Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Короткі теоретичні відомості. Кермове керування забезпечує необхідний напрямок руху автомобіля шляхом повороту його керованих коліс на задані кути




Кермове керування забезпечує необхідний напрямок руху автомобіля шляхом повороту його керованих коліс на задані кути. Кермове керування включає кермовий привод, кермовий механізм.До системи кермового керування може також входити підсилювач.

Кермовий приводпередає силу від кермового механізму до керованих коліс і забезпечує їх поворот на задані кути. Основу кермового привода складають поворотні важелі та кермові тяги. Ці деталі з’єднані у формі трапеції.

Основою трапеції є балка переднього моста автомобіля (рис. 16.1, а), а боковими її сторонами є лівий і правий поворотні важелі 5. Вершину трапеції утворює поперечна тяга 6, яка шарнірно з’єднана з поворотними важелями. До поворотних важелів 5 жорстко прикріплені цапфи 4 керованих коліс.

 
 

Поворотна цапфа одного з керованих коліс (найчастіше лівого) з’єднана з ще одним важелем 7, який має кінематичний зв’язок з кермовим механізмом 1 через поздовжню тягу 8 і сошку 9. Таким чином, при повертанні кермового колеса 3 кермовий вал 2 з черв’яком 1 викликає повертання сошки 9 і переміщення поздовжньої тяги, що, у свою чергу, спричинює поворот лівого і зв’язаного з ним правого коліс.

 

а – при залежній підвісці; б – при незалежній підвісці

Рисунок 16.1 – Схеми кермових приводів

Якщо підвіска керованих коліс автомобіля незалежна поперечна кермова тяга привода складається з трьох частин (рис. 16.1, б) – середньої 4 і двох бокових 3 і 6, з’єднаних між собою беззазорними шарнірами. Сошка 1 кермового механізму (на рис. 16.1, б він не показаний) кріпиться безпосередньо до внутрішнього кінця лівої бокової тяги 3. Права бокова тяга 6 шарнірно з’єднана з маятниковим важелем 5.

 
 

Сучасні автомобілі та автобуси найчастіше обладнані підсилювачами кермового керування.Ці пристрої значно полегшують роботу водіїв і підвищують безпеку руху автомобілів. Найбільшого розповсюдження знайшли конструкції гідравлічних підсилювачів, хоча відомі автомобілебудівні фірми все частіше обладнують свої, здебільшого легкові автомобілі, електричними підсилювачами. За минулі роки на вантажних автомобілях застосовували також пневматичні підсилювачі, однак широкого розповсюдження ці конструкції не знайшли.

Гідравлічний підсилювачкермового керування є гідростатичним слідкуючим приводом, що зменшує силу, яку прикладає водій до кермового колеса, і забезпечує задану пропорційність між кутами повороту керованих коліс і кутом повороту кермового колеса.

 

Рисунок 16.2 – Принципова схема гідравлічного підсилювача кермового керування

 

Принципову схему системи гідропідсилювача зображено на рис. 16.2. Джерелом енергії для системи є насос13, що приводиться в дію від двигуна автомобіля. Робоча рідина – спеціальна олива, яка зберігається у бачку 14. При роботі двигуна олива від насоса по трубопроводу 2 підводиться до розподільника Р,що складається з корпусу 1 і золотника 4. Золотник зв’язаний кермовою тягою 12 з кермовим механізмом КМавтомобіля, корпус-тягою 6 з важелем поворотної цапфи керованого колеса 5. Розподільник з’єднаний оливопроводами 9 і 10 з двома порожнинами силового (виконуючого) гідроциліндра СЦ.

Силовий циліндршарнірно закріплений на рамі автомобіля. Його поршень 8 через шток може передавати зусилля на важіль поворотної цапфи керованого колеса. Оливопровод 3 з’єднує розподільник з бачком 14.

Золотник має три паски. У корпусі розподільника виконані три вікна. До крайніх вікон рідина підводиться від насоса. До середнього вікна підключений оливопровод 3, по якому рідина зливається в бачок. Між пасками золотника в корпусі розподільника, утворюються дві камери а і б. У корпусі розподільника, крім того, існують ще дві – реактивні камери в і гз’єднані з камерами а і б каналами. У реактивних камерах установлені попередньо стиснуті слідкувальні (центруючі) пружини 11 і 7.

Поршень8 поділяє внутрішній простір силового гідроциліндра на дві порожнини Д і Б,до яких підведені оливопроводи від камер а і б розподільника. Обидві порожнини циліндра, усі камери розподільника і оливопроводи заповнені робочою рідиною.

Під час прямолінійного руху автомобіля і за відсутності значної бокової сили (боковий вітер, ухил дороги тощо), що діє на нього, золотник займає в корпусі таке середнє положення, при якому всі три вікна відкриті. Робоча рідина надходить від насоса через оливопровід 2 до камери а і б розподільника, звідки по оливопроводу 3 повертається до бачка насоса. Тиск рідини, що установився у камерах а і б, передається через рідину в оливопровідах 9 і 10 у порожнини Д і Б гідроциліндра.

При повороті кермового колеса із заданою (найбільшою) силою ліворуч або праворуч кермова тяга 12 перемістить золотник в осьовому напрямку, стискаючи одну із слідкувальних пружин. Важливо зазначити, що переміщення золотника в корпусі може бути здійснено тільки за умови, що осьова сила, яка діє на золотник, буде більшою, ніж сила попереднього стискання однієї з слідкувальних пружин.

У результаті переміщення золотника вліво або вправо камера а чи б буде відключена від оливопроводу 3 і з’єднана тільки з нагнітальним оливопроводом 2; одночасно інша камера буде відключена від оливопроводу 2 закритим вікном і через відкрите вікно з’єднана тільки зі зливальним оливопровідом. Тиск рідини у камері, відкритій камері та відповідній порожнині силового циліндра зростатиме, пропорційно до сили опору повороту керованого колеса 5 і перемістить поршень 8. При цьому в порожнину силового циліндра, що збільшується, рідина буде подаватися насосом під високим тиском, а зі зменшуваної порожнини витіснятися поршнем до бачка насоса під атмосферним тиском. Поршень, що переміщається, поверне кероване колесо 5 у відповідний бік.

Одночасно внаслідок зворотного зв’язку через тягу 6 корпус розподільника переміститься в тому ж напрямку, у якому раніше був зміщений золотник. При цьому як тільки вікно розподільника відкриється, тиск рідини в робочій порожнині силового гідроциліндра зрівноважить дію сил на поршень 8 з боку керованого колеса і поршень у циліндрі зупиниться, а подальший поворот керованого колеса 5 припиниться. Отже, куту повороту кермового колеса буде точно відповідати кут повороту керованих коліс.

Відкриття вікон у розподільнику при повороті автомобіля дещо відрізняється від такого під час прямолінійного руху автомобіля. Дроселювання потоку рідини у вікнах відбувається по різному, і тому тиск рідини в камері б і в порожнині Б виявляється більшим, ніж у камері а і в порожнині А настільки, щоб утримати колесо в поверненому положенні, коли на нього діє стабілізуючий момент.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты