Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Домашнє завдання




Повторити лекційний матеріал.

1. Поняття сторони у цивільному процесі

Сторони – це заінтересовані особи (фізичні особи у цивільному процесі), які мають юридичний інтерес у справі, прагнуть захистити своє юридичне становище, примусити іншу особу виконати певну дію на свою користь або утриматись від такої, захистити право чи законний інтерес інших осіб у передбачених законом випадках.

Сторонами є юридично заінтересовані особи, матеріально-правовий спір між якими є предметом розгляду і вирішення в цивільному судочинстві. Сторонами у цивільному процесі виступають переважно суб'єкти матеріального правовідношення (н-д, покупець і продавець, кредитор і боржник).

Сторонам притаманна як матеріально-правова, так і процесуально-правова зацікавленість при розгляді цивільної справи в суді. Матеріально-правова зацікавленість визначається спірними цивільними, трудовими, іншими матеріальними правовідносинами сторін. Процесуально-правова - наслідками розв'язання матеріально-правового спору, одержання певного за змістом рішення суду.

Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач (у справах позовного провадження), заявник і боржник (у справах наказного провадження), заявник та заінтересована особа (у справах окремого провадження).

Позивач (actor) - особа, на захист суб'єктивних прав і охоронюваних законом інтересів якої порушується цивільна справа в суді і розпочинається цивільний процес. Позовна заява до суду може бути подана як особисто, так і через представника, а у передбачених законом випадках, за захистом прав особи до суду із заявою можуть звернутися прокурор, органи державного управління, профспілки тощо. Відповідач (reus - особа, яка обороняється) - особа, котра на заяву позивача притягається до відповідальності за порушення чи оспорення його права і охоронюваного законом інтересу.

У Франції, Бельгії, Голландії передбачено обов'язкове ведення процесу за допомогою вибраних стороною адвокатів, тому виконання процесуальних дій сторонами особисто і самостійно є винятком. Аналогічне правило дії у Німеччині стосовно проваджень у вищих судових інстанціях.

ЦПК Азербайджану передбачає, що позивачем може бути прокурор, котрий пред'явив позов на захист державних інтересів при наявності відповідного звернення юридичних осіб, засновниками яких виступає держава або державні установи чи організації; а за ЦПК Республіки Казахстан стороною в процесі може бути держава.

Характерними ознаками сторін є:

o це обов’язкові суб’єкти цивільного процесу;

o сторони – це особи, між якими виник спір про право, що є предметом розгляду і вирішення судом

o вступивши до процесуальних відносин з судом, сторони мають процесуальну зацікавленість, що складається з можливості захисту своїх прав, у намаганні отримати позитивне рішення та реалізувати його;

o наявність права брати активну участь у судочинстві з метою захисту прав і охоронюваних законом інтересів, в т.ч. і шляхом оскарження дій та рішень суду; ст.27, 31, 44, 46 ЦПКУ;

o процес ведеться від імені сторін;

o сторони несуть витрати по справі (судовий збір, витрати на ІТЗ);

o мають у справі матеріально-правову зацікавленість. Судове рішення вплине на їх матеріальні права: вони або набудуть які-небудь матеріальні блага, або позбудуться їх.

 

2. Процесуальні права і обов’язки сторін

 

Процесуально-правове становище сторін визначається принципом рівноправності.

Сторони наділяються численними цивільно-процесуальними правами, які поділяють на:

1. Права щодо порушення провадження у справі - право на пред'явлення позову, зустрічного позову, вимоги про виправлення недоліків в рішенні судом, який його постановив, право апеляційного, касаційного оскарження судових рішень і ухвал, право заявляти вимогу про перегляд рішення, ухвали, що набрали законної сили, за нововиявленими обставинами, право на пред'явлення вимоги про поворот виконання.

2. Права на зміни в позовному спорі - права позивача на зміну підстави або предмета позову (лише до початку розгляду справи по суті), збільшення або зменшення розміру позовних вимог, на відмову від позову (протягом усього часу розгляду справи); права відповідача на повне або часткове визнання позову (теж протягом усього часу розгляду справи), на подання зустрічного позову (до початку розгляду справи по суті); права сторін на укладення мирової угоди (на будь-якій стадії цивільного процесу); право доповнити, змінити апеляційну і касаційну скаргу або відмовитися від них.

3. Права на подання і витребування доказів та участь в їх дослідженні - права сторін подати до суду свої пояснення, подавати письмові та речові докази, вимагати залучення до справи свідків і призначення експертизи. При розгляді справи - ставити питання іншим учасникам процесу; знайомитися з письмовими і речовими доказами. Сторони мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, одержувати копії рішень, ухвал, постанов та інших документів, що є в справі, подавати свої доводи, міркування та заперечення.

4. Права, пов'язані із залученням до справи всіх заінтересованих осіб - права вимагати від суду залучення до справи співвідповідачів, третіх осіб, органів державного управління, свідків.

5. Права, пов'язані із забезпеченням законного складу суду, об'єктивності розгляду справи - права сторін заявляти клопотання про відводи суддів, експертів, спеціалістів, перекладача, секретаря судового засідання, судового розпорядника, особи, яка надає правову допомогу.

6. Право на особисту участь або участь через представника у судових засіданнях по розгляду справи і в здійсненні окремих процесуальних дій в суді першої інстанції, в провадженні справи в апеляційній і касаційній інстанціях та в стадії перегляду справи за нововиявленими і винятковими обставинами; право на пояснення, заяви і виступи в суді рідною мовою та використання послуг перекладача; право на одержання виклику та повідомлення про участь у судовому засіданні.

7. Інші права, що забезпечують захист у процесі по справі: вибір підсудності, забезпечення доказу і позову, приєднання до апеляційної і касаційної скарги осіб, передання справи на вирішення до третейського суду та ін.

На сторони покладаються також процесуальні обов'язки - загальні й спеціальні. Загальні полягають у добросовісному користуванні сторонами належними їм процесуальними правами. Спеціальні - у виконанні певних процесуальних дій: суд може визнати обов'язкову участь відповідача у справах про стягнення аліментів; кошти на оплату послуг свідків, експертів вносить наперед сторона, яка порушила відповідне клопотання; повідомляти суд про зміну своєї адреси під час провадження справи; позивач зобов'язаний подати копії позовної заяви, сторони як скаржники - копії апеляційних і касаційних скарг.

 

 

3. Процесуальна співучасть

Процесуальна співучасть – обумовлена нормами матеріального права множинність осіб на тій чи іншій стороні у цивільному процесі в силу наявності спільного права чи спільного обов’язку. В літературі співучасть на боці позивача називають активною, а на боці відповідача – пасивною.

Процесуальна співучасть можлива в таких випадках:

1) якщо предметом спору є спільні права чи обов’язки кількох позивачів або відповідачів;

2) якщо позовні вимоги походять з однієї тієї ж підстави (н-д, із спільного нанесення шкоди);

3) якщо вимоги однорідні, хоч і не тотожні за підставою та предметом (н-д, позов про сплату заробітної платні до одного роботодавця декількох робітників).

Залежно від характеру матеріально-правових зв’язків між суб’єктами суперечних правовідносин розрізняють:

ü необхідну або обов’язкову співучасть - обов’язкова участь у справі всіх суб’єктів спірного правовідношення як позивачів, так і відповідачів. Пов’язано з особливостями спірних матеріальних правовідносин при множинності їх суб’єктів. Якщо позивач пред’явив позов не до всіх зобов’язаних осіб, а вимоги його не можуть бути розглянуті окремо, то суд повинен залучити до процесу всіх цих осіб;

ü факультативну або можливу - вимоги декількох позивачів чи одного позивача до декількох відповідачів можуть бути розглянуті та здійснені незалежно одна від одної (н-д, позов батьків до дітей про стягнення аліментів може бути пред’явлено як сумісно (в одній справі), так й окремо). Факультативна (необов'язкова) співучасть настає з обставин процесуального характеру: в силу доцільності одночасного розгляду кількох справ, з метою економії коштів і часу на їх провадження. Замість кількох процесів провадиться один, витрати по справі скорочуються, зменшується кількість судових засідань, викликів свідків, а головне - усувається постановлення протилежних за змістом рішень (ч.1 ст.126 ЦПКУ).

Характер процесуально-правових взаємовідносин між співучасниками побудований на засадах автономії і диспозитивності. Дії чи бездіяльність їх не залежать від поведінки інших співучасників, а залежать від їх особистого волевиявлення. Обов'язок по доказуванню вимог чи заперечень, законна сила судового рішення діють щодо кожного співучасника окремо. Співучасники можуть доручити вести справу одному з них.

Суд має право за своєю ініціативою залучити до участі в справі співвідповідачів, а не співпозивачів, оскільки цим самим порушується принцип диспозитивності.

 

4. Процесуальне правонаступництво. Поняття і види

 

Під час процесу по конкретній справі може виникнути необхідність заміни осіб, що приймають участь у справі через правонаступництво, яке виникло в матеріальних правовідносинах. Можливим є як універсальне правонаступництво (н-д,смерть особи), так і сингулярне (н-д, уступка вимоги, переведення боргу). У будь-якому випадку, процесуальне правонаступництво можливо лише у тому випадку, коли відбулося правонаступництво матеріальне.

Матеріальне правонаступництво автоматично не тягне процесуального правонаступництва. Вступ до процесу правонаступника позивача залежить від його волевиявлення. Залучення до процесу правонаступника-відповідача знову ж таки залежить від волі позивача, інших учасників процесу та суду.

Процесуальне правонаступництво - це перехід прав від сторони, третьої особи із самостійними вимогами до іншої особи. Підставою є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони із спірних майнових правовідносин, але ні в якому разі ці правовідносини не є особистими (!).

 

 

5. Поняття неналежної сторони. Умови і порядок заміни неналежної сторони

 

Належний позивач - особа, якій належить право вимоги; належний відповідач - особа, котра повинна відповідати за позовом. Відповідно неналежними сторонами будуть ті особи, які не є суб'єктами права вимоги чи несення обов'язку.

Обґрунтування належності у осіб процесуальної правосуб'єктності позивача і відповідача покладається на позивача. Останній зобов’язаний зазначити у позовній заяві точну назву позивача і відповідача, їх місце проживання або знаходження, а також викласти обставини, що обґрунтовують вимогу позивача, тобто що право вимоги належить особі, яка вказана позивачем, а обов'язок покладений на особу, зазначену в заяві відповідачем.

Суд за клопотанням позивача, не припиняючи розгляду справи, замінює первісного відповідача належним відповідачем, якщо позов пред'явлено не до тієї особи, яка має відповідати за позовом, або залучає до участі у справі іншу особу як співвідповідача.

Після заміни відповідача або залучення до участі у справі співвідповідача справа за клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розглядається спочатку. (Стаття 33 ЦПКУ)

Відмінності процесуального правонаступництва від заміни неналежного відповідачау справі:

o можливе у будь-якій стадії процесу, тоді як заміна неналежної сторони – до моменту ухвалення рішення;

o процес не починається знову, а поновлюється з тієї стадії, на якій був призупинений, на відміну від заміни сторони;

o правонаступник ніколи не може приймати участь у справі разом з правопопередником, тоді як можливим є залучення до справи співвідповідача.

 

Додаток 1

 

У Х В А Л А

№ 2-766 /2010 року

08 вересня 2010 року Кременецький районний суд

Тернопільської області

в складі головуючого судді Коротича І.А.

при секретарі Пелешок Н.В.

з участю позивача ОСОБА_1

 

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кременець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лосятинської сільської ради, де третьою особою виступає ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно,-

 

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовними вимогами до відповідача , в яких просить визнати право власності на спадкове майно .

В судовому засіданні позивач заявив клопотання про залучення до участі у справі як співвідповідача ОСОБА_2 .

Заявлене клопотання підлягає до задоволення .

Відповідно до ст.33 ЦПК України , суд за клопотанням позивача , не припиняючи розгляду справи залучає до участі у справі іншу особу як співвідповідача.

До судового розгляду спір між сторонами не врегульований .

Керуючись ст.33, 130, 156 ЦПК України, суд,-

 

У Х В А Л И В :

Залучити ОСОБА_2 до участі в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Лосятинської сільської ради, в якості співвідповідача.

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лосятинської сільської ради, ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно, призначити до розгляду в судовому засіданні на 10 годину 30 хвилин 22 вересня 2010 року в приміщенні Кременецького районного суду.

Про час , місце судового засідання повідомити позивача , відповідача, співвідповідачу направити копію позовної заяви та копію цієї ухвали.

 

Суддя:

 

Додаток 2

У Х В А Л А

справа №2-10/10

м. Балаклія 22 червня 2010 року

Балаклійський районний суд Харківської області у складі:

головуючого : Стригуненко В.М.,

за участю секретаря : Паточка А.М.,

заявника : ОСОБА_1, представника ОСОБА_2,

відповідача : ОСОБА_3, представника – адвоката ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_3 про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири та скасування реєстрації права власності, -

В С Т А Н О В И В :

18.03.2009 року ОСОБА_5 подала вищевказаний позов а.с. 5-6. 31.08.2009 року позивач померла, що підтверджується копією Свідоцтва про смерть від 04.09.2009 року а.с. 160. Ухвалою суду від 17.09.2009 року провадження по справі було зупинено для вирішення питання про процесуальне правонаступництво а.с. 163.

Відповідно до ч.1 ст.37 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

17.09.2009 року ОСОБА_1 до суду була подана заява про залучення його до участі у справі як правонаступника позивача а.с. 159. Згідно повідомлення з нотаріальної контори ОСОБА_1 20.11.2009 року подав заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5, однак спадкових прав не оформив а.с. 164-168.

14.06.2010 року ОСОБА_1 до суду були подані документи, з яких убачається і стороною відповідача не заперечується, що він є двоюрідним братом померлої позивачки ОСОБА_5 а.с. 175-185. Інших спадкоємців не встановлено.

З матеріалів справи вбачається, що предметом спору є визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири. За таких обставин, в разі обґрунтованості позову, зазначене майно може бути успадковане. Внаслідок цього обставини, що викликали зупинення провадження у справі, відпали.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 37, 204 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

1. Відновити провадження у справі за позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_3 про визнання недійсним договору купівлі-продажу квартири та скасування реєстрації права власності.

2. Залучити до участі у справі в якості правонаступника ОСОБА_5 – ОСОБА_1.

3. Роз'яснити, що усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку він замінив.

Ухвала оскарженню не підлягає.

 

Головуючий Стригуненко В.М.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты