Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання 4. Вивчити роль гіпофіза у здатності організму переносити водне навантаження.




Методика: Інтактному та гіпофізектомованому щурам провести водне навантаження шляхом введення в шлунок за допомогою зонда водогінної води (5 мл на 100 г маси тіла), після чого їх треба помістити у спеціальні навантажувальні клітки (без поїлок). Сечу збирати протягом години. Зробити висновок.


Зміст теми:

Порушення водно-електролітного обміну
Набряк

Патогенез
Етіологія
Види
Гіпогідратація
Негативний водний баланс
Гіпергідрія  
Позитивний водний баланс  


Матеріали для самоконтролю:

A. Завдання для самоконтролю:

1.У щурів, які тривалий час отриму­вали лише вуглеводну їжу, спосте­рігалось накопичення води в ткани­нах. Який патогенетичний механізм є головним у розвитку набряку в даному випадку?

A.Мембраногенний

B.Гіпоонкотичний

C.Дисрегуляторний

D.Лімфогенний

E.Гіперосмолярний

2.Піддослідна тварина знаходилась в термостаті при +36 оС. Протягом тривалого часу у неї спостерігалось значне збільшення частоти і глиби­ни дихання. Який вид порушення водно-електролітного обміну виник при цьому?

A.Дегідратація гіперосмолярна

B.Дегідратація гіпоосмолярна

C.Дегідратація ізоосмолярна

D.Позитивний водний баланс

E.Набряк

3.У хворої на гіпофізарну форму нецукрового діабету розвинулося порушення водно-електролітного обмі­ну (ВЕО). Яке порушення ВЕО спо­сте­­рігається в даному випадку?

A.Дегідратація гіперосмолярна

B.Дегідратація гіпоосмолярна

C.Дегідратація ізоосмолярна

D.Гіпергідратація гіпоосмолярна

E.Гіпергідратація гіперосмолярна

4.Який патогенетичний механізм є головним у розвитку набряку в осередку запалення?

A.Розвиток артеріальної гіперемії

B.Розвиток венозної гіперемії

C.Підвищення проникності судинної стінки

D.Руйнування білків лізосомальними ферментами

E.Порушення лімфовідтоку

5.У хворого на синдром Пархона (гіперпродукція вазопресину) розвинулося порушення водно-електролітного обмі­ну (ВЕО). Яке порушення ВЕО спо­сте­­рігається в даному випадку?

A.Дегідратація гіперосмолярна

B.Дегідратація гіпоосмолярна

C.Дегідратація ізоосмолярна

D.Гіпергідратація гіпоосмолярна

E.Гіпергідратація гіперосмолярна

У хворого на гіперпродукцію альдостерону розвинулося порушення водно-електролітного обмі­ну (ВЕО). Яке порушення ВЕО спо­сте­­рігається в даному випадку?

F.Дегідратація гіпоосмолярна

G.Дегідратація ізоосмолярна

H.Гіпергідратація гіпоосмолярна

I.Дегідратація гіперосмолярна

J.Гіпергідратація гіперосмолярна

6.У тварини, яка тривалий час знаходилась на дієті з недостатністю одного з катіонів, значно знизилась збудливість нервових и м¢язових клітин, зменшився тонус судин. Якого іону не вистачає в організмі?

A.Натрію

B.Калію

C.Магнію

D.Кальцію

E.Заліза

7.При профілактичному огляді дітей закарпатського селища у багатьох виявляється поширений карієс. Дефіцит якої речовини в їжі має відношення до розвитку карієсу?

A.Іоду

B.Фтору

C.Брому

D.Нікелю

E.Цинку

9.При огляді хворого виявлена виражена припухлість в ділянці лівого передпліччя, що виникла після укусу бджоли. Назвіть провідний патогенетичний механізм цього набряку:

  1. Гідродинамічний
  2. Колоїдний
  3. Осмотичний
  4. Лімфогенний
  5. Мембраногенний

10.У хворого з серцевою декомпенсацією при пункції черевної порожнини отримано прозору лимонно-жовтого кольору рідину, відносна щільність - 1012, альбумінів - 1%, глобулінів - 0,2%, фібриногену немає, одиничні еритроцити, 1-3 лейкоцити в полі зору. Назвіть провідний патогенетичний механізм утворення цієї рідини:

  1. Гідродинамічний
  2. Мембраногенний
  3. Лімфогенний
  4. Колоїдний
  5. Осмотичний

B. Задачі для самоконтролю:

Задача 1

У травмованого при автомобільній аварії пацієнта спостерігається зменшення кількості води у позаклітинних секторах тіла. Осмолярність плазми крові залишається в межах норми.

Зробити висновок про вид порушення водно-електролітного обміну у даного хворого та його конкретну причину.

Задача 2

У робітника гарячого цеху після зміни спостерігається нестерпне відчуття спраги, підвищення температури тіла та короткочасне потьмарення свідомості. Наслідком яких порушень водно-сольового обміну є симптоми, що спостерігаються. Поясніть етіологію та патогенез цих порушень. Які заходи профілактики треба вживати, щоб запобігти цим порушенням? Якщо спрага буде втамовуватися питтям води без солі, то до якого, в свою чергу, порушення водно-сольового обміну це може призвести?

Задача 3

У хворого на ентерит, що супроводжувався значною діареєю, відмічається зниження води в позаклітинних секторах, збільшення її у внутрішньоклітинному секторі та зниження осмолярності крові. Як називається таке порушення водно-електролітного обміну? Який його патогенез? Чи правильним буде призначення цьому хворому системи з 5% глюкозою?

Задача 4

У хворого з патологією нирок спостерігалася значна протеїнурія та накопичення води переважно у міжклітинному просторі. Як називається таке порушення водно-сольового обміну та який його патогенез у цього пацієнта?

Задача 5

У дитини, внаслідок діареї, виникло зневоднення організму. Була призначена система з ізотонічним розчином натрію хлориду та дезоксикортикостероном (мінералокортикоїд). Через деякий час у дитини розвинулась м’язова слабкість. При цьому вміст натрію у плазмі становив 180 ммоль/л, а калію - 3,4 ммоль/л (у нормі - 140 та 4-5 ммоль/л відповідно). Який механізм ускладнення, що виникло? Чи правильно була розроблена лікувальна тактика?

Література:

Основна:

1. Патологічна фізіологія / За ред. М.Н.Зайка і Ю.В.Биця. - К.: Вища шк., 1995. - Із змісту: Типові порушення обміну речовин /Л.Я.Данилова, Л.О.Попова, О.І.Сукманський. - С. 310-325.

2. Патологическая физиология /Под ред. Н.Н.Зайко и Ю.В.Быця. - 3-е изд., перераб и доп., - К.: Логос, 1996. - Из содерж.: Типические нарушеня обмена веществ/ Л.Я.Данилова, Л.А.Попова, О.И.Сукманский. - С. 301-315.

Додаткова:

1. Руководство по клинической лабораторной диагностике. Часть 3: Клиническая биохимия /Под ред. проф. М.А. Базарновой и проф. В.Т.Морозовой. - К.: Вища шк., 1986. - С. 226-266.

2. Жалко-Титаренко В.Ф. Водно-электролитный обмен и кислотно-основное состояние в норме и при патологии. - К.: Здоровья, 1989. - 200 с.

3. Патофизиология. Курс лекций; Учебное пособие /Под ред. П.Ф.Литвицкого. - М.: Медицина, 1995. - С. 177-196.

4. Кон Р.М., Рот К.С. Ранняя диагностика болезней обмена веществ: Пер. с англ. - М.: Медицина, 1986. - С. 163-180.

5. Почки и гомеостаз в норме и при патологии: Пер. с англ. /Под ред. С.Клара. - М.: Медицина, 1987. - С. 38-169.

6. Зилва Дж.Ф., Пэннелл П.Р. Клиническая химия в диагностике и лечении: Пер. с англ. - М.: Медицина, 1988. - С. 46-100.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 125; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты