Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зростанням влади та економічної могутності церкви.




Економічна думка середньовіччя. Меркантилізм

Економічна думка середньовіччя.

Меркантилізм.

ЕКОНОМІЧНА ДУМКА СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

3.1.1. Історичні умови формування та своєрідність економічної думки середньовіччя.

3.1.2.Економічна думка Сходу в середні віки.

3.1.3. Економічні ідеї західноєвропейських мислителів у добу серед­ньовіччя.

3.1 А. Економічна думка в Україні часів середньовіччя.

Історичні умови формування та своєрідність економічної думки середньовіччя

Хронологічні межі епохи середньовіччя охоплюють період з V до середини XVII ст., який у європейських народів був пов'яза­ний із зародженням, пануванням та розкладом феодалізму.

Поняття "середньовіччя" впровадили письменники епохи Відродження (Ренесансу) для позначення періоду, який наступив після падіння Римської імперії і передував Відродженню.

Термін "феодалізм" виник напередодні Великої французької революції і означав "Старий порядок" (абсолютна монархія, пану­вання дворянства тощо). У марксистській літературі феодалізм ви­значався як соціально-економічна формація, котра існувала у пері­од між рабовласництвом та капіталізмом.

Сучасна історична наука трактує феодалізм як соціально-еконо­мічну систему, яка існувала у Західній та Центральній Європі у пе­ріод середньовіччя, хоча її окремі риси були притаманні й іншим регіонам світу в різні епохи.

Особливості середньовічного періоду еволюції людського суспільства пов'язані:

з домінуванням натурального господарства, визначаль­ним впливом на життя суспільства традицій та звичаїв;

пануванням великого феодального землеволодіння, дрібним
селянським землекористуванням;

 

позаекономічним примусом безпосередніх виробників;

широким розвитком відносин корпоративного типу (об­щин, ремісничих цехів, купецьких гільдій тощо);

формуванням європейських народностей та утворенням
централізованих держав;

політичною роздробленістю та ієрархічною структурою
влади;

пануванням богословного, теологічного світогляду, за якого

найвищим джерелом істини визнавалось Священне писання;

«

зростанням влади та економічної могутності церкви.

' Історичний портрет епохи

Епоха середньовіччя охоплює період з V по XVII ст. Характерни­ми ознаками господарського устрою цього періоду є яскраво вира­жений натуральний характер, панування феодальних ієрархічних відносин, зорієнтованих на традиції та відтворення існуючого ладу у поєднанні з елементами ринкової та командної систем.

Домінуючою сферою господарського життя було сільське гос­подарство. Організація ремесла і торгівлі мала строго регламентова­ний характер. Купецькі гільдії впорядковували торговельні відносини, а строгі цехові статути визначали технологію, інструменти та тривалість ремісничого виробництва. Основою розподільчих відносин була рента, яка існувала у трьох формах: відробітку, продуктових і грошових виплат.

Соціальну структуру суспільства складали селяни, які перебували у залежності від землевласників і були платниками основної маси феодальних повинностей; власники землі, феодали, які були звільнені від податків, але зобов'язані нести військову повинність, здійснювати судочинство і підтримувати наявний порядок. Частка інших верств населення (служителів церкви, торговців та ремісників, слуг тощо) була незначною.

Порівняно з античністю епоха середньовіччя (особливо ранньо­го, так званих "похмурих часів") характеризувалась занепадом су­спільних інститутів і систем, жорстокими війнами, епідеміями, бідністю, неуцтвом, занепадом у сфері науки і освіти.

Ядром світогляду феодального суспільства, його ідеологіч­ною і моральною основою було християнство, яке у IV ст. стало державною релігією. У середні віки монастирі були великими адмі­ністративно-господарськими центрами, виробничими осередками, соціальними притулками, культурними, освітніми центрами, які мо­нополізували просвітництво аж до XIII—XIV ст. Середньовічна універ­ситетська наука отримала назву схоластики (від гр. зспоіа — школа) і знайшла яскраве вираження у богослов'ї, зверненні до Біблії як до найвищого критерію істини. Важливу роль відігравала патристика (трактати "отців церкви" Тертуліана, Климента, Кіпріана, Григорія, Августина Блаженного та ін.), яка мала нормативний характер.

 

Феодальний устрій господарської діяльності та релігійна обо­лонка, які охопили всі форми інтелектуально-художньої діяль­ності, справили визначальний вплив на розвиток економічної думки середньовіччя,зумовивши її:

натурально-господарську орієнтацію та практицизм,

прагнення дослідити принципи раціональної організації фео­дального помістя, взаємовідносин натурального і товарного господарства тощо;

тісний зв'язок з економічною політикою держави, спрямованою на захист феодального устрою, обґрунтування за­
конності феодального землеволодіння, вічності станового
поділу суспільства тощо;

яскраво виражений теологічний (богословський) характер,
релігійно-етичну форму викладу економічних ідей,
догматизм, хитросплетіння схоластичних і софістичних суджень;

Християнське учення — це насамперед і по суті Священне Писання. Воно було основою всієї середньовічної культури.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 45; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты