Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Амортизатори. На машині встановлено дванадцять телескопічних амортизаторів: по два в підвісках перших і четвертих коліс і по одному в підвісках других і третіх коліс




На машині встановлено дванадцять телескопічних амортизаторів: по два в підвісках перших і четвертих коліс і по одному в підвісках других і третіх коліс. Амортизатори призначені для гасіння коливань машини, яка рухається по нерівностях місцевості.

Верхніми провушинами амортизатори кріпляться через конусні гумові втулки до кронштейнів, приварених до корпусу машини, а нижніми провушинами через такі ж гумові втулки – до верхніх важелів підвіски.

Принцип роботи амортизатора полягає в тому, що енергія коливального руху корпусу машини перетвориться в тепло внаслідок тертя рідини при її перекачуванні через калібровані отвори з однієї порожнини амортизатора в іншу. Рідина проганяється через ці отвори поршнем при відносних переміщеннях корпусу машини і коліс. При цьому повний цикл коливань складається з двох періодів: зближення коліс і корпусу машини ( хід стиснення ) і їх розбіжності ( хід віддачі ).

У підвісці встановлені амортизатори двосторонньої дії, їх гідравлічний опір різний – при ході стиснення опору в два – три рази менше, ніж при ході віддачі.

  Мал. 15 . Амортизатор: 1 — нижня провушина|; 2 — корпус клапана стиснення|стискування|; 3 — впускний клапан; 4 — циліндр; 5 — резервуар; 6 — клапан стиснення|стискування|; 7 — поршень; 8 — клапан віддачі; 9 — чавунне кільце поршня (2 шт.); 10 — перепускний клапан; 11—кожух; 12 — шток; 13 — направляюча втулка; 14 — гумове кільце; 15 і 17 — гумові кільця ущільнення резервуару амортизатора; 16 — пружина сальника; 18 — сталева шайба; 19 — гумове кільце, перешкоджаюче витіканню масла|мастила,олії| з|із| амортизатора по штоку; 20 — войлочний сальник; 21 — гайка; 22 — алюмінієва прокладка|прокладення|; 23 — гумовий сальник, захищаючий від попадання грязі|грязюки,бруду| в амортизатор по штоку при ході стиснення|стискування|; 24 — обойма сальника; 25 — верхня провушина|; 26 — сталева шайба; 27 — обойма сальників; 28 — шайби; 29 — тарілка; 30 — пружина клапана віддачі; 31 — гайка клапана віддачі; 32 — гайка клапана стиснення|стискування|; 33 — тарілка клапана стиснення|стискування|; 34 — пружина клапана стиснення|стискування|; а — зливні отвори; б, в і г — перепускні отвори.

 

Амортизатор – розбірний. Він складається з робочого циліндра, штока, поршня, резервуару, клапана стиснення, впускного і перепускного клапанів, клапана віддачі, кожуха і сальникового ущільнення штока.

Робочий циліндр верхнім кінцем закріплений на направляющій втулці штока, а нижнім – на корпусі клапана стиснення, що опирається на проточку в нижній провушині резервуару.

По робочій поверхні циліндра переміщається поршень, закріплений на штоці гайкою. Герметичність між стінками поршня і циліндра забезпечується двома поршневими кільцями.

У поршні по колах просвердлені два ряди перепускних отворів. Отвори, розташовані по малому колу, перекриваються тарілкою клапана віддачі, яка притискається до поршня пружиною клапана, а отвори, розташовані по великому колу, перекриваються тарілкою перепускного клапана.

Шток зварений встик з верхньою провушиною. Рух штока в циліндрі направляеться отвором у направляющій втулці.

Для запобігання витікання робочої рідини з робочого циліндра встановлені гумові кільця. Сальники захищають амортизатор від попадання в нього води і грязі по штоку при ході стиснення.

Сальники знизу підтискаються до штока пружиною, а зверху – гайкою, вкрученою в резервуар.

Обойма при завертанні гайки підтискає кільце і одночасно гумові кільця, що створюють ущільнення між резервуаром, направляющою втулкою і обоймою. Для зливу рідини з порожнини сальникового ущільнення в резервуар у направляющій втулці просвердлені два отвори А.

Клапан стиснення змонтований в одному корпусі з впускним клапаном. Він складається із стержня і пружини. Стержень переміщається в отворі гайки і конічним заплечиком упирається під впливом пружини в чисто оброблену внутрішню фаску ( сідло ) гайки. У порожнистій частині стрижня є паз для пропуску робочої рідини із циліндра в резервуар в момент стиснення пружини клапана.

Впускний клапан своєю тарілкою перекриває перепускні отвори. По конструкції впускний клапан аналогічний перепускному клапану.

Як робоча рідина в амортизаторах застосовується мінеральне масло АМГ – 10 ( авіаційне масло гідравлічне з в'язкістю 10 сантистоксів ). Місткість масла в кожному амортизаторі 355 – 365 см3. При недостачі масла амортизатори мають холостий хід, а надлишки масла в амортизаторах можуть викликати їх поломку.

Працює амортизатор таким чином. При наїзді на перешкоду колесо, закручуючи торсіонний вал, підіймається і разом з важелями підвіски, що провертаються вгору, піднімає резервуар і з'єднаний з ним робочий циліндр амортизатора. Робоча рідина, що знаходиться між поршнем і корпусом клапана стиснення, долаючи опір пружини, відкриває клапан стиснення. При цьому рідина, зазнаючи великий опір в пазу стержня клапана, перетікає з робочого циліндра в резервуар. Одночасно з цим відкривається перепускний клапан і частина рідини перетікає по отворах В поршня у збільшуючийся вільний об'єм над поршнем.

При з'їзді з перешкоди колесо під впливом сили пружності торсіонного валу опускається. При цьому разом з важелями підвіски, що повертаються вниз, опускається і резервуар з циліндром. Рідина, що знаходилась до цього над поршнем, долаючи опір пружини, відкриває клапан віддачі. Зазнаючи великий опір в отворах Б поршня, рідина перетікає в порожнину, що збільшується за об'ємом, під поршнем. Одночасно відкривається впускний клапан і рідина з резервуару перетікає в цю ж порожнину через отвори Г у корпусі клапана стиснення.

При різкому переміщенні колеса вгору або вниз поршень переміщається в циліндрі з великою швидкістю. Тиск робочої рідини різко зростає і внаслідок цього клапан стиснення або клапан віддачі відкривається швидко. Основна маса рідини перетікає при цьому з однієї порожнини в іншу через клапан стиснення ( при підйомі колеса ) або через клапан віддачі ( при опусканні колеса ).

При повільних переміщеннях колеса вгору або вниз поршень в циліндрі переміщається повільніше. Тиск рідини в циліндрі зростає ловільно. Клапани стиснення і віддачі велику частину часу продовжують залишатися в закритому положенні і робоча рідина перетікає з порожнини в порожнину в основному через впускний або перепускний клапан і зазори в основних клапанах.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты