установити ширину першого стовпця 1,5 див. Пронумерувати його за допомогою піктограми Список. Видалити номер першого рядка.

3. Увести назви стовпців: 2-й - група, 3-ої - прізвище, 4-ий - ім'я, 5-ий - по батькові, 6-ий - рік народження. Зробити з першого рядка заголовок.

4. Заповнити таблицю.

5. Додати колонку Піл у кінець таблиці і заповнити її.

6. Скопіювати таблицю в кінець документа (таблиці об'єднаються).

7. Зробити стовпець Піл воно-він-3-їм стовпцем.

8. Розбити таблицю на двох. (установити курсор у першому рядку другої частини і натиснути [Ctrl+Shift+Enter] чи виконати команду Таблиця- Розбити таблицю).

9. Відсортувати інформацію в першій таблиці по групі і прізвищу в порядку зростання, у другий по прізвищах у порядку убування.

10.Видалити стовпець із пронумерованими осередками.

11.Уставити рядок у початок таблиці. Об'єднати в ній всі осередки, а потім набрати в ній текст “Студенти групи”, вирівнявши його по центрі й установивши напівжирне накреслення.

12.У першій таблиці об'єднати по стовпці осередку, що містять однакову назву групи. Видалити зайвий текст з осередків і відцентрувати назва групи в осередку.

13.Зробити обрамлення (використовувати подвійну лінію 0,75 пт) зверху і з боків для першого рядка і знизу і з боків для останнього рядка, для інших - тільки з боків. Інші лінії - суцільні товщиною 0,5 пт

14.Використання зовнішніх даних для таблиці. Створити файл із довільним ім'ям. Набрати в ньому 7 рядків, розділяючи стовпці знаками табуляції:

Компанія Обсяг продажів ПК у 1996, тис. шт. Обсяг продажів ПК у 1997м, тис. шт.

Compaq 7211 10064

IBM 6176 7239

Dell 2996 4648

Hewlett-Packard 2984 4648

Packard Bell NEC 4230 4150

Інші 45727 49369

Перетворити його в таблицю. Як роздільник використовувати Табулятор, застосувати автоформат: формат - Об'ємний3, у групі Використовувати уключити всі опції, включити опцію рядків заголовка в групі Змінити оформлення. Після створення таблиці додати нагору рядок, об'єднати в ній осередку і ввести заголовок “Обсяг продажів ПК у 1996-1997м”. Вирівняти вміст таблиці по центрі. Установити ширину стовпців 4,5 див, використовуючи маркери лінійки форматування (див. Керування шириною і висотою осередків). Зробити перші двох рядків заголовком. Зберегти файл і закрити.

15.Зв'язати вміст створеного файлу з поточним документом командою меню Вставка/Файл.

16.Використання формул у таблиці. Відкрити файл із таблицею, перейти в останній осередок, додати рядок: Усього:. Обчислити суму по стовпцях 2 і 3. Додати в кінець таблиці ще один стовпець "Зміни за рік, у%". Обчислити його на основі 2 і 3 стовпців. Відсортувати таблицю по цьому стовпці. Зберегти файл і закрити його.

17.Обновити зв'язану таблицю в основному документі. (Щоб зміни в зв'язаному файлі відбилися в поточному документі треба клацнути правою кнопкою миші на зв'язаному об'єкті і виконати команду контекстного меню Обновити поле.)

18.Змінити орієнтацію сторінки на альбомну (Файл/Параметри сторінки/вкладка Розмір папера/орієнтація.. альбомна). Намалювати за допомогою меню Таблиці і границі наступну таблицю і помістити її праворуч від таблиці, вставленої в п.15.

 

       
     
     
       
       
           

 

Контрольні питання.

1. Які існують способи для створення таблиць?

2. Як перетворити текст у таблицю?

3. Як пронумерувати частина таблиці?

4. Як можна сортувати дані в таблиці?

5. Як уставити рядок (стовпець)?

6. Для чого використовуються лінії сітки?

7. Як перенести заголовок таблиці на іншу станицю?

8. Назвіть способи за допомогою яких можна змінити висоту рядків і ширину осередків?

9. Як викликати локальне меню?

10.Що відбудеться якщо в останньому осередку буде натиснута клавіша Tab?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты