Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Микола Коперник




Молодший з всіх чотирьох дітей у сім'ї, побачив світ 2 лютого 1473 року в м. Торуні. Закінчивши курс в школі разом з братом Андрієм він вирушив до Кракова для вступу до університету. Коперник вступив на факультет вільних мистецтв і протягом трьох семестрів вивчав математику, астрономію, астрологію, фізику, теорію музики, поетику, риторику і класиків - Аристотеля, Сенеку, Цицерона та інших. Уже тут він захопився астрономії, яку грунтовно вивчив під керівництвом професора Брудзевского. У 1404 році він залишив Краківський університет, не отримавши ніякої наукового ступеня. Після повернення в Торунь мали вирішити питання про подальшу кар'єрі. На сімейній раді було вирішено обрати ниві духовного, а для завершення освіти їхати до Італії. Саме там Коперник і задумав Реформу в Астрономії. Копернік поставив перед собою завдання виключити протиріччя в спостереженнях. Гіпотеза Коперника була проста. Треба поміняти в старій птолемеевскую системі Землю і Сонце місцями, залишивши тільки Місяць обертатися навколо Землі. Але ця проста гіпотеза була недоступна для розуміння більшості сучасників Коперника. Перший раз в історії науки спостерігач був позбавлений свого привілейованого становища, і обговорювалося питання про картину, яка спостерігається в іншій (що рухається відносно спостерігача) системою. Такий крок був революційним не тільки з точки зору церкви - Земля і людина перестали бути головними у Всесвіті, - але і з точки зору механіки-ніколи ще відносність руху не використовувалася для вирішення конкретних завдань. Помістивши центр планетної системи на Сонце, Коперник відразу ж спростив її схему.

За схемою Коперника, добове рух неба пояснювалося обертанням Землі навколо своєї осі, річне рух - зверненням її навколо Сонця. У цій геліоцентричної системи вперше з'явилася можливість розрахувати реальні пропорції Сонячної системи, користуючись радіусом земної орбіти як астрономічної одиницею. Коперник зрозумів, що якщо ми дивимося на планети, перебуваючи на рухомої Землі, то планети крім рухів за своїми орбітах отримують додаткове круговий рух. Із Землі воно буде видно в формі епіциклом. Розмір епіциклом дорівнює діаметру орбіти нашої планети. Отже, чим далі від нас планета, тим меншим буде здаватися епіциклом, і за його кутовим розміром можна судити про її віддаленості.

Однак система Коперника не мала доказів. Робота його полягала, головним чином, в математичних обчисленнях. Власне спостереження його вироблялися за допомогою саморобних інструментів примітивна пристроїв.

У творі, відомому під латинською назвою «Commentariolus», Коперник коротко описує стародавні пояснення рухів планет, після чого формулює основні положення геліоцентричної системи світу. В основу свого вчення Коперник кладе сім аксіом.

Так само Коперник побудував вічний каталог нерухомих зірок, положення яких розраховувався за екліптичною координатами - довготі і широті, причому положення зірки по довготі визначалося інший, відлічуваний від великого кола, що проходить через полюси екліптики і зірку, що з'являється 1-ої з усіх зірок Овна. У цьому полягає суттєва відмінність від зоряного каталогу Птолемея. Добове рух неба замінювалося тепер добовим обертанням Землі навколо осі проходить через Північний і Південний полюси.

накопичилися дослідження необхідно було систематизувати. Коперник довго не міг приступити до видання своєї книги, але нарешті, зважився. Ця робота називалася «Про обертання небесних сфер». У першу книзі викладається загальний погляд на небесну механіку з точки зору нерухомості Сонця і обертання Землі. Найбільш суттєвою, капітальний пункт цієї книги -- пояснення руху планет.

Друга книга, в якій розглядаються кола сфери, сходження, кульмінація і заходу зірок, накопичення земної орбіти до екватора і інше, є власне трактат з сферичної тригонометрії і не представляє чого-небудь нового.

Третя книга присвячена вічного руху Землі і пояснення так званого попереджання рівнодення, яке, як показали спостереження Коперника, залежить від переміщення земної осі по відношенню до полюса світу: одне з найважливіших відкриттів в історії астрономії.

У четвертій книзі розглядаються руху Місяця, п'ята і шоста присвячені планет.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты