Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Великобританія.




Мережа фондових бірж в Англії містить у собі 22 фондові біржі. Провідна фондова біржа - Лондонська, котра концентрує більше 60% всіх операцій із цінними паперами усередині країни. Понад 50% торгівлі тут доводиться на цінні папери іноземного походження, тому що Лондон продовжує виконувати роль одного зі світових фінансових центрів. Мережа фондових бірж охоплює також біржі Глазго, Ліверпуля, Манчестера й Бірмінгема.

На відміну від інших країн англійські фондові біржі мають самостійний статус діяльності, і уряд не втручається в їхні справи. Лондонська біржа є однієї з найстарших. Регламентація її діяльності почалася ще в XVII в., а офіційно вона виникла в 1773 р. Це акціонерне товариство з великим капіталом. Число членів у середньому становить 3.5 тис. чоловік, з яких близько 2.7 тис. брокерів й 800 дилерів і джобберов.

У жовтні 1986 р. Лондонська фондова біржа після 213 років існування вступила в нову епоху розвитку. Вона перетворилася в глобальний центр торгівлі цінними паперами після ліквідації строгої спеціалізації маклерських фірм й обмежень їхніх фінансових операцій, після чого члени Лондонської фондової біржі були позбавлені права користуватися фіксованими комісійними операціями з акціями й іншими цінними паперами, а іноземні інвестори одержали повну волю в будь-яких операціях біржі. Ця міра уряду Англії на Заході була розцінена як поступка великим біржовим спекулянтам зі США і Японії, які ведуть велику світову торгівлю акціями за допомогою ЕОМ. Багато маклерських фірм Сіті були поглинені іноземними компаніями. З 20 фірм наприкінці 1986 р. залишалося всього 8.

На Лондонській біржі крім приватних акцій й облігацій звертаються також державні цінні папери центрального й місцевого рівнів й облігації іноземних держав. В 1991 р. на ній зверталися цінні папери 4868 англійських й 2393 іноземних компаній. Особливість Лондонської біржі складається у висновку так званих арбітражних угод, сутність яких у тім, що угода з тим самим видом цінних паперів проводиться одночасно на двох різних ринках (одна в Лондоні, інша, наприклад, у Німеччині, у Гамбурзі). На фондових біржах Англії котируються акції й приватні облігації на пред'явника, а також іменні й цінний папір іноземних компаній. На англійських фондових біржах допускаються касові операції (оплата протягом доби), форвардні (оплата в 14 днів) і термінові опціонні. Мінімальний обсяг угод у Лондоні становить 1 тис. фунтів стерлінгів для звичайних акцій й облігацій й 100 цінних паперів будь-якого виду.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты