Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання 3. Робота з цитатами та твердженнями




Робота з цитатами та твердженнями

1. «Зростаючі ціни приваблюють у галузь нових конкурентів. У довгостроковій перспективі це знижує ціни на конкурентному ринку та зменшує добробут виробників». Чи згодні ви з таким твердженням?

 

2. На початку ХХ ст. президент США Т. Рузвельт, виступаючи перед Конгресом США, заявив, що «трести є диявольськими монстрами, створеними товариством одержимих. З одногу боку, я розтоптав би їх ногами, з іншого – не так швидко». Чому, на вашу думку, висловлювання президента США щодо монополістичних об’єднань того часу є таким неоднозначним?

 

3. Ознайомившись із працею засновника класичної школи політичної економії А. Сміта, поясніть, що мав на увазі вчений, коли писав: «… здійснюючи це виробництво так, щоб його продукт мав максимальну вартість, він переслідує лише свою власну вигоду, причому в цьому випадку, як і в багатьох інших, він невидимою рукою спрямовується до мети, яка зовсім і не входила в його наміри…».

 

4. Проаналізувавши висловлювання відомого економіста Дж. К. Гелбрейта, обґрунтуйте його відповідність сучасним тенденціям глобальної економіки.

«Держава стоїть над економічною діяльністю, особливо вона стоїть вище впливу чи влади окремої комерційної фірми, яка підпорядкована ринку і, таким чином, споживачу. Обмежена подібним чином фірма не може бути домінуючою силою для держави. А держава, підкоряючись волі громадянина і виборця, не може бути відповідальною перед ким-небудь іншим».


КОНТРОЛЬНИЙ МОДУЛЬ 2 ФУНКЦІОНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТА СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Змістовий модуль 3 Основні суб’єкти ринкової економіки

 

Тема 9. Домогосподарства в системі ринкових відносин

План

1. Домогосподарства як суб’єкт ринкових відносин.

2. Функції домогосподарств.

3. Доходи домогосподарств, їх формування та розподіл:

3.1 Функціонально-виробничий розподіл доходів та класова структура суспільства.

3.2 Соціальна справедливість у розподілі доходів.

3.3 Головні напрями витрат населення.

IОсновні поняття

Домогосподарство. Споживання. Заощадження. Функції домогосподарств. Доходи домогосподарств. Номінальний та реальний дохід. Заробітна плата. Прожитковий мінімум. Якість життя. Рента. Процент. Прибуток. Сімейний дохід. Крива Лоренца. Крива Енгеля. Коефіцієнт Джині. Трансфертні платежі. Родина. Ресурси. Витрати домогосподарств. Середній клас.

Питання для самоконтролю

1. Покажіть взаємозв’язок між поняттями домогосподарство та родина.

2. Вкажіть особливості трактування поняття домогосподарства економістами неокласиками.

3. У чому полягає функція відтворення людського капіталу? Опишіть механізм відтворення людського капіталу домогосподарством.

4. Опишіть вибори, з якими стикаються домогосподарства у повсякденній практиці.

5. Якими є особливості домогосподарств в умовах ринкового господарства? Чи підтримує уряд позицію домогосподарств в економіці?

6. Опишіть особливості положення домогосподарств в умовах радянської системи.

7. Наведіть відомі особливості положення домогосподарств в умовах перехідної економіки.

8. Розкрийте сутність Моделі динаміки доходів та витрат сімейного домогосподарства.

9. Покажіть на графіках за допомогою кривих Енгеля взаємозв’язок між доходом та витратами на нормальні, неякісні, високоякісні товари.

10. Чому аналітики стверджують, що стабільні економічні умови життя є запорукою існування середнього класу?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты