Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІХ. Оформлення результатів перевірки




Перевірка здійснюється з додержанням режиму таємності, за наслідками перевірки скла­дається письмова довідка (з висновками і пропозиціями). Довідка зберігається в режимно-секретній частині прокуратури.

У робочих зошитах, довідках, а також внесених за результатами перевірок документах прокурорського реагу­вання забороняється згадувати прізвища або прізвиська осіб, стосовно яких проводиться оперативно-розшукова діяльність, інші відомості, що можуть призвести до витоку інформації (назва посади особи, організації, установи, де вона працює тощо), а також реквізити кримінальних справ, у зв’язку з розслідуванням яких здійснюється оперативно-розшукова діяльність.

За наявності підстав, за результатами перевірки вживаються заходи прокурорського реагу­вання щодо усунення виявлених порушень законності, причин та умов, що їм сприя­ють, скасуванню незаконних рішень, а у передбачених законом випадках ( при розшуку осіб, які переховуються від слідства та суду, безвісно відсутніх, а також в інтересах кримінального судочинства) – надаються вказівки щодо активізації оперативно-розшукової діяльності.

Повноваження прокурора на цьому напрямку наглядової роботи визначені ст.14 Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність”. Заходи реагування вживаються відповідно до вимог Закону України "Про прокуратуру" - шляхом внесення подання, порушення дисциплінарного провадження тощо (з дотриманням вимог таємного діловодства та встановлених обмежень щодо відображення в документах певної інформації).

Водночас необхідно враховувати, що заборона на втручання прокурора саме у методи і тактич­ні прийоми оперативно-розшукової діяльності вимагає досить виваженого підходу до реагу­вання на певні випадки виявлених порушень законності. Зокрема, якщо під час вивчення оперативно-розшукової справи встановлено факт бездіяльності оперативного підрозділу, невиконання плану заходів тощо, прокурор не вправі надавати вказівки щодо проведення тих або інших оперативно-розшукових заходів (як це робиться, наприклад, у кримінальних справах згіднозі ст. 227 КПК України).

Тому доцільно використовувати передбачені ст. 30 Закону України "Про про­куратуру" та п.3 ст.14 Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність” повноваження щодо надання доручень керівництву оперативного підрозділу про проведення в підпорядкованих їм підрозділах відповідних перевірок та вжиття відповідних заходів щодо усунення порушень.

У разі необхідності, наслідки перевірок треба обговорювати на оперативних нарадах керівників органу, що перевірявся, за участю уповноважених працівників прокуратури.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты