Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лабораторна робота № 5.




ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОСТОГО МАГНІТНОГО ПІДСИЛЮВАЧА

 

Мета роботи - ознайомитись з принципом дії, основними параметрами та статистичними режимами нереверсивних дросельних магнітних підсилювачів.

 

5.1. Основні теоретичні відомості

 

Простим (однотактним) магнітним підсилювачем зветься змінна індуктивність, яка реалізується на нелінійних характеристиках магнітних матеріалів, що дозволяє з допомогою малопотужного керуючого сигналу постійного струму глибокою зміною власного імпедансу індуктивності керувати надходженням у навантаження енергії від значно потужнішого джерела живлення.

Маючи ряд позитивних якостей, магнітні підсилювачі розповсюджені у пристроях систем автоматики та телемеханіки, зокрема на автомобільному транспорті та в дорожньому будівництві, як підсилювач потужності для керування електричними виконавчими елементами (наприклад, керування стрілою лебідки, електротрансмісії потужних автомобілів, увімкненням світлофорів і т.п.).

Простий магнітний підсилювач - це дросель насичення, в обмотку змінного струму якого увімкнутий послідовно опір навантаження rн (рис.5.1). Сигнал, який підсилюється, подається в обмотку керування wк.

Рис.5.1

 

В схемі, зображеній на рис.5.1, в наявності ефект підсилення потужності змінного струму. При цьому Рн стає значно більшим, ніжзміна потужності керуючого сигналу постійного струму Рн в обмотці керування Wк.

Струм у робочій обмотці визначається слідуючим співвідношенням.

(5.1)
l р = U ~р / Z

 

де Z - повний опір робочої обмотки Wp і

(5.2)

 

L - індуктивний опір обмотки W p; ω= 2πƒ- кутова частота змінного струму; L - індуктивність робочої обмотки WP;

(5.3)

 

Wp - кількість витків робочої обмотки; S - площина перетину осердя; l сер - довжина середньої магнітної лінії; µдиф - диференційна магнітна проникність осердя.

Таким чином, індуктивність робочої обмотки є функцією властивостей осердя, що витікає з (5.3). Магнітна приникність феромагнітного осердя µ > 1 та, окрім того, дуже залежить від напруженості магнітного поля в осерді Н (рис.5.2). Оскільки можна змінювати у визначених межах напруженість магнітного поля Н, змінюючи струм в обмотці керування, можна керувати індуктивністю, а отже, і повним опором робочого кола та струмом, який тече крізь rн.

Рис. 5.2

Струм робочої обмотки можна визначити з формул (5.1) та (5.2):

(5.4)
 

З виразу (5.4) витікає, що струм у робочій обмотці при U = const, Rн= const буде визначатися лише індуктивністю робочої обмотки, яка залежить від струму керування. Графік залежності ІР = (Ік) зображений на рис.5.3.

 

Як видно з рис.5.3, при відсутності струму керування в навантаженні тече певний початковий струм lp.o, визначений значенням Lp якщо Ік = 0. При збільшенні струму керування починає збільшуватись струм lp внаслідок зменшення індуктивності робочої обмотки Lp (див. вираз 5.4). Збільшення lк вище певного значення призводить до того, що приріст lк вже не викликає значного приросту lр. Це свідчить про те, що осердя магнітного підсилювача знаходиться в насиченні: (µ = 0 ; L = 0 ) і струм у робочій обмотці залишається постійним та рівним струму насичення :

(5.5)

 

Основний закон магнітного підсилювача складається з рівняння зміни ампервитків робочого та підмагничуючого кіл

(5.6)

звідки  

Величина Wк / Wp в цьому виразі показує, у скільки разів робочий струм перевищує струм керування , та зветься коефіцієнтом підсилення магнітного підсилювача по струму К1

З виразу (5.7) видно, що для одержання значного ефекту підсилення по струму необхідно збільшувати кількість витків керуючої обмотки (тому що кількість витків Wp обирають однозначно, виходячи з обраної напруги живлення підсилювача та площини перерізу осердя.

При відомих значеннях Rн та Rк (опір керуючої обмотки) можна визначити коефіцієнт підсилення по потужності:

(5.9)

 

де ΔРн - зміна потужності, яка виділяється в навантаженні ; ΔРк - зміна потужності керуючого сигналу ; Δlн- зміна струму крізь опір навантаження

(Δ lп= Δ 1р ).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты