Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Порядок виконання завдання




Практична заняття

Тема: «Побудова трендових моделей за допомогою MS Excel»

 

Мета: Вивчити види трендів та їх особливості, вміти будувати трендові моделі у MS Excel та перевіряти їх достовірність використовуючи коефіцієнт достовірності апроксимації.

Студенти повинні:

знати: види трендів та їх відмінності, види діаграм;

вміти: будувати гістограму в зазначеними параметрами, правильно обрати вид тренду та побудувати його на гістограмі, провести на основі тренду прогноз розвитку показника.

Забезпечення заняття

Персональний комп’ютер з відповідним програмним забезпеченням MS Excel, практична робота.

Роздатковий матеріал: практична робота з завданням та методичними рекомендаціями (електронний варіант).

Технічні засоби навчання:

· персональний комп'ютер.

Література:

1. Оксанич А.П., Петренко В.P., Костенко О.П. Інформаційні системи і технології маркетингу. Навч. посіб. - Харків: "Компанія СМІТ", 2008. - 240 с.

2. Петренко В.Р., Кротюк І.Г., Костенко О.П. Інформаційні системи і технології маркетингу. Лабораторний практикум. Навч. посіб. - K.: Видавничий дім "Професіонал", 2010. - 464с.

Завдання

1. Провести дослідження можливостей розвитку діяльності кондитерського цеху ПАТ «Шанс» базуючись на аналізі ринку кондитерської продукції в Україні.

2. Спрогнозувати розвиток ринку кондитерської продукції (за відповідними видами продукції) в Україні на основі даних минулих років використовуючи трендові моделі.

3. Визначити найбільш оптимальну лінію тренду враховуючи коефіцієнт достовірності апроксимації.

 

Порядок виконання завдання

1. Завантажити MS Excel

2. Під трендом розуміють основну лінію розвитку, що піддається обліку, а сам напрямок, у якому йде досліджуваний розвиток.

3. Будуємо таблицю згідно зразка.

 

Табл. Виробництво основних кондитерських виробів в Україні, тис. т.

Вид продукції Роки
Печиво солодке і вафлі 361,5
Шоколад та інші продукти з вмістом какао 349,5
Вироби кондитерські з цукру 249,2
Всього 960,2

 

4. Основою тренду є гістограма. Будуємо гістограму на основі нашої таблиці. Нам необхідно, щоб у гістограмі вказувались лише дані по обсягам виробництва, тому у діапазоні даних вказуємо діапазон обсягу випуску по окремим видам продукції (наприклад, В13; В16). Для того щоб у ряду підпису даних були не абстрактні цифри, а роки, необхідно у вкладці «Ряд» у вікні «підписи осі Х» вказати діапазон з роками (наприклад, А13; А16). Далі заповнюємо необхідні дані про діаграму та створюємо її.

5. Для створення лінії тренду на гістограмі натискаємо правою кнопкою миші на довільному стовпці гістограми, та у контекстному меню обираємо «Добавить лінію тренду».

6. Для нашого прикладу оберіть поліномінальний тренд.

7. Проведіть прогноз розвитку лінії тренду. На вкладці «параметри» у вас є можливість провести прогноз розвитку тренду (і показника відповідно). Прогноз можливо розрахувати вперед чи назад. Чим більший період прогнозу ви обираєте, тим менш точною є модель тренду (також це залежить від кількості початкових даних). Оберіть прогноз в межах до 5 років.

8. Виведіть рівняння тренду використане для розрахунку. Для щоб на гістограмі було виведене рівняння, за яким розраховується тренд, встановіть у параметрах позначку «показати рівняння на діаграмі».

9. У тому ж меню оберіть можливість виведення величини достовірності апроксимації. Під величиною достовірності апроксимації мають на увазі відхилення тренду від IST-значень. На діаграмі це буде представлено у вигляді R2… . В цілому можливо вважати, що надійність лінії тренду максимальна тоді, коли величина достовірності апроксимації наближується до 1.

10. Проведіть побудову лінії розвитку для кожного з видів продукції та у цілому. Зробіть відповідні висновки щодо ситуації, яка склалась.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 48; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты