Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Міжнародна міграція трудових ресурсів та її особливості на сучасному етапі.




Економіка різних країн стає усе більше залежної від світових тенденцій розвитку цивілізації. Сьогодні жодна країна не може домогтися успіху, будучи в ізоляції. Бурхливо, що відбувається інтернаціоналізація, виробництва й капіталу супроводжується інтернаціоналізацією ринку праці. Міжнародна міграція стала невід'ємною частиною сучасної системи світового господарства.

По оцінках експертів, на початку 90-х років кількість тимчасових іммігрантів, що проживають за межами своїх країн, склало більше 25 млн. чоловік.

Використання іноземної робочої сили вже давно стало неодмінною умовою нормального процесу відтворення. У країнах, що активно використовують іноземних робітників, цілі галузі економіки є залежним від імпорту робочої сили. Дослідження, проведені в Дюссельдорфі, показали, що результатом можливого від'їзду іноземних робітників може бути зменшення обсягу будівельних робіт, закриття багатьох дитячих садів, ясел, шкіл, припинення транспортного збирання сміття. Ще більш наочні наступні цифри: у Франції іммігранти становлять 1/4 зайнятих у будівництві, 1/3 - в автомобілебудуванні; у Бельгії - половину гірників; у Швейцарії - 40% всіх будівельників і т.д. У той же час для більшості країн, що розвиваються, здійснюючий експорт робочої сили, відмова від нього означав би втрату найважливішого валютного джерела. Так, якщо в Єгипті експлуатація Суецького каналу наприкінці 80-х років давала прибуток в 970 млн. дол., а туризм - 600 млн., те грошові перекази іммігрантів - 3,1 млрд. дол. А в такій країні, як Ємен, сума емігрантських перекладів перевершувала в той же період надходження від експорту більш ніж в 30 разів.

Міграція робочої сили - явище складного, неоднозначного, потребуючого пильного вивчення в контексті сучасних тенденцій розвитку світової економіки, у взаємозв'язку з іншими процесами і явищами економічного життя суспільства.

Сьогоднішня ситуація загрожує новим бумом нелегалів із країн Східної Європи. І більшість країн - традиційних імпортерів робочої сили - готуються відповісти жорсткістю законодавства. Інтерпол і національні міністерства внутрішніх справ розробляють програми по профілактиці й боротьбі з важкими правопорушеннями, з якими вже вштовхнулися країни, оказавшиеся першими на шляху емігрантів зі Східної Європи й країн СНД. Про міри боротьби з нелегальною міграцією вже оголосили Австрія, Швеція, Фінляндія. Більше того, Швеція буде жадати від іммігрантів не тільки вже підписаного контракту на роботу, але й знання шведської або англійської мови, а також підтвердження вірогідності про наймання житла.

Крім того, навіть наші східноєвропейські сусіди приймають ряд захисних мір проти імміграції із країн СНД. Так, Польща, Угорщина, Чехія й Словаччина дійшли згоди про «обмежувальні міри» виїзду із країн СНД.

Проникнення нових країн-учасниць на ринок іноземної робочої сили буде вкрай утруднено, з одного боку, через несприятливу кон'юнктуру самого ринку, а з іншого боку - через протидію як країн-імпортерів робочої сили, так і традиційних учасників цього ринку, імовірних конкурентів Росії.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 48; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты