Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Форми фін. контролю.




Форми Квідрізняються методологічними основами і технікою проведення.

Форми розрізняють за ознаками:

1. за часом здійснення:

- попередній К (проводиться до здійснення господарської операції і прийняття управлінських рішень з метою запобігання появі порушень та недоліків в діяльності підприємств, організацій та установ.)

- поточний (здійснюється в процесі проведення господарської операції і має на меті негайне усунення відхилень порушень тощо в ході здійснення цієї операції)

- наступний (проводиться після здійснення господарської операції і має на меті встановлення її доцільності та законності)

2. за джерелами контрольних даних:

- документальний (це перевірка достовірності та законності господарських операцій за даними первинних документів, облікових регістрів та звітності)

- фактичний (при якому кількісний та якісний стан об’єкту, що перевіряється встановлюється на підставі обстеження, огляду, обміру, перерахунку, зважування, лабораторного аналізу та інших способів.)

3. за способами здійснення контрольних дій:

Ревізія- форма К виробничої та фінансово-господарської діяльності підприємницьких структур, виконання бюджетів і кошторисів бюджетних установ. Ревізія представляє собою систему контрольних дій, які здійснюються за дорученням керівника вище стоячих організацій або органу управління, ревізійною групою (ревізором стосовно фінансово-господарської діяльності підвідомчих підприємств та організацій з метою встановлення законності, економічної обґрунтованості і доцільності проведення господарських операцій, а також правомірності дій посадових осіб, які брали участь в їх здійсненні)

Залежно від відомчої підпорядкованості:

- відомчі (проводяться працівниками відомства на підпорядкованих підприємствах єдиного власника)

- позавідомчі (здійснюються органами державного контролю)

За організаційними ознаками:

- планові (здійснюються відповідно до розроблених і затверджених планів)

- позапланові (проводяться в строки непередбачених затвердженим планом)

Аудит– це форма незалежного контролю за станом Б.О. і фінансової звітності. Метою є підтвердження достовірності показників фінансових звітів, та перевірка відповідності даних Б.О. чинного законодавству.

Тематична перевірка– форма К окремих сторін чи тематичних питань фін-госп. діяльності підприємства та організацій.

Слідство- форма К, яка являє собою процесуальні дії, у ході яких встановлюються правила відповідних посадових службових осіб у здійсненні тих чи інших порушень пов’язаних з присвоєнням матеріальних цінностей, безгосподарністю та службових зловживань.

Службове розслідування- форма К дотримання працівниками підприємств та організацій службових обов’язків, а також вимог, нормативно-правових актів, які регулюють виробничі відносини у різних галузях економіки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты