Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: №5. Гроші та грошовий обіг.




План: 1. Суть грошей, їх історична еволюція.

2. Функції грошей.

3. Грошовий обіг і його закони.

1. Виникнення грошей пов'язане з 7-8 тис. до н.е., коли у древніх племен з'явились залишки продуктів, які можна було б обміняти на інші продукти, в яких була потреба. Історично, як засіб полегшення обміну використовувались каміння, худоба, шматки металів чи інші предмети, які отримали загальне визнання у продавців та покупців як засіб обміну. Тобто все, що визнавало суспільство в якості обігу, - це і були гроші.

Вперше паперові гроші винайшли китайці, їх почали друкувати у 812 році н.е. У XV - XVIII ст. гроші, виготовлені з паперу, появились у Європі і так широко розповсюдились і прижились, що стали основним замінником повноцінних грошей.

В економічній науці традиційно виділяються дві основні концепції походження грошей: раціоналістична; еволюційна.

Раціоналістична концепціявиходить з того, що гроші виникли як результат певної раціональної угоди між людьми, через необхідність виділення спеціального інструмента для обслуговування сфери товарного обігу і підвищення ефективності її функціонування. Конкретна грошова форма виникає тоді, коли люди усвідомлюють її необхідність і організаційно забезпечують її впровадження у господарський оборот. Прихильником цієї концепції був Аристотель.

Еволюційна концепціяпідкреслює об'єктивний характер виникнення грошей, які виділяються із загальної товарної маси, оскільки вони найбільш придатні для виконання функціональної ролі грошового товару. Виділяється загальна маса окремих товарів, які і стають грошима в межах певної суспільної форми товарного виробництва й обігу. Прихильники еволюційної концепції -А.Сміт, Д.Рікардо.

Епоху товарних грошей змінила епоха паперових грошей. Вони виявились дуже зручним загальним еквівалентом, який мав значні переваги порівняно з попередніми. На цьому процес грошового розвитку не закінчився. Потрібен був такий товар-еквівалент, який б забезпечував функціонування національних і міжнародних обмінів. Роль такого еквівалента, який став грошима, закріпилась за золотом і сріблом . Така система, в якій роль загального еквівалента відіграє золото і срібло називається біметалічною.

На початку XIX ст. в Великобританії, Голландії і Німеччині існувала монометалічна (золотогрошова система), в якій роль загального еквівалента відігравало золото. Така грошова система проіснувала відносно недовго. Вже починаючи з часу Першої світової війни золото почало витіснятись спочатку з внутрішнього, а пізніше з міжнародного обігу. Почався процес так званої демонетизації, що власне і означає припинення виконання золотом ролі грошей.

Сучасні паперові гроші не є повноцінними, як золото, вони мають зміст тільки тоді, коли виконують певні функції.

Отже, гроші – це особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, виступає посередником в обміні товарів і виражає економічні відносини між людьми з приводу виробництва та обміну товарів.

Еволюція видів грошей: товарні гроші → металеві гроші → паперові гроші → кредитні гроші → електронні гроші.

Паперові гроші.Вони є лише номінальними знаками вартості, що мають примусовий курс. їх вартість визначається тією кількістю товарів і послуг, які можна на них придбати.

Особливості паперових грошей: наділені державою примусовим курсом; набувають представницької вартості в обігу; позбавлені власної вартості; виконують роль купівельного платіжного засобу.

Кредитні гроші.Новим етапом еволюції грошей стає поява "електронних грошей". Це абсолютно нова система грошового обігу, яка за допомогою новітніх комп'ютерних та систем зв'язку дозволяє легко переводити кошти з одного рахунку на інший. До електронних платіжних засобів відносяться кредитні та дебетні картки. На сьогодні це найбільш прогресивний, економічний і зручний носій грошових функцій. Основна його зручність полягає в тому, що не доводиться носити великі суми готівки зі собою, а крім того у разі втрати карточки ніхто не зможе нею скористатись, бо код доступу знає тільки її власник.

Західні економісти схиляються до думки, що в майбутньому паперові гроші-банкноти і чеки повністю зникнуть, їх замінять електронні міжбанківські трансакції. Гроші залишаться, але стануть "невидимими".

Функції грошей.Для того, щоб краще зрозуміти суть грошей, потрібно з’ясувати їхню роль. У зв'язку з цим прийнято вважати, що найкраще економічна суть грошей проявляється в їх функціях. Традиційно в економічній науці виділяють п'ять основних функцій грошей: міра вартості; засіб обігу; засіб платежу; засіб нагромадження; світові гроші.

Функція грошей як міри вартостіполягає у здатності грошей як загального еквівалента вимірювати вартість усіх інших товарів, надаючи їй форму ціни. Для забезпечення виконання грошима функції міри вартості держава у законодавчому порядку впроваджує масштаб цін, встановлюючи певну грошову одиницю розрахунків - національну валюту.

Гроші як засіб обігу.У цій функції гроші відіграють роль тимчасового посередника при обміні товарів. У сфері товарного обігу при купівлі-продажу товарів гроші (готівкою або на банківському рахунку) обов'язково повинні бути в наявності. Функцію засобу обігу виконують реальні гроші.

Функція грошей як засобу платежу відображає особливості кредитного господарства, тобто реалії купівлі-продажу товарів у кредит з відстрочкою оплати (платежу). Тобто, покупці сплачують гроші за придбані товари лише тоді, коли настає строк платежу. На основі цієї функції виникли кредитні гроші – вексель, банкнота, чек.

Функція грошей як засобу нагромадження або утворення скарбу.Ця функція пов’язана зі здатністю грошей бути засобом збереження вартості: золотомонетна форма, ювелірні вироби. Іншим видам грошей та активам стабільність вартості та ліквідність притаманні лише більшою або меншою мірою.

Функція світові грошіу функціональному плані відображає вихід товарно-грошового обміну за межі національних кордонів. Порівняння купівельної спроможності грошових одиниць різних країн відбувається на міжнародних валютних ринках. При цьому виникає специфічний інструмент міжнародного порівняння національних грошей - валютний курс.

Говорячи про світові гроші потрібно розглянути поняття конвертованість - здатність національної валюти вільно обмінюватись на іноземні валюти у всіх видах грошових операцій по дійсному валютному курсі.

3. Грошовий обіг– це рух грошей у готівковій і безготівковій формах, який обслуговує реалізацію товарів і нетоварні платежі в господарстві.

Законгрошового обігу передбачає, що протягом певного періоду в обігу має бути певна, об’єктивно зумовлена грошова маса. Він з’ясовує внутрішні зв’язки між кількістю грошей в обігу і масою товарів, рівнем цін, швидкістю обороту грошей.

M V = P Q , де M - маса грошей в обігу; V - середня швидкість обігу грошей; P - середній рівень цін на товари і послуги; Q - кількість товарів і послуг, представлених на ринку.

Грошова маса – це сукупність усіх грошових засобів у готівковій і безготівковій формах, які забезпечують реалізацію товарів, послуг і всі нетоварні платежі у народному господарстві.

Структура грошової маси: готівкові гроші (розмінні монети, банкноти, казначейські білети), безготівкові гроші (чекові внески, депозитні сертифікати, державні цінні папери тощо); активні гроші – постійно використовуються в обігу, пасивні – потенційно можуть бути використані за певних умов.

Структура грошової маси відображає структуру і рівень розвитку економіки країни. У розвинутих країнах на готівку припадає лише 5-10 % грошової маси, а в Україні поза банками обертається близько 50% готівки.

Грошова система – це форма організації грошового обігу, яка історично склалася в певній країні й законодавчо закріплена державою.

Валютний курс – це ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошових одиницях іншої країни.

Види валютних курсів:

▪ за методами котирування - прямі та непрямі;

▪ за строками котирування – спот-курс, форвард-курс, крос-курс;

▪ за механізмом регулювання – плаваючий, фіксований, змішаний;

▪ - за суб’єктами угоди – курс покупця, курс продавця.

Функції котирування валют:

1. Засіб інтернаціоналізації грошових одиниць.

2. Зіставлення національної вартості й ціни з вартістю і цінами світового ринку.

3. Зіставлення цінових структур і результатів суспільного виробництва окремих країн.

4. Перерозподіл національного продукту між країнами, що здійснюють економічні зв’язки.

Конвертованість – валюти означає її здатність вільно обмінюватися на національні грошові одиниці інших країн ( повна/часткова, внутрішня/зовнішня).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты