Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Конкретні цілі




МІНІІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

 

 

«Затверджено»

на методичній нараді
кафедри патологічної фізіології
Завідувач кафедри
професор М.В.Кришталь
“___”__________2009 р.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ
ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

 

Навчальна дисципліна «ПАТОЛОГІЧНА ФІЗІОЛОГІЯ»  
Модуль № 1 Загальна патологія    
Змістовий модуль №2 Типові патологічні процеси
Тема заняття 101 Пошкодження клітини  
Курс 3-й
Факультет Медичний

 

 

Київ – 2007


Актуальність теми

Порушення периферичного, або органного, кровообігу (артеріальна та венозна гіперемія, ішемія, стаз, тромбоз, емболія) широко поширені при різних видах патології органів і систем. Зміни в судинах діаметром менш ніж 100 мкм (артеріолах, метартеріолах, капілярах, венулах, артеріоло-венулярних анастомозах) відносяться до порушень мікроциркуляторного русла.

Під впливом різних патогенних факторів, в тому числі при порушенні нервово-гуморальної регуляції кровоплину, в судинах виникають місцеві порушення кровообігу. При цьому тканини недостатньо забезпечуються киснем і споживчими речовинами, а також з них погано видаляються вуглекислий газ та метаболіти. Все це може привести до важких функціональних та структурних порушень в органах і тканинах.

Знання патогенезу типових порушень периферичного кровообігу та мікроциркуляції дозволить лікарю їх попередити та ефективно лікувати.

Конкретні цілі

Ø Визначати поняття типових порушень периферичного кровообігу: іперемії (артеріальної, венозної), ішемії, стаза, тромбозу, емболії.

Ø Визначати поняття типових порушень мікроциркуляції: сладж - синдрому, капілярного (справжнього) стазу, капілярно-трофічної недостатності.

Ø Визначати поняття недостатності лімфообігу та пояснювати механізм виникнення механічної, динамічної та резорбційної недостатності лімфообігу.

Ø Вміти характеризувати етіологічні фактори та умови виникнення окремих видів типових порушень периферичного кровообігу та мікроциркуляції.

Ø Аналізувати при цих типових патологічних процесах місцеві та загальні, компенсаторно-пристосувальні та власно патологічні реакції, функціональні, структурні та метаболічні порушення в їх причинно-наслідкових зв’язках.

Ø Мати уявлення про експериментальне моделювання різних типових порушень периферичного кровообігу та вміти робити висновки про конкретні механізми їх розвитку.

3. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція):

Назви попередніх дисциплін Отримані навички
Гістологія, цитологія, ембріологія Аналізувати інформацію про мікроскопічну структуру клітини
Нормальна фізіологія   Аналізувати данні про особливості функції збудливих та незбудливих клітин
Біохімія Аналізувати процеси перекисного

Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття.

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін Визначення
Артеріальна гіперемія Типовий патологічний процес, який характе­ри­зу­ється збільшенням кровонаповнення органа або тканини внаслідок надмірного притоку крові по артеріальним судинам.
Венозна гіперемія Типовий патологічний процес, який характери­зується збільшенням кровонаповнення органа або тканини внаслідок порушення відтоку крові по венам.
Ішемія Типовий патологічний процес, який характе­ри­зу­ється зменшенням або повним припиненням припливу крові по артеріальним судинам.
Стаз Типовий патологічний процес, який характери­зу­ється сповільненням та припиненням течії крові в капілярах, дрібних артеріях і венах.
Тромбоз Типовий патологічний процес, який характе­ри­зу­ється прижиттєвим утворенням на внутрішній поверхні стінки судин згустків крові, які складаються з її елементів.
Емболія Типовий патологічний процес, який характеризу­ється закупоркою судин тілами (емболами), які приносяться течією крові або лімфи.
Сладж-синдром або сладж-феномен Це таке типове порушення мікро циркуляції, яке характеризується внутрішньо судинним утворенням агрегатів еритроцитів та інших клітин крові, підвищенням в’язкості крові та порушенням її плину через мікро судини.
Капілярно-трофічна недостатність Комплекс метаболічних і функціональних пору­шень в органах та тканинах, що характеризується недостатнім рівнем їх трофічного забезпечення і є наслідком значних розладів мікроциркуляції.
Типові патологічні процеси Патологічні процеси, що розвиваються за однаковими основними закономірностями, незалежно від причини, локалізації, виду тварини та індивідуальних особливостей організму.

4.2. Теоретичні питання до заняття:

Запитання для повторення:

1. Особливості периферичного кровообігу: види судин, регуляція їх тонусу, функція.

2. Механізми тромбоцитарно-судинного гемостазу.

3. Основні фази згортання крові, плазмові та тромбоцитарні фактори зсідання крові.

4. Протизгортальна та фібринолітична системи крові.

 

Основні запитання:

1. Артеріальна гіперемія: визначення, класифікація, причини і механізми виникнення та розвитку, основні ознаки, наслідки.

2. Венозна гіперемія: визначення, причини і механізми виникнення та розвитку, характеристика місцевих змін, наслідки.

3. Ішемія: визначення, причини і механізми виникнення та розвитку, основні ознаки, наслідки.

4. Тромбоз: визначення, причини та механізми тромбоутворення, наслідки.

5. Емболія: визначення, класифікація, етіологія, характеристика емболії малого, великого кола кровообігу та ворітної вени.

6. Стаз: визначення, види.

7. Порушення мікроциркуляції, класифікація.

8. Сладж - синдром: визначення поняття, причини і механізми розвитку.

9. Порушення місцевого лімфообігу, види, причини і механізми розвитку.


4.3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

Завдання 1. Вивчити порушення кровообігу при артеріальній гіперемії

Позбавити жабу рухливості, зруйнувавши за допомогою зонда спиний мозок. Зафіксувати жабу на гумовій підставці спинкою догори так, щоб ротовий отвір знаходився біля нижнього краю трикутного отвору підставки. Обережно витягнути пінцетом язик (у жаби корінь язика розташований зпереду, а язик закинутий до заду) і зафіксувати його навколо отвору підставки. Гумову підставку покласти на предметний столик мікроскопу. Під малим збільшенням мікроскопу вивчати кровообіг в судинах язика. На поверхню язика нанести скипідар, зазначити зміни кровообігу в судинах язика: розширення артеріол, капілярів, прискорення течії крові, наявність центрального та пристінкового кровотоку. Змити скипідар.

Завдання 2. Вивчити особливості кровообігу при венозній гіперемії.

За допомогою пінцета розкрити рот жаби. Розглянути розташування судин в ділянці кореню язика. З обох сторін язика вена міститься латерально (зовні), а навколо, медіально, проходить більш тонка артерія. Провести лігатуру під одну з краєвих вен, використовуючи для цього хірургічну голку з ниткою. Перев’язати вену. Під малим збільшенням мікроскопу спостерігати розширення венозних судин, сповільнення течії крові в них, відсутність розподілу на центральний та пристінковий кровотік.

Завдання 3. Вивчити кровообіг при ішемії.

Дослід провести на тій самій жабі. Перев’язати артерію в ділянці кореню язика на стороні, що протилежна тій, де була перев’язана вена. Спостерігати збліднення ішемізованої ділянки язика, а також під мікроскопом зменшення просвіту артеріальних судин та швидкості руху крові, зникнення раніше видимих капілярів, припинення кровообігу.

Завдання 4. Вивчити кровообіг в процесі тромбоутворення в судинах брижи.

Жабу прикріпити до гумової підставки черевцем до верху так, щоб правий її бік торкався круглого отвору підставки. Боковим розрізом справа розкрити черевну порожнину. Обережно витягнути пінцетом тонку кишку і прикріпити її до країв отвору так, щоб брижа була легенько натягнута над ним. Під контролем мікроскопа біля вени середнього діаметра покласти кристалик хлориду натрію. Спостерігати утворення в вені пристінкового тромбу.

Завдання 5. Вивчити особливості кровообігу в судинах брижі при емболії.

Розкрити грудну клітку жаби, звільнити серце від перикарду. У шлуночок серця ввести тонкою голкою 0,2 – 0,3 мл підігрітої вазелінової олії. Під малим збільшенням мікроскопа вивчити рух краплин жиру в судинах брижі жаби і порушення кровообігу, що викликані емболією.


5. Зміст теми:

6. Матеріали для самоконтролю:

A. Завдання для самоконтролю:

1. Подати у вигляді схеми патогенез венозної гіперемії , що виникла при

компресії вени пухлиною.

2. Подати у вигляді схеми патогенез ангіоспастичної ішемії, вказати її

можливу етіологію.

 

B. Задачі для самоконтролю:

1.У хворого при охолодженні з’являється збліднення шкіри пальців, зниження температури, біль.

Яке порушення периферичного кровообігу спричинило такі симптоми?

Опишіть патогенез цього порушення.

 

2.У кроля після видалення шийного вузла симпатичного стовбура справа спостерігалось почервоніння вуха на тому же боці.

Яке порушення периферичного кровообігу виникло у тварини?

Опишіть його патогенез.

Назвіть автора цієї експериментальної моделі.

7. Література:

Основна:

1. Патологічна фізіологія (за ред. М.Н. Зайка, Ю.В. Биця). Київ;“Вища школа”,1995.-С.181-203.

2. Посібник до практичних занять з патологічної фізіології” /За ред. Ю.В.Биця, Л.Я.Данилової. - К., Здоров’я, 2001, с.77-90.

Додаткова:

1. Патофизиология. Курс лекций. Под ред. П.Ф. Литвицкого.- М.”Медицина”, 1995.-С.97-

111.

2.Патологическая физиология. Под ред. А.Д.Адо, М.А.Адо и др.- М.,Триада-Х 2000, с.161-181.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты