Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Повітряні компресори




Повітряні компресори встановлені по одному на кожному двигуні і мають клиноремінні приводи від шківів колінчастих валів двигунів. Компресор поршневого типа, непрямотічний, двоциліндровий, одноступінчатого стиснення.

У картері на шарикопідшипниках встановлений колінчастий вал. На носку колінчастого вала встановлений на шпонці і закріплений гайкою одноруч'євий шків приводу компресора.

У задньому торці колінчастого валу є свердлення під установку масляного ущільнювача. У передній кришці картера встановлений сальник. Знизу до картера прикріплений болтами кронштейн, який одночасно є маслозбірником. Між картером і кронштейном поставлена картонна прокладка.

Задня кришка картери кріпиться чотирма болтами і в центрі має отвір під підвідний штуцер масляної магістралі.

Б л о к ц и л і н д р і в компресора встановлений на картері на картонній прокладці і закріплений на шести шпильках. Блок циліндрів і головка блоку мають водяну сорочку, що з'єднується через підвідний і відвідний шланги з системою охолоджування двигуна.

Г о л о в к а б л о к у циліндрів компресора знімна, кріпиться через прокладку до блоку на восьми шпильках. Гайки головки блоку компресора необхідно затягувати в два прийоми. Момент затягування гайок 1,2 – 1,7 кгс м.

Мал. 3. Схема системи централізованого регулювання тиску|тиснення| повітря в шинах: 1 — манометр повітряного балона; 2 — манометр шин; 3 — трубопровід випуску повітря; 4 — краник зливу конденсату; 5 — штуцер відведення повітря від компресора; 6 — штуцер підведення повітря до запобіжного клапану; | 7 — запобіжний клапан; 8 — регулятор|регулювальник| тиску|тиснення|; 9 — компресор; 10 — колісний краник; 11 — шланг зливу конденсату; 12 — повітряний балон; 13 — кран екстреного випуску повітря; 14 — штуцер відведення повітря; 15 — блок шинних кранів; 16 — повітряний редуктор; 17 — клапан – обмежувач падіння тиску|тиснення|; 18 — гальмівний|гальмовий| кран.  

 

 

 

П о р ш н і к о м п р е с о р а з трьома кільцями – два вище і одне нижче поршневого пальця. Верхні кільця компресійні, нижнє – маслоз'ємне. Компресійні кільця мають по внутрішньому діаметру проточку, яка при установці кільця на поршень повинна бути повернута вгору. Зовнішня конусна поверхня кільця повинна бути повернута великою основою конуса вниз.

Ш а т у н и к о м п р е с о р а – сталеві, штамповані. Нижня головка шатуна роз'ємна, вона утворює шатунний підшипник, в який вставляють тонкостінні біметалічні вкладиші. Кришка нижньої головки кріпиться до шатуна двома шатунними болтами з гайками, які шплінтують. Момент затягування шатунних гайок 1,6 – 1,8 кгс м. Верхня головка шатуна – цілісна, із запресованою бронзовою втулкою.

Поршневий палець компресора – плаваючий, утримується від осьового зсуву заглушками в отворі поршня.

Компресори змащуються маслом, що поступає по трубопроводах з системи змащення двигунів. Штуцер підвідного трубопроводу вкручується в задню кришку картера, яка своїм внутрішнім виступом упирається в ущільнювач.

Ущільнювач, що притискується до кришки пружиною, встановлений у виточці колінчастого валу і призначений для того, щоб масло не потрапляло в картер компресора безпосередньо з свердлення в кришці.

Масло, що поступає в порожнину колінчастого валу по свердленню у валі, проходить до підшипників нижніх головок шатунів, а масло, витікаючи із зазорів деталей, що з'єднуються, розбризкується і, змастивши дзеркало циліндрів, поршневі пальці і корінні підшипники валу, збирається в поглибленні кронштейна компресора, звідки по зливному трубопроводу стікає в картер двигуна.

Компресор забезпечений розвантажувальним пристроєм, що діє таким чином: при досягненні в системі тиску повітря 7,3 – 7,7 кгс/см2 регулятор тиску подає стисле повітря з повітряного балона по каналу в блоці циліндрів під плунжери розвантажувального пристрою. Плунжери підіймаються і відкривають впускні клапани обох циліндрів; подача повітря в систему припиняється, оскільки повітря вільно переходить з одного циліндра в іншій. Коли тиск повітря в системі знизиться до 6 – 6,4 кгс/см2, регулятор тиску випустить повітря з-під плунжерів в атмосферу. Плунжери опустяться, звільнять впускні клапани і компресор знову почне нагнітати повітря в систему.

Мал. 4. Повітряний компресор:

1 — плунжер|; 2 — ущільнювальне кільце; 3 — гніздо |гніздо| штока впускного клапана; 4 — коромисло впускних клапанів; 5 — пружина коромисла; 6 — шток впускного клапана; 7 — направляюча впускного клапана; 8 — впускний клапан; 9 — пружина впускного клапана; 10 — направляюча пружини коромисла; 11 — картер компресора; 12 — колінчастий вал; 13 — сальник (манжета); 14 і 24 — кришки; 15 — шків; 16 — блок циліндрів; 17 — поршень; 13 —- головка|голівка|; 19 — отвір штуцера зливу води ; 20 — впускний патрубок; 21 — заглушка; 22 — пружина; 23 — ущільнювач підведення масла|мастила,олії|; 25 — прокладка|прокладення|; 26 — кронштейн.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты