Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лабораторна робота № 8




ДОСЛІДЖЕННЯ РЕЛЕЙНИХ СИСТЕМ АВТОМАТИЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

 

Мета роботи - вивчити принципи побудови релейних систем автоматичного регулювання та дослідити регулятор тиску повітря в ресивері.

 

8.1. Принципи побудови та розрахунок параметрів релейних систем

 

Принцип побудови релейних САР розглянемо на прикладі САР регулювання тиску повітря в ресивері. Спрощена схема САР зображена на рис.8.1.

Рис. 8.1

 

Як вимірювальний елемент релейної дії тут використовується електроконтактний манометр ЕКМ. Верхня та нижня границі спрацьовування манометра встановлюються переміщенням фіксуючих контактів. Характеристика електроконтактного манометра показана на рис.8.2.

Рис. 8.2 Аналітичнарелейна характеристика ЕКМмає вигляд

Цей запис вірний при відліку тиску від середнього значення, бо при цьому P1= P max. Поява +b та -b означає замикання контактів манометра, відповідно на нижній і верхній границях регулювання. У відповідності з релейною характеристикою ЕКМ, зображеною на рис.8.3, САР тиску працює таким чином При зниженні тиску до Pmin рухомий контакт ЕКМ замикається з контактом, який відповідає нижній "уставці" (Н), внаслідок чого отримує живлення реле К1, яке спрацьовує, та контактами КІ.1 та К1.2 вмикає електродвигун компресора. Одночасно утворюється коло самоблокування реле через контакт К1.З. Коли підвищується тиск до P max рухомий контакт ЕКМ замикається з контактом, відповідним верхній "уставці" ( В ), спрацьовує реле К2, яке розмикає контакт К2.1 уколі живлення реле К1, внаслідок чого розмикаються контакти К1.1 та К1.2. зупиняється двигун компресора і подача повітря в ресивер припиняється. При незмінному відкритті вентиля РВ цикл регулювання повторюється. На рис.8.4. показана характеристика регулятора як релейного елемента.

Рис.8.3

Рис8.4

 

Однією з важливих задач проектування релейних САР є визначення тривалості циклу регулювання ,так як ним визначається періодичність включення компресора і, отже, довгостроковість роботи обладнання. Зображені на рис.8.4 криві 1 та 2 є перехідними характеристиками об'єкту регулювання (ресивера) при включенні та виключенні компресора. Згідно вигляду перехідних характеристик об'єкт може бути віднесений к аперіодичному звену першого порядку, перехідна характеристика якого у даному випадку має вигляд:

для ростучої вітки

(8.1)

 

для спадної вітки

(8.2)

 

Визначення T1 та T2 зображено на рис.8.4.

Рахуючи ділянку t1-t2= t ділянкою ростучої вітки переходної характеристики, запишемо:

Звідки:

Аналогічно для спадної вітки отримуємо:

Тривалість циклу регулювання:

tц =Δt1 + Δt2

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты