Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Індивідуальне навчально–дослідне завдання




за ІІІ змістовий модуль „Загальні засади методики трудового навчання”

 

Тема: Розробка і складання плану-конспекту заняття з трудового навчання на визначену тему

 

Завдання:Розробити і скласти план-конспект заняття з трудового навчання для 5-9-х класів з використанням різноманітних (пасивних, активних та інтерактивних) методів навчання та з необхідною навчально-технічною документацією, наочністю, тестових контрольних робіт з критеріями оцінювання знань і вмінь.

Це індивідуальне навчально-дослідне завдання виконується за третій модуль курсу «Теорія трудового навчання» і охоплює всі лабораторні роботи з ІІ і ІІІ змістових модулів цього курсу.

На виконання цього індивідуального навчально-дослідного завдання виділяється 15 годин. Здається це індивідуальне навчально-дослідне завдання у формі плану-конспекту з необхідними додатками (наочність, інструкційні та технологічні картки, картки тестового контролю тощо), виконаного на аркушах паперу формату А4 з титульним аркушем (див. Додаток 3.3.3.) за два тижні до закінчення вивчення дисципліни.

Оцінюється це індивідуальне навчально–дослідне завдання максимально в 60 балів за критеріями, наведеними у додатку № 3.3.1. відповідно до шкал, наведених у додатку № 3.3.2..

 

Послідовність виконання завдання зрозробки і складання

плану-конспекту заняття з трудового навчання.

1. Обрати тему заняття відповідно до календарно–тематичного плану, який розроблений в лабораторній роботі № 3.2.5.

2. На основі календарно–тематичного плану уточніть місце цього заняття, для якого складається план–конспект, в системі занять по темі.

3. Ознайомитись з методичною, навчальною і спеціальною літературою з теми заняття, використовуючи звіти до лабораторних робіт № 2.2.2. і № 2.2.3.

4. Визначити зміст заняття, який відповідає діючій програмі трудового навчання для 5-9-х класів та записати його до план–конспекту заняття.

5. Уточнити та записати: навчальну, виховну, розвивальну і профорієнтаційну мету, спираючись на варіанти їх конструювання в лабораторній роботі № 2.2.6. (див. Додаток 2.2.6.1).

6. Детально вивчіть підручники та інші посібники і відберіть навчальний матеріал, який необхідно повторити, засвоїти, вивчити, закріпити з учнями на занятті. Виділіть нові поняття, терміни, факти, операції та трудові прийоми, способи їх виконання при виготовленні об'єктів праці і при формуванні трудових вмінь.

7. Визначити та підібрати дидактичні засоби, які необхідні для заняття та записати їх до план-конспекту, використовуючи звіт до лабораторної роботи № 3.2.2.

8. Підібрати необхідне обладнання, інструменти та матеріали для заняття та записати їх до план-конспекту.

9. Визначити трудові дії, прийоми та операції, способи їх виконання при виготовленні об'єктів праці і при формуванні вмінь та записати їх до план-конспекту заняття.

10. Підібрати та детально описати методи навчання, які будуть використовуватись при проведенні заняття, використовуючи звіт до лабораторної роботи № 3.2.1. Обов’язково використати інтерактивні або активні методи та записати їх до план-конспекту у відповідній логічній послідовності щодо етапів заняття.

11. Визначити форми організації пізнавальної діяльності учнів та записати їх до план-конспекту заняття.

12. Виконати словникову роботу, тобто визначити основні поняття і терміни з теми заняття, які повинні засвоїти учні та записати їх до план-конспекту.

13. Визначити тип заняття, його структуру та час на проведення кожного етапу і записати до план-конспекту (використати звіт з лабораторної роботи № 2.2.5.).

14. За визначеною структурою заняття продумати і розробити методику проведення окремих його етапів, використовуючи розробки з лабораторної роботи № 2.2.5.

15. Розробити зміст такого етапу заняття, як організаційний момент.

16. Розробити контрольні питання, завдання, задачі (їх зміст, картки та ін.), підібрати форми, методи та прийоми перевірки знань і вмінь, розробити критерії оцінювання знань та вмінь до етапу повторення раніше вивченого матеріалу.

17. Розробити короткий зміст етапу мотивація навчально – трудової діяльності учнів.

18. Для етапу вивчення нового матеріалу підібрати матеріал для стислого конспекту, методи, прийоми навчання, виховання, розвитку та профорієнтації учнів.

19. Розробити завдання, питання і задачі, підібрати методи та прийоми закріплення нового матеріалу.

20. Розробити зміст і методику проведення вступного, біжучого і заключного інструктажів та самостійної практичної роботи учнів.

21. Розробити технологічну послідовність виготовлення об'єкта праці (виробу), оформити її у вигляді технологічної (інструкційної) карти, креслень та інших документів.

22. Скласти план-конспект заняття з визначеної теми у відповідності з до лабораторної роботи № 2.2.5. за додатком 2.2.5.1.

 

ДОДАТОК 3.3.1.

Критерії оцінки ПЛАН-КОНСПЕКТУ заняття:

1. Чіткість формулювання навчальної, виховної, розвивальної та профорієнтаційної мети. (6 балів)

2. Нерозривність вирішення освітніх та виховних завдань на занятті. (5 б.)

3. Правильний і доцільний добір навчального матеріалу для кожної частини заняття. (8 б.)

4. Доцільний добір методів навчання для кожного етапу заняття. (10 б.)

5. Доцільний добір дидактичних засобів та техніко-технологічної документації. (7 б.)

6. Доцільний вибір об’єкта праці та добір обладнання, інструментів та матеріалів до заняття. (5 б.)

7. Поєднання колективної праці учнів з самостійністю кожного учня. (5 б.)

8. Організаційна чіткість заняття. (7 б.)

9. Створення умов для безпечної роботи учнів на занятті. (7 б.)

Бали зніматимуться:

5 балів – якщо не використано нетрадиційні методи при складанні план - конспекту;

3 б. – недоліки в формулюванні навчальної, виховної, розвивальної та проф-орієнтаційної мети;

4 б. – недоцільно підібрані методи навчання;

3 б. – є неточності при розробці інструкційних та технологічних карток;

5 б. – відсутність технологічної документації;

3 б. – недоліки в розробці структури заняття;

4 б. – неточності при описі вступного інструктажу;

5 б. – неточності в розробці самостійної практичної роботи учнів;

4 б. – недоцільно підібрані дидактичні засоби;

4 б. – недоцільно підібрані обладнання, інструменти, матеріали;

4 б. – недоцільно вибрано об’єкт праці учнів;

3 б. – індивідуальна праця учнів не поєднується з колективною;

4 б. – не створені умови для безпечної роботи учнів.

 

Додаток 3.3.2.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты