Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО НАПИСАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ РЕФЕРАТІВ




 

Відповідно до навчального плану з курсу «Політична праксеологія» заплановано написання рефератів студентами. Ця форма самостійного вивчення навчальної дисципліни передбачає дослідження основних питань проблемного матеріалу.

Тематика рефератів віддзеркалює проблеми, що вивчаються в «Політичній праксеології». Тому написання рефератів сприяє зміцненню та поглибленню знань у студентів.

Необхідно пам’ятати, що реферат – це стисле викладення основних наголошень книг, статей з конкретної проблеми. Завдання студентів полягає у вивченні та висвітленні поглядів, ідей різних авторів, у визначенні спільного, що поєднує позиції цих авторів, а також відмінностей, властивих різним політологічним школам. Особливу увагу необхідно приділити внеску кожного вченого в галузі практичної політології у розвиток світової думки. При цьому викладення повинно включати й власну позицію студента, його коментар до тієї або іншої теорії.

Реферати, підготовлені студентами, заслуховуються й обговорюються на семінарських заняттях. Оцінка за реферат виставляється на семінарі й враховується викладачем при визначенні підсумкового контролю. Усі реферати повинні відповідати єдиним вимогам:

1. Реферат повинен бути написаним від руки, чітким, розбірливим почерком, чорнилом (пастою) одного кольору (чорного, синього, фіолетового) або виконаний у вигляді машинописного тексту чи комп’ютерного набору на одній сторінці аркуша формату А4 (210х297 мм).

2. Конкретний зміст реферату, його структура визначається студентом разом з викладачем. Як правило, реферат має таку структуру:

· Вступ, де обґрунтовується вибір теми реферату, її актуальність, формулюється основна мета і завдання дослідження.

· Основна частина, яка складається з двох або трьох розділів. У розділах необхідно викласти загальні теоретичні та методичні питання. У наступних розділах розкривається конкретний матеріал, який має практичне значення. З метою більш логічного викладення матеріалу кожен розділ закінчується невеликими висновками.

· Висновки – заключна, узагальнююча частина реферату, де стисло підбиваються підсумки дослідження, розкривається значення тієї або іншої теорії для сьогодення, міститься особиста позиція автора реферату. Текстова частина реферату завершується списком літератури, де найменування використаних монографій, посібників та статей розташовані в алфавітному порядку за першою літерою прізвища автора.

Бебик В. М. Політичний маркетинг та менеджмент / В. М. Бебик. – К.: Вид-во МАУП, 1996. – 396 с.

· У додатках, які надаються наприкінці реферату, наводяться таблиці, ілюстрації та інші допоміжні матеріали.

3. Реферат починається з титульної сторінки. Написи на ній розміщені таким чином:

Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, Кафедра психології, педагогіки та філософії.

- Назва реферату

- Виконав студент групи

Кременчук 2013

4. Вступ, кожний розділ і заключна частина, які розміщуються у вказаній послідовності, починаються з нової сторінки. Заголовки розділів реферативного дослідження слід розміщувати посередині рядка і писати великими літерами без крапки наприкінці й не підкреслюючи. Перенос слів у заголовку не допускається. Відстань між заголовками та наступним рядком повинна дорівнювати пропущеному рядку. Текст розміщується на сторінці, обмеженій полями: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє та нижнє – 20 мм. Сторінки нумерують у правому верхньому кутку арабськими цифрами без крапки наприкінці, додержуючись наскрізної нумерації. Першою сторінкою є титульний аркуш, на ньому номер сторінки не проставляється.

5. На цитати або погляди того чи іншого автора у рефераті треба давати посилання, які робляться мовою оригіналу. При цьому необхідно посилатись на порядковий номер видання у списку літератури та вказувати сторінку. Наприклад: за визначенням В. Королько, «паблик рилейшнз − профессия, ориентированная на такое оказание услуг, где основное значение имеют интересы общественности, а не собственная выгода» [4, с.458]. Це означає, що дане видання міститься у списку літератури за порядковим номером – 4. Друга цифра – 458 – означає номер сторінки, звідки взята цитата.

6. Оцінка реферату враховує ступінь розкриття теми, обсяг залученої літератури, змістовність викладення фактів, рівень самостійності міркувань. Важливо, щоб реферат був написаний відповідно до теми, а його структурні підрозділи повністю розкривали проблему дослідження. Також враховуються логічність, послідовність викладення, пропорційність структурних підрозділів (вступ, основна частина, висновки), орфографія та пунктуація, грамотне оформлення (цитати, посилання).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты