Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичним відділом О. О. Бойко




ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Кафедра управління та адміністративної діяльності

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні Вченої ради

Університету

Протокол №___ від________

 

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО

ДЛЯ ПІДГОТОВКИ БАКАЛАВРІВ

ЗА НАПРЯМОМ “ПРАВО”

СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ 6.060101 «ПРАВОЗНАВСТВО»,

6.060102 «ПРАВООХОРОННА ДІЯЛЬНІСТЬ»

Денної та заочної форми навчання

Статус дисципліни нормативна

ІРПІНЬ-2008

Робоча навчальна програма курсу “Адміністративне право” складена на основі Освітньо-професійної програми за напрямом підготовки 0601 “Право” спеціальність 6.060.100 “Правознавство”, затвердженої в 2007 р.

 

 

Автори: Мацелик Т.О., начальник кафедри, кандидат юридичних наук.

Рецензенти: Забарний Г.Г. к.ю.н., доцент, завідувач кафедри цивільного та міжнародного права.

 

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри

управління та адміністративної діяльності

Протокол №____ від "__"_________2008 р.

 

Завідувач кафедри____________Т.О.Мацелик

 

 

Погоджено:

 

На засіданні вченої ради факультету

податкової міліції

Протокол №__ від “__” _________ 2008 р.

 

Голова вченої ради факультету

Полковник податкової міліції Й. Ю. Андруліс

Завідувач навчально-

методичним відділом О. О. Бойко

 

 

Реєстраційний номер №________

1. ПЕРЕДМОВА

 

Актуальність і зміст дисципліни. Адміністративне право України є однією з профілюючих юридичних дисциплін у навчальних закладах України, в т.ч. в Національному університеті державної податкової служби України. Курс передбачає вивчення складного комплексу теоретичних положень, правових інститутів, державних та інших структур , а також широкого діапазону суспільних відносин, що складаються в сфері державного управління з урахуванням їх адміністративно-правового регулювання. Адміністративне законодавство, порівняно з законодавством інших галузей права є найбільш мобільним та нестабільним. Це вимагає від студентів підвищеної уваги до тих змін та доповнень, що відбуваються в змісті та структурі механізму адміністративно-правового регулювання, чинному законодавстві, поглиблення їх творчої активності та самостійності при засвоєнні основних розділів курсу.

Мета і завдання дисципліни. Навчити студентів розуміти і усвідомлювати проблеми адміністративного права у процесі формування громадського суспільства і розбудови демократичної, правової, соціальної держави. Допомогти студентам поглибити свої знання з найбільш важливих теоретичних положень курсу, краще засвоїти якісні зміни та доповнення, що відбуваються в сфері державної виконавчої влади на сучасному етапі; привити студентам комплекс практичних знань та навичок, необхідних для формування в них високої професійної майстерності; глибше вивчити останні зміни та доповнення, внесені в чинне адміністративне законодавство, виробити вміння вірно застосовувати його норми до конкретних правових ситуацій.

Вимоги до знань і умінь студентів. При підготовці до семінарського заняття кожному студентові необхідно вивчити запропоновану літературу та ознайомитись з відповідними нормативними джерелами. Наявність конспектів лекцій та нормативних джерел, поряд з іншими даними, враховується викладачем при оцінюванні знання предмету.

Під час семінарських занять як викладачу, так і студентам потрібно вести пошук найбільш активних форм і методів навчання та опанування матеріалу. Семінари, як правило, проводяться шляхом обговорення окремих, найбільш важливих питань тієї чи іншої теми, заслуховування доповідей чи рефератів з подальшим їх обговоренням. Студенти, спираючись на положення чинного адміністративного законодавства, розв’язують запропоновані задачі, аналізують конкретні правові ситуації, дають їм правову оцінку.

Значення дисципліни. Адміністративне право нерозривно пов’язане з державним управлінням, яке органічно і безпосередньо поєднане з функціонуванням державної виконавчої влади. Виконавча влада реалізується через державне управління. Проблеми адміністративно-правового регулювання управлінських відносин нерозривно та безпосередньо пов’язані з проблемами удосконалення на сучасному етапі виконавчої влади державного управління як основної правової форми реалізації цієї важливої гілки державної влади. Ось чому необхідно глибоко знати і розуміти поняття та ознаки державного управління як однієї з основних форм державної діяльності, знати основні його принципи та напрямки удосконалення, визначені адміністративною реформою.

Міжпредметні зв’язки. Курс “Адміністративне право” базується, перш за все, на положеннях Декларації про державний суверенітет України, Конституції України, законодавчих актах Верховної Ради, указах Президента України, декретах та постановах Уряду країни, на відповідних положеннях інших нормативних актів, а також на теоретичних положеннях суміжних юридичних дисциплін в т.ч. теорії держави і права та конституційного права України.

Форми і методи викладання дисципліни. Навчальним планом Національного університету державної податкової служби України для студентів юридичного факультету з курсу “Адміністративне право” передбачено читання лекцій, проведення семінарських і практичних занять, які є необхідною складовою навчального процесу. Крім звичайних форм проведення цих занять (обговорення окремих теоретичних питань, конкретних правових ситуацій, розв’язання задач та ін.) передбачено більш широке застосування сучасних засобів обчислювальної техніки та проведення програмного контролю. Підсумком вивчення адміністративного права є іспит з цієї дисципліни.

Форми і засоби проміжного і підсумкового контролю. Об’єктами контролю є діяльність студентів на семінарських (практичних) заняттях, а також результати виконання ними самостійних робіт:

- вивчення окремих тем;

- написання рефератів;

- написання контрольних робіт;

- написання наукових робіт;

- участь у кафедральних семінарах;

- участь у науково-практичних конференціях.

Самостійна робота студента (курсанта) полягає у вивчення питань запропонованих у робочій (навчальні) програмі та перевіряється шляхом опитування на семінарському занятті.

Індивідуальна роботи студента (курсанта) складається із наступних видів робіт:

1. Складання тестових завдань.

2. Складання схем по питаннях теми.

3. Реферування статей (1 шт).

4. Вирішення ситуаційних задач та виконання індивідуальних завдань, запропонованих викладачем.

5. Створення презентації по окремим питанням теми.

6. Створення презентації по всім питанням теми.

 

До контрольних заходів входять проміжний та підсумковий контроль. Проміжний контроль здійснюється під час виконання змістових модулів студент пише контрольну роботу, проведення семінарських занять і має на меті перевірку рівня засвоєння студентами навчального матеріалу дисципліни.

Під час семінарських занять застосовують такі засоби контролю: усне опитування з питань, поставлених у плані семінарських занять, самостійної роботи, а також за допомогою теоретичних тестових завдань, які підготовлені викладачами кафедри управління та адміністративної діяльності Шкарупою В.К., Ковалем М.В., Савчук О.П., Мацелик Т.О.

Крім усного опитування під час проведення семінарських занять, застосовується такий засіб поточного контролю, як написання модульної контрольної роботи, яка проводиться після вивчення 2-х модулів курсу.

Участь студентів в семінарських і практичних заняттях є обов'язковою умовою виконання навчального плану. Студенти, що не беруть участь в таких заняттях і не отримали заліку по кожній темі, не допускаються до підсумкового заліку або іспиту як такі, що не виконали навчального плану. Участь студентів-заочників в семінарських і практичних заняттях може виявлятися у вигляді відповідей на питання заявленої теми, виступах на занятті з доповіддю або повідомленням, доповненням або уточненням окремих положень, висловлених іншими промовцями, письмового вирішення отриманих завдань і тестів. У основі всіх форм відповідей повинне лежати глибоке вивчення рекомендованих кафедрою до конкретної теми теоретичних і нормативних джерел.

Студенти, що не приймали участі в заняттях своєї учбової групи, зобов'язані з'явитися до викладача на індивідуальну співбесіду і пред'явити конспект рекомендованих кафедрою джерел.

Вивчення учбового матеріалу по темі курсу можна вважати закінченим лише тоді, коли студент повністю розібрався в матеріалі і може самостійно відповідати на всі питання теми, обґрунтувавши їх відповідними положеннями діючих норм адміністративного права і теоретичних джерел.

Студенти, що не беруть участь в екзаменаційній сесії або отримали незадовільну оцінку (незалік), здають підсумкові випробування по персональному напряму методичній частині факультету з врахуванням всіх положень, викладених в даних методичних рекомендаціях.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты