Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ознайомтеся з основними методами введення даних на робочий лист.




Лабораторна робота № 1

Тема: Основні елементи вікна Exсel. Введення і редагування даних. Створення і збереження робочих книг.

Мета роботи: Ознайомитися з основними елементами вікна. Освоїти введення даних і прийоми переміщення по робочому листу, виділення комірок і їх діапазонів. Навчитися створювати таблиці, переміщати і копіювати дані, зберігати книги, відкривати існуючі книги.

Завдання.

1. Запустити програму Exсel.

2. Ознайомтеся з елементами вікна Excel і опишіть їх у звіті.

3. Переміщення в книгах. Перейдіть від першого листа робочої книги до 3-го листа, клацаючи по ярликах листів, які необхідно активізувати, і поверніться до 1-го.

Ознайомтеся з основними методами введення даних на робочий лист.

4.1. Введення даних прямо в комірку. Введіть довільне число в осередок В4 і натискуйте Enter, зверніть увагу на рядок формул. (Дані вводяться в активну комірку, для цього необхідно зробити по ній клацання.)

4.2. Набір в рядку формулі: виділіть комірку В5, на клавіатурі наберіть текст або цифри, вони автоматично з'являться зліва в рядку формул. Клацніть по кнопці Відмінити ´ в рядку формул або натискуйте <ESC>, введіть нове значення клацанням по кнопці Ввести Ö в рядку формул.

5. Ознайомтеся з основними методами редагування даних в комірці.

5.1. Редагування безпосередньо в комірці: виділіть комірку В4 і зробіть подвійне клацання по ній або натискуйте клавішу <F2> і змініть число і натискуйте Enter.

5.2. Редагування в рядку формул: активізуйте комірку В5, що містить дані. Встановіть точку введення в потрібному місці в рядку формул(перемістіть покажчик миші в рядок формул і клацніть кнопкою миші) і внесіть зміни натискуйте Enter.

6. Виділення комірок і діапазонів.

6.1. Виділіть комірку А6, клацнувши по ній лівою кнопкою миші.

6.2. Виділіть діапазон А1: С10. Для цього: зробіть клацання лівої кнопки миші по комірці у верхньому кутку діапазону і перетягніть покажчик (білий хрест) до протилежного кута діапазону, потім відпустіть кнопку миші.

6.3. Виділіть діапазон комірок А1:F45. Виділити кутовий комірку діапазону, прокрутіть вікно так, щоб протилежний кут діапазону потрапив в поле зору. Натискуйте клавішу «Shift» і, утримуючи її, клацніть по комірці в протилежному кутку діапазону.

6.4. Виділіть два діапазони: А3:10 С4:С12. Для цього: виділіть перший діапазон і, утримуючи натиснутою клавішу «Ctrl», виділіть іншою. При виділенні кожного додаткового діапазону. Відпустіть клавішу «Ctrl».

7. Виділення рядків і стовпців.

7.1. Виділіть п'ятий рядок, клацнувши по її заголовку;

7.2. Виділіть стовпець 3, клацнувши по заголовку стовпця 3;

7.3. Виділіть весь лист, клацнувши мишею по кнопці перетину номерів рядків і найменування стовпців;

8. Ознайомтеся з основними методами видалення, копіювання і переміщення даних.

8.1. Метод з використанням команд меню:

Ø видалення: введіть дані в комірки C2:C5 і видаліть їх. (Правкаð Очиститиðвсе ( виділити область перед правкою)).

Ø переміщення: введіть дані в комірки C2:C5 і перемістіть їх в комірки H1:H4.(виділітьðПравкаðВирізатиðперейти в нову позицію і виділити комірку у верхньому лівому кутку цієї областіðПравкаðВставити)

Ø переміщення і вставка комірок: введіть дані в осередки А1:А4 і перемістите їх в осередки H3:H7 (виділіть осередки, які хочете переміститиðПравкаðВирізатиð виділити комірку у верхньому лівому кутку області вставкиðВставкаðВирізані комірки (не можна зсовувати комірки з формулами)вирізаний діапазон вставляється із зсувом комірок вправо або вниз).

Ø копіювання: дані з комірок H1:H4 скопіюйте в комірки C2:C5. (виділитиðПравкаðКопіюватиðперейти в нову позиціюðПравкаðВставити).

8.2. Метод з використовуванням Буфер обміну Office:

Ø Робота з Буфером обміну: включіть буфер обміну: ПравкаðБуфер обміну Office. Скопіюйте в буфер обміну таблицю «Позовні заяви» і вставте за допомогою буфера обміну на 2 лист.

8.3. Метод за допомогою миші (спосіб буксирування):

Ø видалення: на першому листі: введіть в діапазон F2:F6 дані і видаліть їх. (Виділити комірку або діапазон комірок, які потрібно очистити і натиснути клавішу Delete).

Ø переміщення: Введіть в діапазон F2:F6 дані і перемістіть їх в діапазон A1:A5. (Виділіть комірку або діапазон комірок, помістіть покажчик миші на межу виділення, і коли покажчик перетвориться на стрілку, натискуйте кнопку миші, і перемістіть покажчик і сірий контур виділеної області в нове положення і відпустіть кнопку миші. Щоб провести прокрутку вікна, потрібно перетягнути виділену область за край вікна).

Ø буксирування і вставка комірок: В комірках F2:F4 наберіть дані і вставте їх в комірки А3:А5, зберігаючи дані в цих комірках.( Виділити комірку або діапазон комірок, помістіть покажчик миші на межу виділення, і коли покажчик перетвориться на стрілку, утримуючи натиснутою клавішу <Shift> перетягніть покажчик куди хочете вставити. Місце вставки позначається відрізком на межі комірок, відпустіть мишу, а потім <Shift>. Буксирувані комірки вставляються по місцю сірої межі. Інші зсовуються вниз або управо).

Ø копіювання за допомогою буксирування: Дані з А3:А5 скопіюйте в комірки В5:В7(Виділіть комірку або діапазон комірок, які копіюєте, помістіть покажчик миші на межу виділення і натискуйте клавішу <Ctrl> покажчик перетвориться на стрілку із знаком +,утримуйте <Ctrl> при перетягуванні межі виділеної області на нове місце, коли сіра межа виявиться в потрібному місці відпустіть мишу, а потім<Ctrl>.

10. Автозаповнення.

Ø список числових значень: За допомогою маркера заповнення введіть послідовність чисел від 3 до 10. ( Набрати цифри 3, 4 в сусідні комірки і протягніть маркер заповнення так, щоб укомплектувати список чисел в рядок). Ввести 5 однакових чисел 13 (Ввести число 13 і протягнути маркер заповнення так, щоб укомплектувати список чисел в стовпець ).

Ø послідовність дат:Маркер заповнення комірки з поточною датою протягніть на 6 комірок в рядок. Ввести в комірку 1 місяць року і протягніть маркер заповнення на декілька комірок. Очистити всю книгу.

13.Використовуючи раніше вивчені можливості, створіть таблицю «Позовні заяви». Встановіть необхідну ширину стовпців.

 

 

14. Редагування даних:

1) Заповніть стовпець «Роки», використовуючи автозаповнення. Для цього:

~ в комірку В5 введіть «1996», в комірку В6 – «1997» і виділіть обидві комірки;

~ встановіть курсор миші в правий нижній кут, він прийме вид чорного хрестика (маркер заповнення)

~ потім натискуйте ліву кнопку миші і перетягніть покажчик вниз, поки не буде виділений діапазон В5:В14;

~ відпустіть кнопку миші і переконайтеся, що програма автоматично ввела замість вас роки, що залишилися.

2) Вставте стовпець «Скарги на неправомірні дії органів державного управління і службових осіб» після стовпця В (відзначте стовпець 3 ðВставкаðСтовпець), заповніть довільними даними.

3) В стовпці «Роки» вставте рядок: «1995». Для цього: відзначте перший заповнений рядок «1996»і виконайте наступні команди:ВставкаðРядок. Заповніть її довільними даними.

15. Збережіть створену таблицю, в своєму особистому каталозі під ім'ям «Позовні заяви», використовуючи команду ФайлðЗберегти як.

16. Завершіть роботу з Excel:

~ менюð файлðкоманда Вихід;

~ кнопка ”х”; або < Alt + F4>.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты