Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПРИКЛАД 1




Для складання планів реагування і захисту населення необхідно провести довгострокове (оперативне) прогнозування для нижче визначених умов.

Умова. На хімічно небезпечному об'єкті, що розташований на відстані 9 км від населеного пункту, міститься 2 ємності по 50 і 100 т хлору. Навколо ємностей побудовано обвалування висотою 2,3 метра.

Додаткові дані. Населений пункт має глибину 4 км і ширину 5 км. Площа населеного пункту становить 18 км2, у ньому проживає 12 тис. осіб.

Метеоумови: для оперативного планування приймаються тільки такі метеоумови - інверсія, швидкість вітру - 1 м/с, температура повітря +20°С. Напрямок вітру не враховується, а розповсюдження хмари забрудненого повітря приймається у колі 360°.

Завдання. Оцінити хімічну обстановку, що може скластися в мікрорайоні згідно з вихідними даними, наведеними в таблиці 1 (див. додаток), відповідно до заданого варіанту, якщо аварія станеться в теплу (t=+15С0)або в холодну (t=-10 С°) пору року.

Рішення:

1. Для оперативного планування розрахунки виконуються за максимальним об'ємом одиничної ємності. Глибина розповсюдженнядля 100 т хлору дорівнює 82,2 км. ( Додаток табл. 8).

2. З урахуванням того, що ємність обвалована, приймаємо для висоти обвалування 2,3 м (близько 2 м) коефіцієнт зменшення глибини, рівний 2,4 (Додаток табл. 1), тоді глибина розповсюдження забрудненого повітря становить:

Г = 82,2/2,4 = 34,25 км.

Ширина прогнозованої зони хімічного забруднення становить:

Шпзхз= 0,3 • 34,250,6 = 2,5 км.

3. Площа прогнозованої зони хімічного забруднення, що проходить через населений пункт, становить: 2,5 • 4 км = 10 кв. км.

4. Площа населеного пункту складає 18 кв. км. Частка площі населеного пункту, яка опиняється у ПЗХЗ, становить: 10100/18 = 55,6 %.

5. Кількість населення, що проживає у населеному пункті і опиняється у ПЗХЗ, дорівнює: 12000 • 55,6/100 = 6672 особи.

6. Втрати населення розподіляються:

- легкі - до (6672 • 25/100) = 1668 осіб,

- середньої тяжкості - до (6672 • 40/100) = 2669 осіб,

- зі смертельними наслідками - до (6672 • 35/100) = 2335 осіб.

7. Час підходу хмари забрудненого повітря до населеного пункту при швидкості вітру 1 м/с (5 км/год) (Додаток табл. 2) становить 9/5 = 1,8 год. Для оперативного прогнозування приймається φ = 360°.

8. Площа ЗМХЗ для оперативного прогнозування:

Sзмхз= 3,14 • 34,252= 3683,42 км2.

9. Площа ПЗХЗ для оперативного прогнозування:

Sпзхз=0,11 .34,252= 129,04 км2.

10. Графічна робота:

За визначеними параметрами нанести зону можливого забруднення хмарою НХР на міліметровий лист паперу формату А-4 з врахуванням масштабу.

Розмір зони можливого хімічного забруднення приймається як сектор круга, форма і розмір якого залежать від швидкості та напрямку вітру, і розраховується за емпіричними формулами.

Зона можливого забруднення хмарою НХР на картах (схемах) обмежена колом, напівколом або сектором, що мають кутові розміри φ і радіус, що дорівнює глибині зони забруднення Г. Кутові розміри у залежності від швидкості приземного вітру наведені у таблиці 5. Центр кола, напівкола або сектора співпадає з джерелом забруднення.

Прогнозована зона хімічного забруднення, що має форму еліпсу, включається у зону можливого забруднення. Внаслідок можливих переміщень хмари НХР під дією вітру фіксоване зображення зони фактичного забруднення на карти (схеми) не наноситься.

Вид зон можливого забруднення у залежності від швидкості вітру (V).

Площа зони можливого зараження НХР - площа території, у межах якої під впливом зміни напрямку вітру може переміщуватися хмара НХР.

Зона можливого зараження хлором на картах (схемах) обмежена колом, півколом або сектором, що має кутові розміри φ і радіус, рівний глибині зони зараження Г0. Площа зони можливого зараження хлором первинною (вторинною) хмарою визначається за формулою:

Sзмхз =8,72.10-3 Г2.φ, км2(1)

де: Г - глибина розповсюдження хмари забруднення повітря у разі аварії на хімічно небезпечному об'єкті та транспорті, км (табл. 8-19);

φ- коефіцієнт, який умовно прирівнюється до кутового розміру зони (табл. 5).

Кутові розміри, форма і площа зони можливого зараження в залежності від швидкості вітру за прогнозом погоди наведені в таблиці.

Таблиця 5- Кутові розміри, форма і площа зони можливого зараження в залежності від швидкості вітру.

Площа зони фактичного зараження розраховується за формулою:

Sф = Кв Г2о N0,2

де Кв - коефіцієнт, що залежить від ступеня вертикальної стійкості повітря:

N - час, що пройшов після початку аварії, год.

Г - глибина розповсюдження хмари забруднення повітря у разі аварії на хімічно небезпечному об'єкті та транспорті, км (табл. 8-19 Методики).

Зона фактичного зараження, що має форму еліпса, включається до зони можливого зараження.

Інверсія- такий стан приземного шару повітря, при якому температура поверхні ґрунту менша за температуру повітря на висоті 2 м від поверхні.

Ізотермія - такий стан приземного шару повітря, при якому температура поверхні ґрунту орієнтовно рівна температурі повітря на висоті 2 м від поверхні.

Конвекція - такий стан приземного шару повітря, при якому температура поверхні ґрунту більша за температуру повітря на висоті 2 м від поверхні.

Істотний вплив на вражаючі дії НХР надають топографічні особливості місцевості.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.004 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты