Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Таким чином, Україна була oxonлeнa масовим рухом Опору, але через глибокі ідеологічні cynepeчнocmi між двома його течіями точилася жopстoкa боротьба.




Так, Карпатський рейд партизанського з'єднання С. Ковпака влітку 1943 р. призвів до кривавих боїв між оунівськими і ра­дянськими партизанами. А весною 1944 р. біля Рівного УПА розбила автоколону шта­бу командуючаго 1-м Українським фронтом генерала М. Bamyтінa, сам генерал був тяжко поранений і помер.

 

Ø УВАГА! Водночас із боротьбою проти німецьких окупантів та радянських партизан УПА довелось вирішувати складну проблему українсько-польських відносин, які мали історичне коріння і час від часу загострювалися дозбройноїконфронтаціїі.

З приходом Червоної армії в Західну Україну ОУН, залишаючись на платформі незалежності, оголосила війну сталінському режиму. Радянське командування для боротьби з УПА створило окрему армію НКВС. Боротьба сторін продовжувалася до середини 50-х років і носила надзвичайно жорстокий і кровопролитний характер.

Визволенння України від фашистських загарбників (грудень 1942 – жовтень 1944 рр.)

Визволення України плчалось під час Сталінградської битви (листопад 1942 - лютий 1943), яка поклала початок корінному перелому у війні на користь СРСР.

Перші населені пункти України в східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 р. Масове ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 р.).

3 серпня війська степового фронту звільнили Харків.

Розвиваючи успіх, радянські війська у вересні 1943 р. вийшли до Дніпра. У вересні-жовтні 1943 р. розгорнулася героїчна битва за Дніпро, на якому німці намагалисястворити неприступну лінію стратегічної оборони (“східний вал”). Кульмінацією битви за Дніпро було визволення від окупантів Києва. Сталін, ігноруючи реальне співвідношення сил , наказав будь-якою ціною звільними Київ до “Великого Жовтня”.

Ціною величезних людських втрат радянські війська звільнили місто 6 листопада 1943 р. За визволення столиці України понад 1000 солдатів і офіцерів були удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

У 1944 р. радянське командування чотирьох українських фронтів здійснили серію наступальних операцій, остаточно визволивши територію України:

Ø Житомирсько-Бердичівська операція (грудень 1943 – січень 1944 р.);

Ø Корсунь-Шевченківська операція (січень – лютий 1944 року);

Ø Рівненсько - Луцька операція (січень – лютий 1944 р.);

Ø Криворізька операція (січень – лютий 1944 р.);

Ø Наступ на півдні. Визволення Одеси, Миколаєва (березень – квітень 1944 р.);

Ø Визволення Криму (квітень – травень 1944 р.);

Ø Львівсько-Сандомирська операція (липень – серпень 1944 р. 27 липня 1944 р. звільнено Львів;

Ø Східно-Карпатська операція (вересень – жовтень 1944 року).

28 жовтня 1944 р. вся територія України була визволена від німецько-фашистських загарбників.

Неоціненну допомогу воїнам надавали радянські партизани і підпільники, місцеве населення, працівники тилу. Активні дії протинімецьких окупантів вели загони УПА. Коли ж лінія фронту наблизилася до районів дислокування частин УПА, командування віддало наказ не втручатися у бойові дії і вживати заходів для збереження і зміцнення своїх сил.

Ø 8 травня 1945 р. капітуляцією Німеччини завершилася радянсько-німецька війна.

Ø 2 вересня 1945 р. капітуляцією Японії завершилася Друга світова війна.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты