Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 12. Концепція бенчмаркінгу в маркетингу нововведень




1. Підході до визначення бенчмаркінгу.

2. Види бенчмаркінгу.

3. Підсистеми бенчмаркінгу.

"Бенчмаркінг" (від англ. "benchmark" - позначка, що вказує висоту над рівнем моря), являє собою систематичну діяльність, спрямовану на пошук, оцінку й навчання на кращих прикладах, не залежно від їх розміру, сфери бізнесу й географічного положення. Бенчмаркінг - мистецтво виявлення того, що інші роблять краще і вивчення, удосконалення і застосування їхніх методів роботи Tr.Furey відносить бенчмаркінг до сукупності управлінських інструментів, таких як глобальне управління якістю, вимір задоволеності покупців, які зараз застосовують фірми. Використання бенчмаркінгу є багато спрямованим. Бенчмаркінг у логістиці дозволяє швидко й з малими витратами виявити проблемні ситуації в логістичних системах, у сферах, близьких до покупця, по виконанню замовлень і транспортуванню (P. Bauer). Бенчмаркінг розглядається і як спосіб оцінки стратегій і цілей роботи в порівнянні з першокласними підприємствами, щоб гарантувати довгострокове положення на ринку (R. Venetucci). W. Krokowski вважає, що бенчмаркінг служити для забезпечення конкурентоспроможності та створення передумов перевірки продуктивності фірми в умовах інтернаціоналізації процесу закупівлі сировини й матеріалів. При цьому мова йде про порівняння результатів. Бенчмаркинг - це процес знаходження й вивчення найкращих з відомих методів ведення бізнесу. Застосування бенчмаркінгу полягає в чотирьох послідовних діях: розуміння деталей власних бізнес-процесів; аналіз бізнес-процесів інших компаній; порівняння результатів своїх процесів з результатами аналізованих компаній; впровадження необхідних змін для скорочення відриву.

Існує декілька видів бенчмаркінгової діяльності, які відрізняються за складністю завдань, що ставляться (прості / складні), за спрямованістю (внутрішня / зовнішня), за рівнем, на якому передбачається проводити бенчмаркінг (стратегічний / операційний). Внутрішній бенчмаркінг - здійснюється усередині організації, порівнюючи характеристики виробничих одиниць, схожих з аналогічними процесами. Бенчмаркінг конкурентний - вимір характеристики підприємства і її порівнення з характеристикою конкурентів; дослідження специфічних продуктів, можливостей процесу чи адміністративних методів підприємств-конкурентів. Функціональний бенчмаркінг порівнює певні функції організацій в одному секторі. Процесний бенчмаркінг - вивчення практики побудови бізнес-процесів, в організаціях, які не є прямими конкурентами, але мають подібні основні бізнес-процеси. Загальний бенчмаркінг - порівнює певну функцію організацій незалежно від сектора. Бенчмаркінг витрат. Бенчмаркінг характеристик. Бенчмаркінг клієнта. Стратегічний бенчмаркінг - систематичний процес, спрямований на оцінку альтернатив, реалізацію стратегій і удосконалення характеристик продуктивності на основі вивчення успішних стратегій підприємств - партнерів. Глобальний бенчмаркінг - розширення стратегічного бенчмаркінгу, яке включає також асоціативний бенчмаркінг. Оперативний бенчмаркінг. Асоціативний бенчмаркінг - з організаціями, що перебувають у вузькому бенчмаркінговому альянсі. Вибір стратегії бенчмаркінгу залежить від її цілей, стадії її розвитку і стану галузі ( основних конкурентів). Підвищенню значення бенчмаркінгу сприяє ( за Jason Grason Jr): глобальна конкуренція; можливість отримати винагороду за якість; необхідність ї адаптації та використання світових досягнень в області виробничих і бізнес-технологій. Щоб не залишитися позаду своїх конкурентів, всім компаніям, незалежно від розміру та сфери діяльності, необхідно постійно вивчати й застосовувати передовий досвід у галузі виробничих і бізнес-технологій.

Існує ряд підсистем, які дозволяють оцінити й створити програму постійних поліпшень результатів бізнесу: ABC, CSF, QFD, TCA, TBC, BSC, ROT, TTM. Порівняння відбувається на корпоративному (ROI, TTM, BSC), процесному TCA, TBC, BSC, QFD рівнях і на рівнях видів діяльності ABC, CSF, BSC. Модель ABC є розрахунком собівартості за видами діяльності (Activity Based Costing, ABC), яка базується на ідентифікації джерел витрат, чіткому відстеженні та усуненні видів діяльності, які не приносять додаткової вартості споживачу. CSF (Critical Success Factor) - критичні фактори успіху - фактори, які є ключовими для досягнення компанією стратегічних цілей (Філософія Quality Function Deployment (Технологія розгортання функцій якості) націлена на те, щоб створити продукти, які забезпечили б споживачу задоволення, дозволяє враховувати вимоги споживача на всіх стадіях виробництва готової продукції, для всіх елементів системи якості організації й, таким чином, підвищити ступінь задоволеності споживача, знизити витрати на процеси проектування і підготовки виробів до виробництва.

Аналіз вартості транзакції в системі (Transaction Cost Analysis). Завдання методу - визначити, скільки ресурсів в ціновому вигляді необхідно для виконання кожної транзакції в системі. І на основі отриманої інформації спрогнозувати залежність необхідних ресурсів від навантаження. TBC (Time Based Competition) - система оцінки "тимчасової конкуренції", впровадження якої дозволяє координувати діяльність підприємств на ринку в часі.

Balanced Scorecard (BSC), або Збалансована система показників (ЗСП) - система управління, яка дозволяє керівникам переводити стратегічні цілі компанії в чіткий план оперативної діяльності підрозділів і ключових співробітників і оцінювати результати їх діяльності з точки зору реалізації стратегії за допомогою ключових показників ефективності. Основний принцип ЗСП, яка багато в чому є причиною високій ефективності цієї технології управління - управляти можна тільки тім, що можна виміряти.

Питання за темою.

1. Надайте історію виникнення методу бенчмаркингу.

2. Наведіть практичні приклади застосування бенчмаркингу.

3. Охарактеризуйте системи бенчмаркингу корпоративного рівня.

4. Охарактеризуйте системи бенчмаркингу процесного рівня.

5. Охарактеризуйте системи бенчмаркингу рівня видів діяльності.

Завдання до теми.

1. Застосувати метод бенчмаркингу для товара-нововведення.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 147; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты