Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тестовий контроль РІВНЯ знань




 

Тестовий контроль знань з політичної праксеології – це лише одна з форм перевірки знань та вмінь студентів з предмета, особливості якого вимагають здатності студентів не тільки орієнтуватись у взаємодії державних органів влади, недержавних організацій з населенням міста регіону чи країни в цілому, а й розумітися на нормативно-правовій базі суспільства, аналізувати психологічний стан окремої людини чи колективу.

Отримані знання студенти виявляють у письмовій, усній формах, беруть участь у дебатах, конференціях, рольових іграх. Тому проводиться тестовий контроль знань як підготовка до узагальнення результатів першого та другого навчальних модулів.

Тестовий контроль рівня знань з «Політичної праксеології» до першого модуля охоплює перші три теми: від загального поняття праксеології, зародження та становлення політичної праксеології до розуміння політичних технологій, їх необхідність та класифікація, а також процес їх впливу на формування суспільної думки.

Тестовий контроль оцінки знань до другого модуля охоплює питання практичного застосування та допомагає розкрити знання з 4 – 7 тем курсу: від ефективної політичної реклами та створення правильного політичного іміджу в сучасних умовах, так і з характеристикою та необхідністю прогнозування в політиці.

Тестові завдання розподілені на чотири частини заради об`єктивності оцінювання реальних знань та мають типовий за рівнем складності характер теж чотирьох рівнів.

Частина 1. Алгоритмічний і частково творчий рівень пізнання. Умови виконання завдання: дати коротке визначення понять відповідного модуля.

Пояснення. При визначенні кожного з понять має бути викладено його зміст – сукупність відмінних ознак, і визначено обсяг – сукупність предметів (явищ, процесів), відображених у даному понятті. Оскільки різні автори підручників дають різні визначення понять, то при оцінюванні відповіді студента значення має не тільки його здатність відтворити відомі поняття, але й уміння серед існуючих підходів виділити «ключові слова», за допомогою яких висловлюють власні судження щодо предметів, явищ і процесів, їх властивостей, критично осмислити певні погляди.

Частина 2.Репродуктивний рівень пізнання. Умови виконання завдання: визначити, чи є правильним наведене нижче твердження.

Пояснення. Тестове завдання підготовлене таким чином, що деякі із запропонованих положень є правильними або ж помилковими. Свою відповідь до наведених тверджень студенти зазначають відповідно з позначкою «так» або «ні», відображаючи таким чином ступінь оволодіння навчальним матеріалом.

Частина 3. Алгоритмічний рівень пізнання. Умови виконання завдання: визначити правильні положення з наведених тестів.

Пояснення. Використання даного способу зумовлене тим, що в суспільному житті часто доводиться зустрічатися з вирішеннями завдань, в основу яких покладається використання відомих алгоритмів (принципів, правил, процедур). Уміння вирішувати завдання алгоритмічного рівня, здатність бачити місце інституції паблік рілейшнз у функціональній системі – важливий показник рівня підготовки студентів.

Частина 4. Інтелектуально-пошуковий (творчий) рівень пізнання. Умовивиконання завдання: «Що буде, якщо?», «Чому саме так?», «Чи можливе таке?», «Які шляхи розв’язання тієї чи іншої проблеми?». Студентам потрібно викласти власну думку щодо суті запитання.

Пояснення. Вивчення того чи іншого навчального модуля має завершуватись перевіркою здатності студентів до елементарного раціонально-критичного осмислення суспільно-політичних явищ. Праця студента на даному рівні пізнання має сприяти формуванню навичок його громадянського самовираження, засобом чого стає побудова аргументованих гіпотез тих чи інших управлінських рішень. Під час роботи студентів над творчими завданнями аналізується їх здатність розібратися в умовах завдання і знайти нетрадиційне рішення.

Кожне запитання тест-завдання оцінюється в балах, кількість яких залежить від їх складності, а в сумі всі частини завдання складають 12 балів. Завдання першої частини оцінюються по 1 балу за питання, у другій – по 0,5 бала за питання, у третій – по 1 балу і у четвертій частині – по 2,5 бала за відповідь на одне питання.

Тестові завдання виконуються за двома варіантами, кількість ксерокопій має дорівнювати кількості студентів у групі. Тестування проводиться відповідно до графіка, який доводиться до відома студентів ще на початку навчального семестру. Про модулі, за якими планується проведення тест-контролю, викладач попереджає студентів не пізніше ніж за тиждень. Для виконання всього тестового завдання надається сорок п’ять хвилин.

Орієнтовні завдання для модульного тест-контролю

Частина 1. Дайте визначення поняття: Політична праксеологія __________; Політичні технології _________; Політичне рішення _____________.

 

Частина 2. Визначте, чи правильно наведене твердження:

1. Цільовий прогноз передбачає майбутнє, яке свідомо організоване, методом реалізації намічених раніше планів. Так Ні.

2. Адміністративні рішення торкаються статусу й прав більшості членів суспільства. Так Ні.

3. Мобілізаційний принцип політичних технологій потребує висування нових ідей і концепцій, що забезпечують оригінальність програми. Так Ні.

4. За термінами виокремлюють короткострокові прогнози – 5-7 років. Так Ні.

5. Соціальна функція громадської думки полягає у визначенні потреб, інтересів, вимог населення до влади, які останньою повинні враховуватися. Так Ні.

 

Частина 3.Виберіть правильні відповіді:

1. Політичне прогнозування використовує такі методи:

а) метод екстраполяції;

б) метод аналогії;

в) історичний метод;

г) раціонально-критичний;

д) метод експертних оцінок;

е) аналіз і синтез.

2. До функцій політичного маркетингу відносять:

а) Формування правової свідомості, культури народу, його представників при владі.

б) Розроблення методів аналізу та обробки даних інформаційного банку, виокремлення показників, які характеризують об’єкти та суб’єкти політики.

в) Створення належних умов праці та гідного життя для всіх.

г) Регулювання сфери економічних відносин, прогнозування розвитку економіки, оподаткування і фінансового контролю.

д) Оцінювання й аналізування умов політичного ринку.

е) Розроблення оцінних і прогнозних моделей політичного попиту партій, програм, ідей, лідерів і політичної поведінки останніх.

 

Частина 4.Розкрийте питання:

1.Сутність та значення політичного прогнозування для організації суспільного життя.

2.Охарактеризуйте події, що сприяли виникненню політичних технологій.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты