Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Біполярні транзистори




Біполярний транзистор - це напівпровідниковий прилад, який використовують для підсилення електричного сигналу. Вінмає три області з різними типами електропровідності, два р-n - переходи і три виводи (електроди). Середній електрод називаєтьсябазою (Б), два крайні- емітером(Е) (зі стрілкою, спрямованою завжди із р-області в n-область) та колектором (К). Біполярним цей прилад називається тому, що струм у ньому створюється носіями зарядів двох типів - електронами і дірками. Можливі два варіанти чергування структур у транзисторах, у відповідності до яких існують транзистори типів р-n-р та n-р-n. Транзистор можна уявити як два послідовно з'єднаних діоди в одному корпусі. Якщо діоди мають спільні катоди, вони створюють транзистор типу р-n-р, а якщо спільні аноди -транзистор типу n-р-n. Покажемо на рисунку структурні схеми таких транзисторів та їх стандартні зображення в електричних схемах (емітерний вивід позначається стрілкою, яка скерована до бази в транзисторах р-n-р і від бази - в транзисторах n-р-n типу).



 



 



 


Розглянемо роботу транзистора типу р-n-р(транзистор типу n-р-n працює аналогічно, але до нього подаються напруги протилежної полярності). Для того, щоб транзистор працював у активному режимі , до його виводів треба під'єднати зовнішні джерела напруги з полярністю, показаною на рисунку. Тоді до р-n- переходу емітер - база буде прикладена напруга Uеб в прямому напрямку, а до р-n - переходу база - колектор - напруга Uбк в зворотному напрямку. Як вже згадувалося в р-n - переходах напівпровідникових приладів нерухомими іонами атомів домішок створюється електричне запираюче електричне поле езап. Якщо коло емітер - база розімкнене, то до р-n - переходу база - колектор буде прикладена напруга Uбк зворотного напрямку і в колекторному виводі буде протікати струм Ік=Iкз, який є зворотним струмом р-n – переходу (величина його дуже мала, тому що створюється не основними носіями зарядів, тобто електронами в колекторі і дірками в базі). Якщо тепер на виводи емітер - база подати зовнішню напругу Uеб, яка створить зовнішнє поле з напруженістю Езовн більшою від напруженості поля езап р-n - переходу, дірки з емітера почнуть інжектуватися в базу, в якій є в наявності порівняно невелика кількість електронів. Незначна частина дірок, що пересунулись до бази з емітера, рекомбінує з цими електронами(рекомбінація - процес зустрічі електронів з дірками, які супроводжуються зникненням вільних зарядів), створюючи базовий струм іб, а більша частина дірок пересувається полем езап n-р - переходу база - колектор і полем зовнішнього джерела напруги до колектора, утворюючи струм колектора Ік.

Отже, якщо напруга Uеб відсутня, струм колектора Ік≈Ікз≈0. Поданням напруги Uеб можна створити струм колектора, який тепер буде рівний . Тут - коефіцієнт передачі струму від емітера до колектора. У сучасних транзисторах α=0,9÷0,99. Отже наближено α=1. Отже транзистор - це керований пристрій, так як величина колекторного струму залежить від величини струму емітера. Для наведеної схеми вмикання транзисторів за першим законом Кірхгофа IE=IБк. Оскільки ІБ<< Ік, то ІЕ≈Ік.

Підставивши в рівняння Іккз+αІЕ значення Іебк і виконавши необхідні перетворення отримаємо: . Тут - коефіцієнт передачі струму бази.

Позначимо струм . Якщо прийняти ікео≈0, оскільки Ікз≈0, то залежність струму колектора від струму бази: .

Як випливає з вищесказаного, транзистор типу р-n-р підпорядковується таким правилам:

а) емітер має вищий потенціал, ніж потенціал колектора;

b) переходи емітер - база та база - колектор працюють як діоди (перший завжди відкритий, другий - закритий);

с) струм колектора пропорційний струму бази, тобто ;

d) кожен транзистор характеризується максимальним значенням струмів колектора (Ік) та бази (IБ) і напругою між колектором та емітером (UЕК).

Оскільки емітер ний перехід вмикається прямо, то він має малий опір. Колекторний перехід вмикається зворотно й тому має дуже великий опір. До емітера прикладається невелика напруга (Uеб), а до колектора (UБк) дуже велика. Малою зміною струму емітерного переходу можна керувати великими змінами струму в колі колектора, тобто в колі навантаження. Отже, транзистор підсилює потужність і можна його розглядати як підсилювач, який має вхідні та вихідні виводи. Оскільки транзистор є триполюсником, то один з трьох його виводів має бути спільним для вхідного і вихідного кола. Якщо спільним є вивід бази, то така схема з'єднань називаєтьсясхемою із спільною базою (СБ), а якщо вивід емітера -схемою із спільним емітером(СЕ), якщо вивід колектора- схемою із спільним колектором (СМ).

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты