Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПРОГРАМА КУРСУ. кономічний аналіз є конкретною методологічною дисципліною




ВСТУП

Е

кономічний аналіз є конкретною методологічною дисципліною. На його основі вивчаються основ-
ні закономірності розвитку народного господарства країни, а також окремих його галузей та підприємств. Роль аналізу полягає в оцінюванні діяльно-
сті господарюючих суб’єктів, виявленні та обчисленні величини невикористаних резервів. Проведення аналізу має сприяти поліпшенню управлін-
ня підприємством, зміцненню його ринкових засад
і подальшому зростанню ефективності його діяльності.

Посібник, значною мірою узагальнюючи здобуті студентами знання з інших економічних дисциплін, допоможе майбутнім фахівцям оцінювати окремі господарські ситуації, вирішувати комплексні економічні проблеми на підприємстві тощо.

Вивчення дисципліни починається з теоретич-
них основ економічного аналізу, викладених у перших чотирьох темах. У наступних темах викла-
дається методика аналізу фінансово-господарської діяльності промислового підприємства, звертаєть-
ся увага студентів на особливості вивчення окре-
мих тем і питань аналізу, зміни традиційних підходів і методик з урахуванням сучасних ринкових умов і нових положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Ґрунтовне засвоєння теоретичного матеріалу гарантує успіх на семінарських і практичних заняттях. У посібнику робиться акцент на методичному забезпеченні їх проведення, визначені обов’язкові питання для вивчення під час аудиторних занять і самостійно. З метою найкращого використання часу, передбаченого навчальним планом, пропонуються два комплекси завдань, дається необхідна для аналізу вихідна інформація, таблиці. В деяких випадках таблиці повністю заповнені — студентам треба лише проаналізувати економічне явище або процес, розрахувати вплив факторів, визначити резерви.

Для перевірки ступеня засвоєння нормативного матеріалу наводяться контрольні запитання, а також ділова гра і контрольні завдання за всіма темами курсу.

Посібник містить тематику випускних, контрольних і курсових робіт для облікової спеціально-
сті, а також збільшений (порівняно із попереднім виданням) обсяг задач для проведення контроль-
них робіт та іспитів. Наведені у посібнику дані є умовними і не можуть слугувати довідковим матеріалом.

Тема 10 методичних матеріалів до вивчення лекційного курсу написана кандидатом економічних наук, доцентом М. І. Горбатком.

       
   
 
 

 


ПРОГРАМА КУРСУ

Д

исципліна «Економічний аналіз» у навчальному процесі з підготовки бакалаврів з економіки посідає одне з
головних місць. Це зумовлено значенням економічно-
го аналізу в управлінні діяльністю різних за формою суб’єктів підприємницької діяльності та характером знань, що становлять його зміст.

Мета викладання курсу «Економічний аналіз» — допомогти студентам здобути ґрунтовні знання з методики вивчення результатів діяльності підприємств для оцінювання рівня їх діяльності, доцільності використання ресурсів, досягнутого рівня ефективності виробництва й пошуку резервів її підвищення, а також навчити використовувати ці знання в управлінні господарською діяльністю.

Програма курсу орієнтована на ринкові умови господарювання підприємств. При її розробці використано досвід підготовки фахівців з економічних спеціальностей у вищих навчальних закладах України та зарубіжних держав.

Характер та обсяг аудиторної роботи для студентів усіх форм навчання наведено в тематичному плані.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ
ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 32; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты