Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Причини поразок радянських військ




Причини поразки Червоної Армії Альтернативне судження
1. Радянське керівництво на чолі з Й.Сталіним не вжило необхідних заходів для належної підготовки радянських військ для відсічі ворога; постійне мусування тези, що пакт про ненапад є гарантією мирних відносин з гітлерівською Німеччиною, дезорієнтувало армію і народ (заява ТАРС від 14 червня 1941 р., в якій версія про підготовку Німеччини для нападу на СРСР називалася провокаційною). 1. У роки другої і третьої п`ятирічок було створено промислову базу на Сході СРСР. 1 вересня 1939 р. було запроваджено загальну військову повинність. Було збільшено витрати на воєнні потреби, розширено випуск зброї. Запущено у виробництво нові види зброї які не поступалися, а іноді навіть були кращими ніж зразки зброї інших держав. Так, парк нових танків Т-34 і КВ дорівнював кількості німецьких середніх танків Т-ІІІ і Т-ІV. Прискореними темпами відбувався перехід на нову структуру військ. Створювалися механізовані корпуси, які за своєю ударною силою здатні були вирішувати стратегічні завдання. Напередодні війни було проведено приховану мобілізацію, в результаті якої чисельність Червоної армії було збільшено на 800 тис. чол. також у західні райони СРСР було передислоковано п`ять армій. Більша частина населення була переконана у неминучості війни з Німеччино. А Генеральний штаб розробляв плани війни з Німеччиною (“Гроза”).
2. Серйозні прорахунки були допущені Й.Сталіним і Генеральним штабом у визначенні напрямку головного удару ворога. Головним радянське командування помилково вважало наступ на Україну, тоді як згідно з планом «Барбаросса» головний удар мала наносити група армій «Центр» 2. Головний удар німецької Групи армії “Центр” мав лише тимчасовий успіх. Після битви під Смоленськом німецьке командування було змушене віддати наказ про перехід на московському напрямку до оборони. Напрям головного удару був змінений. Головні ударні сили німецької армії були спрямовані в Україну, боротьба за ресурси якої все ж стала головною метою у подальших діях противників.
3. Значний бойовий досвід німецького командування і бойових частин ведення сучасних мобільних бойових дій із застосуванням значної кількості танків і літаків. 3. Радянська армія теж мала значний бойовий досвід. Радянські радники і добровольці брали участь у Громадянській війні в Іспанії (1936-1939), у боях в Китаї на боці Гоміндана проти Японії (1937-1939). Радянський Союз мав два серйозні конфлікти з Японією: біля озера Хасан (1938) і на річці Халхін-Гол (1939). У 1939 р. Червона армія здійснила “визвольний похід” в Польщу. У 1939-1940 рр. здійснила агресію проти Фінляндії (“Зимова війна”). У 1940 р. загарбала Прибалтику і Бессарабію. У цих конфліктах втрати Червоної армії були навіть більшими ніж німців у Європі.
4. Невдале розташування радянських військ для ведення оборонних боїв. Розташування радянських військ трьома ешелонами (57, 52 і 62 дивізії) призвело до того, що з’єднання вступали у бій по черзі, і це давало можливість розбити їх частинами. 4. Ешелонне розташування радянських військ, хоча і зменшувало чисельність військ, що вели безпосередні бої з ворогом, але робили радянську оборону “в`язкою”, з кожним тижнем уповільнюючи рух ворога. Так, якщо в перший місяць війни ворог заглибився на територію СРСР на більш ніж 600 км, то наступного місяця лише на 150 км.
5. Радянські війська навіть не готувалися до оборонних боїв. Передбачалось вести війну «малою кров’ю і на території ворога». Склади боєприпасів та іншого воєнного майна розташовувались занадто близько до кордону і вже в перші дні війни опинились у руках ворога. Так, противник захопив 5 млн. 400 тис. гвинтівок з 7 млн. 600 тис., 191 з 240 тис. кулеметів. Як результат одна гвинтівка припадала на три-п’ять бійців.   5. Маючи значну чисельну перевагу радянське командування особливо не переймалося проблемами оборони. За висловом Гітлера, як що б він знав справжню чисельність радянської армії, то він би ще подумав, чи нападати йому на СРСР.
6. На новому кордоні не було завершено будівництво оборонних споруд до початку бойових дій. До того ж вони були невдало розташовані («лінія Молотова»). Оборонні споруди на старому кордоні були роззброєні. 6. У роки Другої світової війни жодна з укріплених ліній не відіграла тієї ролі, яка їм відводилась, і не стала нездоланною перешкодою для військ противника.
7. Масові репресії в армії 1937-1938 рр. та в подальші роки призвели до винищення кращих командних кадрів Червоної Армії. Було репресовано від 37 до 45 тис. чоловік командного складу всіх рівнів (репресіям був підданий весь командний склад КОВО). Нові командири не мали достатнього бойового і життєвого досвіду. 7. Не можна однозначно твердити, що всі репресовані командири були талановитими воєнними, завдяки яким СРСР виграв би відразу війну. До того ж частина була репресована не за сфабрикованими справами. Якщо кращі були репресовані, то де взялися командири, з якими СРСР виграв війну? Останні дослідження твердять, що у 1937-1939 рр. з армії було увільнено близько 45 тис. офіцерів, з яких лише близько 17 тис. можна віднести до категорії репресованих, з яких лише біля 2 тис. загинули, а близько 4 тис. були віддані під трибунал.
8. Низький рівень підготовки бійців Червоної армії. На початок 1941 р. лише 7% командно-начальницького складу мали вищу освіту, а 37%. Взагалі бракувало відповідної підготовки. У Київському ОВО близько 40% червоноармійців були неписьменними або малописьменними. Слабкою була інженерно-технічна підготовка бійців. Значна частина екіпажів танків до вступу на службу навіть не бачила трактора і паровоза. Г.Жуков з цього приводу говорив: “Нужно правду сказать, что из-за неграмотности и бескультурья наших кадров мы очень часто несли большие потери в технике и живой силе, не достигнув возможного успеха». 8. Червона армія до запровадження загальної військової повинності була кадровою і рівень підготовки бійців і командирів був високий. Про це свідчать спогади тих ветеранів війни, що пройшли війну від її початку. Падіння професійності і рівня підготовки почалося після початку швидкого збільшення чисельності ЧА.
9. Війська не були вчасно приведені у бойову готовність (за окремими виключеннями), щоб дати належну відсіч ворогові, незважаючи на те, що сталінське керівництво було вчасно попереджено про можливий напад 9. На передодні війни Сталін мав десятки повідомлень з різних джерел про плани Німеччини. Лише незначна частина цих повідомлень вказувала, що війна почнеться у червні 1941 р. Чи повинен був вірити Сталін цим повідомленням, якщо відомості про початок війни у травні 1941 р. не справдилися.
10. Авіація була зосереджена на основних аеродромах, а не на польових, що призвело до величезних втрат на початку війни. (У перші години війни на 66 аеродромах було знищено 579 літаків.) 10. Попри знищення значної кількості авіації у перші години війни на аеродромах, радянська авіація все рівно чисельно переважала ворога, а рахунок у повітряних боях першого дня війни був 1:1.

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты