Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття та класифiкацiя засобiв та методiв кримiналiстичної технiки




ТЕМА. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ТЕХНІКИ

План

1. Поняття, завдання i джерела кримiналiстичної технiки

2. Поняття та класифiкацiя засобiв та методiв кримiналiстичної технiки

3. Система галузi кримiналiстики ,,Кримiналiстична технiка”

4. Засоби кримiналiстичної технiки

5.Методи кримiналiстичної технiки

 

1. Поняття, завдання i джерела кримiналiстичної технiки

Поняття ,,кримiналiстична технiка” виникло як сукупнiсть технiчних пристроїв, пристосувань i матерiалiв, що використовуються для виявлення, фiксацiї i дослiдження матерiальних джерел iнформацiї. Основою виникнення i застосування технiчних засобiв є досягнення природничих i технiчних наук, головним чином, фiзики, хiмiї, бiологiї, методи i засоби яких першими потрапили до практики розслiдування злочинiв. Методи i засоби природничих наук застосовували для вирiшення вузьких завдань кримiналiстики, таким чином виникали засоби i методи дослiдження речових джерел iнформацiї, що мають специфiчну кримiналiстичну спрямованiсть. Так виникло поняття ,,кримiналiстична технiка”, яке стали розглядати не тiльки як сукупнiсть технiчних засобiв (приладiв, iнструментiв, пристроїв i матерiалiв), що використовуються для розкриття злочинiв, але й як систему прийомiв i методiв ефективного застосування технiчних засобiв, як систему теоретичних положень, утворюючих роздiл науки кримiналiстики — ,,Кримiналiстична технiка”. Таке двоєдине поняття кримiналiстичної технiки збереглося до цього часу i є найбiльш прийнятим.

Таким чином, в науцi кримiналiстицi склалася система концепцiй, теоретичних постулатiв, технiчних засобiв, знання i методiв, що використовуються для виявлення, дослiдження i використання слiдiв элочину для його розкриття i встановлення винного. Такий роздiл дiстав назву ,,Кримiналiстична технiка”, що має свої певнi завдання.

Поняття ,,кримiналiстична технiка” на сучасному етапi використовується у двох значеннях: 1) кримiналiстична технiка становить роздiл науки кримiналiстики; 2) кримiналiстичною технiкою називають технiчнi засоби, а також їхню сукупнiсть, прийоми їхнього використання при розслiдуваннi злочинiв.

1. Кримiналiстична технiка як роздiл науки — це сукупнiсть наукових положень та рекомендацiй щодо застосування природничо-наукових методiв i технiчних засобiв при розкриттi злочинiв.

2. Кримiналiстична техніка у другому значеннi— це сукупнiсть (система) спецiальних засобiв i методiв (у тому числi суспiльно-наукових), якi використовуються для виявлення, фiксацiї, дослiдження, оцiнки та використання доказiв при розслiдуваннi злочинiв.

Кримiналiстична технiка — роздiл науки кримiналiстики, що являє систему теоретичних положень (концепцiй, теорiй), i основаних на них технiчних засобах i методах, застосовуваних для збирання, обробки, дослiдження, використання і поданая кримiналiстичної iнформацiї при розслiдуваннi i попередженнi злочинів.

Завдания кримiналiстичноi технiки:

1) розроблення технiчних засобiв i методiв, що забезпечують введення в процес доказiв нових джерел кримiналiстичної iнформацiї;

2) виявлення i вилучення матерiальних слiдiв злочину;

3) встановлення механiзму утворення слiдiв i причин взаємодiї;

4) встановлення властивостей, станiв, групової належностi i тотожностi об’єктiв-джерел iнформацiї;

5)обробка i використання кримiналiстичної iнформацiї для розслiдування і попередження злочинiв;

6)розробка прийомiв i технiчних засобiв оцiнки i подання кримiналiстичної iнформації в правоохороннiй дiяльностi.

Джерела кримiналiстачної техніки:

а) кримiнально-процесуальний закон;

б) потреби слiдчо та судової практики;

в) досягнення природничих i технiчних наук, якi сприяють удосконаленню iснуючих, а також розробцi та впровадженню нових методiв i засобiв кримiналiстичної та спецiальної технiки.

 

Поняття та класифiкацiя засобiв та методiв кримiналiстичної технiки

У спецiальнiй лiтературi наводяться рiзнi класифiкацiї технiчних засобiв, що використовуються в правоохороннiй дiяльностi. Вiддають перевагу подiлу технiчних засобiв на змiшанiй основi: галузь наукового знання, суб’єкт застосування i цiльове призначення.

Засоби кримiналiстичної технiка — фото, кiнокамери, вiдео-, звукозаписуючi пристрої — широко використовуються в попередженнi злочинiв та профiлактичнiй дiяльностi органiв дiзнання, слiдства та суду. Значну роль вони вiдiграють в адмiнiстративно-профiлактичнiй дiялъностi, в попередженнi проступкiв i правопорушень. На основi кримiналiстично технiки розробленi рiзнi спостережнi пристрої, та такi, що автоматично реєструють ознаки злочинiв i правопорушень (наприклад ,,Фара”, ,,Фото iнспектор”, засоби охоронної сигналiзацiї). Спецiальнi засоби при спробi крадiжки можуть подавати звуковий радiосигнал до пульту спостереження або вiдключати систему запалювання автомобiля. Телевiзiйнi та звуковi системи спостереження, спецiальнi електроннi замки та багато iнших пристроїв розробляються не без допомоги кримiналiстiв i є засобами кримiналiстичної профiлактики.

Методи збарання кримiналiстичної iнформацiї технiчними засобами подiляють на:

методи ,,польової” кримiналiстики, тобто такi, що використовують слiдчий, оперативнi працiвники для виявлення, фiксацiї та попереднього дослiдження матерiальних джерел iнформацiї;

науково-дослiднi методи, якi експерти використовують при проведеннi судових експертиз та попереднiх дослiджень за завданнями слiдчого або органу дiзнання.

До методiв ,,польової кримiналiстики” вiдносять судово-фотографiчнi (панорамний, масштабний, сигналетичний, репродукцiйний, стереоскопiчний, великомасштабний, мiкроскопiчний, вимiрювальний), а також методи копiювання й моделювання слiдiв тощо.

Науково-дослiднi методи — це фiзичнi, хiмiчнi, бiологiчнi, математичнi, кiбернетичнi тощо. Вони, як правило, потребують лабораторних експертних дослiджень (наприклад спектральний аналiз, хроматографiя, електронна мiкроскопiя, рентгенографiя та iншi).

Основнi засоби, якi використовуються в кримiналiстичнiй технiцi:

а) науково-технiчнi:

б) технiко-кримiналiстичнi;

в) кримiналiстична технiка.

За галуззю наукового знання їх можна роздiлити на загальні i спецiальні.

Загальнi — це технiчнi засоби, запозиченi з iнших галузей науки i технiки, що застосовуються без будь-яких змiн i вдосконалень. Наприклад, використання транспортних засобiв, рiзних iнструментiв (слюсарних, столярних тощо), засобiв провiдникового i радiозв’язку, фотокiнотехнiки, засобiв вiдео- i звукозапису, мiкроскопiчної технiки, рентгенотехнiки, джерел улътрафiолетового та iнфрачервоного випромiнювання. Це — технiчнi засоби загального призначення, їх не можна вiднести до кримiналiстичних засобiв, тому що вони використовуються в рiзних науках.

до спецiальнихвiдносять засоби, що є iнструментами пiзнання для будь-якої одної галузi знання чи технiки. Для науки кримiналiстики — це спецiально розробленi прилади, пристрої i пристосування, призначенi для виявлення, фiксацiї i дослiдження джерел кримiналiстичної iнформацiї в доказах у кримiнальних i цивiльних справах. До таких засобiв можна вiднести йоднi трубки, магнiтнi пензлi, прилади для композицiї суб’єктивних портретiв, метричнi лiнiйнi масштаби-рулетки тощо.

Спецiальнi технiчнi засоби, як правило, це прилади, виготовленi тiльки для вирiшення кримiналiстичних завдань, чи прилади та засоби загального призначення, в якi внесенi певнi змiни, внаслiдок яких прилади набули нових функцiй, що вiдповiдають завданням кримiналiстики. Аналогiчна систематизацiя подiляється багатьма вченими (М.О. Селиванов, В.Я. Колдiн).

Iнколи кримiналiстичну технiку класифiкують за суб’єктом їївикористання:

слiдча, експертна, оперативно-розшукова, технiка працiвника ДАI, прокурора-кримiналiста. Ця технiка, як правило, укомплектована до спецiальних наборiв, валiз, портфелiв, сумок, пересувних лабораторiй.

Зараз iснує унiфiкована валiза кримiналiста для огляду мiсця подiї, яка також використовується органом дiзнання при провадженнi першочергових невiдкладних слiдчих дiй у ходi дiзнання або досудового слiдства. Пересувна кримiналiстична лабораторiя (ПКЛ) має комплекти цiльового призначення: спецiалiзованi фотографiчнi засоби; валiза для роботи iз слiдами рук, одорологiчна валiза для роботи з бiологiчними об’єктами, аналiтичнi засоби — металошукачi ,,Iскра”, ,,Пошук-1”, ,,Блесна”, портативна рентгеноустановка, валiза для виготовлення злiпкiв з об’ємних слiдiв на мiсцi подi у вiддiлi ,,Пристрої для виявлення, фiксацiї йпопереднього дослiджешiя доказiв” повиннi бути вiдеомагнiтофон (магнiтофон), друкарська машинка, щупи, трали, портативний ЕОП, ультрафiолетове джерело та iнше.

Науково-технiчнi методи й засоби кримiналiстичної технiки застосовують як правило в експертнiй практицi. Однак iнколи деякi з них може використовувати й слiдчий (наприклад огляд документiв за допомогою ультрафiолетового джерела, ЕОП, лазерного джерела ,,Спектр”).

До технiчних засобiв наукового дослiдження належать:

а) оптичнi;

б) мiкроскопiчнi;

в) джерела УФ, ІЧ та рентгенiвських променiв;

г) засоби спектрального аналiзу;

д) засоби фiзико-хiмiчних дослiджень.

Методи експертних дослiджень речових доказiв нерiдко називають згiдно з видом або засобом енергiї, що використовується: фотографiчнi, мiкроскопiчнi, кольороподiльнi, вимiрювальнi, люмiнесцентнi, спектральнi, рентгенографiчнi, атомно-адсорбцiйнi, електронно-графiчнi, скануючi.

З. Система галузi кримiналiстики ,,Кримiналiстична технiка”

Кримiналiстична технiка як галузь науки кримiналiстики має свою систему. Загальновiдомо, що галузь будь-якої науки — це основнi роздiли, порцiї певної iнформацiї, до якої входить предмет i дослiдження. Кримiналiстична технiка вивчає такi роздiли (галузi):

1) основи кримiналiстичної технiки (загальнi положення);

2) вiдеозапис, судова фотографiя та кiнематографiя;

3) трасологiя;

4) судова балiстика;

5) технiко-кримiналiстичне дослiдження документiв;

6) кримiналiстичне дослiдження письма;

7) iдентифiкацiя людини за ознаками зовнiшностi (судова габiтологiя);

8) кримiнальна реєстрацiя.

Цi роздiли складають змiст галузi кримiналiстичної технiки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты