Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема №1 ПРЕДМЕТ, МЕТОД ТА ФУНКЦІЇ МАКРОЕКОНОМІКИ




1. Предмет, об’єкт та функції МАЕ

2. Економічна система як об’єкт макроекономічного аналізу

3. Методи МАЕ аналізу

4. МАЕ моделі: сутність та типи.

5. Двосекторна модель кругообороту закритої економіки

6. Повна відкрита модель кругових потоків

 

Для кращого засвоєння дисципліни слід пригадати основні етапи розвитку економічної науки взагалі й макроекономіки зокрема, усвідомити її еволюцію.

Фактично МАЕ як наука була створена в 30-х рр.. ХХ ст., тож є доволі молодою. Але своїм корінням сягає в епоху середньовіччя. Так, серед перших спроб макроекономічного аналізу традиційно виділяють дослідження французького вченого Жана Бодена (XVI ст.) про зв’язок між кількістю грошей в обігу та рівнем цін на товари, що було зроблене на підставі відомої “революції цін”.

Першою теоретичною концепцію, яка містить макроекономічні уявлення, був меркантилізм. Меркантилісти (XVI – XVIII ст.) підкреслювали активну роль держави в регулюванні загальноекономічних процесів, наприклад, за допомогою політики протекціонізму. У цей період розвивається зовнішня торгівля між країнами, а роль грошей виконують благородні метали.

На відміну від меркантилістів, які вважали багатством гроші, фізіократи виходили з того, що багатством є продукти землі, а джерелом багатства є сільськогосподарське виробництво, а не торгівля, XVIII ст. (лідер школи фізіократів Франсуа Кене).

Представники класичної політекономії (А.Сміт, Д.Рікардо та ін.) віддавали пріоритет ринковому саморегулюванню, у тому числі і на національному рівні. Роль держави обмежувалася так званими виключними функціями.

Карл Маркс у «Капіталі» проаналізував схеми суспільного відтворення (простого і розширеного).

Джон Кейнс у 1936 р. видав книгу «Загальна теорія зайнятості, відсотка і грошей», в якій системно обґрунтував активну участь держави в економіці і запропонував систему інструментів макроекономічного регулювання. Його теорія домінувала до середини 70-х років ХХ ст.

Наприкінці 70-х років ХХ ст. на провідні ролі вийшли інші неокласичні теорії (монетаризм, теорія раціональних очікувань, теорія економіки пропозиції), що віддавали пріоритет ринковому саморегулюванню при адресній участі держави в пріоритетних сферах економіки.

Теорія інституціоналізму підкреслила важливість спільного вивчення економічних і неекономічних явищ, зокрема на державному рівні.

Макроекономіка – це частина економічної теорії , що вивчає процеси в масштабах народного господарства, тобто досліджує сутність, результати і наслідки загальної діяльності всіх учасників національної економіки.

Предмет науки – функціонування і розвиток національної економіки.

Об'єкт макроекономічного аналізу – економічна система в цілому та її агреговані параметри, тобто укрупнені загальнонаціональні показники (ВВП, ВНП, сукупні попит та пропозиція і т.д.).

Функції МАЕ:

1) теоретико-пізнавальна,зміст якої полягає в пізнанні економічних процесів і явищ та поведінки макроекономічних суб’єктів;

2) практична, зміст якої полягає у розробці практичних рекомендацій на основі економічного аналізу;

3) прогностична, яка полягає в оцінці економічної кон’юнктури та передбаченні перспектив економічного розвитку країни;

4) виховна та світоглядна. формування економічного мислення та світогляду.

У МАЕ виділяють 4 основні цілі:

1. Стабільне зростання обсягу національного виробництва, яке передбачає щорічне збільшення випуску на значний відсоток без значних відхилень, що викликані стихійними катаклізмами та циклічністю розвитку економіки.

2. Стабільний рівень цін – ціни визначаються вільною ринковою конкуренцією і не зростають надто швидкими темпами.

3. Високий рівень зайнятості – кожен, хто бажає набути спеціальність і одержати роботу по обраній спеціальності, знаходить її, отримуючи заробітну плату відповідно до того продукту, що ним створюється.

4. Підтримання зовнішньоторговельного балансу – відносної рівноваги між імпортом та експортом, що формується на основі вільного продажу внутрішніх товарів на ринках інших країн та стабільно о обмінного курсу національної валюти.

 

Економічна система– історична сукупність виробничих відносин, що відповідає продуктивним силам і взаємодіє з ними, ґрунтується на основі об’єктивних законів і суб’єктивних чинників.

Економічна система має типові характеристики: цілісність; органічність; мобільність; ієрархічність.

Визначають такі основні типи економічних систем:

- традиційна (патріархальна), характеризується: багатоукладністю економіки; збереженням натурально-общинних форм господарювання; відсталою технікою й технологією; використанням ручної праці; нерозвиненою інфраструктурою; потерпає від засилля іноземного капіталу та не в міру активного перерозподілу національного доходу державою тощо;

- командно-адміністративна, характеризується пануванням державної власності; відсутністю конкуренції; директивним плануванням; неринковими господарськими зв’язками; управлінським характером розподілу; ігноруванням законів товарно-грошових відносин; жорсткою підпорядкованістю суб’єктів господарювання; нерозвиненістю або відсутністю ринкового менталітету тощо;

- ринкова економіка, характеризується різноманітністю форм власності при домінуванні приватної; пануванням товарно-грошових відносин, конкуренцією; вільним ціноутворюванням, що ґрунтується на взаємодії попиту й пропозиції; свободою підприємництва; пріоритетом особистого інтересу тощо.

- змішана, характеризується високим рівнем розвитку продуктивних сил; розвиненою інфраструктурою; різноманіттям форм власності й рівноправним функціонуванням різних господарських суб’єктів; поєднанням ринкового механізму з державним регулюванням, їх органічне перетинання; орієнтована на посилення соціальної направленості економіки; є адекватною формою функціонування сучасних розвинених країн;

- перехідна, характерна для країн, які вивільнилися від адміністративно-командної економіки й здійснюють трансформації до ринку, трансформаційний процес здійснюється суперечливо, бурхливо з гострими соціально-економічними потрясіннями, кризовими явищами.

Важливою характеристикою економічної системи є її структурні елементи:

1. Продуктивні сили складаються з двох елементів: робочої сили й засобів виробництва.

Робоча сила – особистий чинник виробництва як здібність людини діяти в матеріальній і духовній сферах.

Засоби виробництва – уречевлений чинник виробничої діяльності як сукупність предметів, засобів і умов праці.

Предмети праці – об’єкти впливу людини при виробничої діяльності, зокрема, речовини природи й продукти попередньої переробки (сировина, напівфабрикати).

Умови праці – об’єкти зовнішнього для безпосереднього виробничого процесу середовища, яке є необхідною складовою нормальної діяльності (будівлі, споруди, засоби безпеки та ін.).

Засоби праці – провідники людського впливу на предмет праці (устаткування, інструменти, ПК та ін.). Особливе місце у зазначених засобах займають знання у широкому розумінні, включаючи інформацію.

2. Виробничі відносини являють собою сукупність відносин людей у сферах безпосереднього виробництва, розподілу, обміну й споживання. При цьому відрізняють організаційно-економічні й соціально-економічні відносини.

Організаційно-економічні відносини характеризують систему зв’язків між людиною і виробничим процесом (поділ праці, організація і оплата праці, грошовий обіг та ін).

Соціально-економічні відносини описують відносини людини й людини при здійсненні господарської діяльності. Йдеться про відносини власності, розподілу доходів і багатства в цілому, відтворення суспільного виробництва.

 

Макроекономіка використовує загальнонаукові й спеціальні методи досліджень.

Загальнонаукові методи містять такі складові:

1. Структурно-функціональний аналіз, що передбачає розгляд явища як складної системи з обов’язковим розглядом функцій елементів. Вказані функції об’єднуються такими угрупованнями взаємозв’язків:

- координаційні, що пов’язані з узгодженістю структурних елементів системи;

- субординаційні, що підкреслюють ранжирування елементів за пріоритетністю;

- генетичні, що аналізують історію розвитку зв’язків.

2. Поєднання кількісного і якісного аналізу з використанням математичного моделювання соціально-економічних процесів.

3. Метод наукової абстракції з виділенням істотних рис явищ з одночасним уникненням від розгляду другорядних процесів.

4. Аналіз і синтез, що поєднують початкове розчленування явища на окремі частини з подальшим розглядом кожної з них і складанням різних елементів у цільну систему.

5. Індукція і дедукція, які вибирають протилежні підходи до взаємодій часткового і загального. Індуктивний метод дозволяє робити загальні висновки після находження закономірностей рис часткового. Дедуктивний підхід спочатку надає загальний алгоритм, а часткові висновки є тільки окремими випадками вихідного положення.

Спеціальні методи містять:

1) економічний експеримент;

2) використання економетричних інструментів;

3) використання вихідних принципів поведінки економічних суб’єктів:

- кожний поводить себе раціонально, наприклад, мріє про максимізацію доходів при мінімізації витрат;

- принцип “за інших рівних умов”, коли взаємодії двох параметрів розглядаються в динаміці при незмінності інших величин;

4) паралельне використання словесного, графічного і аналітичного методів аналізу економічних процесів з отриманням однакових висновків.

 

Макроекономічна модель – це спрощене відображення економічної дійсності, абстрактне узагальнення фактичних даних, що дозволяє виявити і дослідити основні закономірності і риси об’єкту пізнання.

Будь-яка модель представляє функцію, що випробує вплив зовнішніх (екзогенних) і внутрішніх (ендогенних) факторів.

Екзогенні фактори – величини за межами досліджуваних взаємозв'язків (взаємодія цін і сукупного попиту визначається законом попиту; дохід як зовнішній фактор здатний вплинути на взаємодію ціни й величини попиту).

Ендогенні фактори – величини, що існують усередині досліджуваного взаємозв'язку.

Метою моделі є з’ясувати, як екзогенні змінні впливають на ендогенні.

Залежно від конкретних завдань дослідження застосовуються різни типи моделей.

Визначення типу макроекономічної моделі може ґрунтуватися на основі різних критеріїв:

- за способом подання досліджуваного процесу або явища моделі поділяються на логічні, графічні та економіко-математичні;

- за тривалістю досліджуваного процесу – на короткострокові і довгострокові;

- за кількістю задіяних в аналізі економічних суб’єктів – на прості та повні моделі.

Макроекономічний кругообіг – процес безперервного руху факторів і результатів виробництва, продуктів, доходів, грошей, що обслуговують взаємодію всіх ринкових суб'єктів.

Макроекономічний аналіз базується на агрегуванні. Агрегування – це поєднання окремих одиниць або даних в одну одиницю. Національна економіка складається із 4 агрегатів: домашні господарства (постачальники ресурсів та споживачі), підприємства, держава (установи та організації) і сектор закордон (суб’єкти за межами країни).

Макроекономічне агрегування поширюється і на ринки. Так, вся множина ринків окремих товарів і послуг, що є об’єктом МАЕ аналізу, агрегується в єдиний ринок сукупного товару і сукупних послуг – товарний ринок. Також виділяють ринок праці та фінансовий ринок (охоплює грошово-кредитний ринок, фондовий ринок).

Недоліками агрегування є часткова втрата інформації та високий рівень абстракції економічних досліджень. Проте завдяки агрегуванню полегшується виявлення суті найскладніших економічних процесів.

Три основні моделі макроекономічного кругообігу:

1) проста або двосекторна, з урахуванням взаємодії домогосподарств, що поставляють ресурси, і підприємницького сектора, що виробляє кінцеві товари;

2) закрита, або трисекторна, в якій до двох попередніх суб'єктів додається держава з податковими, грошово-кредитними й іншими важелями впливу;

3) відкрита, або повна, чотирисекторна, коли до трьох зазначених суб'єктів приєднуються іноземні учасники (нерезиденти країни).

 

У простий закритій моделі кругообігу чітко прослідковуються два протилежних потоки: матеріальний і грошовий.

Матеріальний потік – рух матеріальних цінностей, обмін за допомогою купівлі-продажу.

Грошовий потік – безперервний рух грошей в ході їх використання як засобу оплати праці, послуг, придбання товарів, здійснення розрахунків і платежів, видачі допомог, повернення боргів. Це – сукупність всіх платіжних засобів, які використовуються в країні у певний період часу.

Передумовами простої макроекономічної моделі є:

1. Ґрунтується на аналізі взаємодії лише двох макроекономічних суб’єктів – сектору домашніх господарств (ДГ) і підприємницького сектору (ПС);

2. Відсутнє державне втручання в економіку, тобто виключає вплив державного сектору (ДС);

3. Відсутній економічний зв’язок з іншим світом, тобто виключає вплив сектору закордон (СЗ) на економіку;

4. Економіка є замкненою, самодостатньою системою;

5. Доходи домогосподарств є витратами підприємств, а доходи підприємств є витратами домогосподарств;

6. Сума доходів обох економічних суб’єктів (домогосподарств і підприємств) дорівнює сумі їх витрат.

Висновок: у простій закритої моделі кругових потоків сумарна величина продажів фірм дорівнює сумарній величині доходів домашніх господарств. Тобто, для закритої моделі економіки, в який не враховується вплив держави на економічні процеси, величина загального обсягу виробництва у грошовому вимірюванні дорівнює сумарній величині грошових доходів домашніх господарств (ДГ).

Рис. 1.1. Найпростіша закрита модель господарського кругообігу

 

Рис. 1.2. Модель економічного кругообігу за участі держави

 

У відкритій повній моделі кругових потоків вплив державного сектору (ДС) і сектору закордон (СЗ) призводить до порушення рівноваги двосекторної моделі (домашні господарства – фірми), бо з потоку „доходи – витрати” здійснюються „вилучення” у вигляді заощаджень, податкових платежів та імпорту.

Водночас до потоку „доходи-витрати” залучаються додаткові кошти у вигляді „ін’єкцій”, а саме: інвестицій, державних витратта експорту.

 

За допомогою ін’єкцій і вилучень (трансфертів, безповоротних виплат, податків та інших економічних інструментів) держава регулює коливання рівня виробництва, зайнятості та інфляції. Якщо домашні господарства вирішують витрачати менше, то фірми змушені скорочувати випуск продукції, що, у свою чергу, призводить до зниження сукупних доходів.

Рівень попиту на товари визначає рівень виробництва і зайнятості, а рівень випуску формує рівень доходів власників факторів виробництва, що у свою чергу, визначає сукупний попит.

Висновок для чотирисекторної моделі кругових потоків:

Реальний і грошовий потоки здійснюються без перешкод за умови, що сукупні витрати сектору домашніх господарств (С), підприємницького сектору (І), державного сектору (G), та сектору закордон (NE) дорівнюють сукупному обсягу виробництва (Y).

C + I + G + NE = Y.

 

  Дом. господарства

Рис.1 Повна відкрита модель кругових потоків

 

 

Рис. 1.1. Найпростіша закрита модель господарського кругообігу

 

Рис. 1.2. Модель економічного кругообігу за участі держави

  Дом. господарства

Рис.1.3. Повна відкрита модель кругових потоків

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 209; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты