Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Господарський механізм та його роль в системі регулювання суспільного відтворення.




Господарський механізм — це сукупність організаційних структур і конкретних форм господарювання, методів управління та пра­вових норм, за допомогою яких суспільст­во (держава) додержується об'єктивних ви­мог економічних законів з урахуванням конкретної ситуації в на­родному господарстві.

Разом з тим господарський механізм, як й економічні відноси­ни, невіддільний від продуктивних сил, з одного боку, і надбудо­ви — з іншого. Він виражає і втілює їх тісну взаємодію.

Таким чином, даний механізм тісно пов'язаний з соціальними, політичними відносинами, конкретною формою реалізації їх ак­тивної ролі щодо виробництва.

Необхідним компонентом господарського механізму висту' пають і організаційні структури, які віддзеркалюють рівень, внутрішню організацію елементів продуктивних сил суспільства, а також відповідний ступінь і конкретні форми суспільного поділу праці. Інакше кажучи, господарський механізм включає і сукуп­ність організаційно-економічних відносин, і організаційно-управ­лінський аспект продуктивних сил.

Організаційно-економічні відносини виступають головною юнституюючою ознакою господарського механізму. Вони скла-іаються з приводу: трудової діяльності; усуспільнення та відосо­блення виробництва; розподілу, спеціалізації й кооперації праці;

обміну засобами виробництва; менеджменту; грошового обігу;

ііноутворення; фінансів й кредиту; маркетингу; інфраструктури ринку тощо. Загалом, ці відносини виражаються господарською истемою організації й управління економікою на різних рівнях. осподарський механізм, будучи складною, багатоаспектною ка-егорією, не замикається лише рамками економічних відносин, Ю функціонують у сфері конкретних господарських дій і зв'яз-ів. Він інтегрує не тільки базисні відносини, але й певні елемен-і продуктивних сил і надбудови.

Отже, господарський механізм є найважливішим елементом юномічної системи. Виражаючи сутнісні риси економічних законів, взаємозв'язки в їистемі, механізм господарювання в той же час виступає як ін-їативна форма їх прояву. Це потрібно розуміти таким чином, на поверхні економічного життя механізм господарювання яв-собою сукупність організаційно-економічних форм, за допомогою яких держава здійснює функцію управління й регулювання економіки. Але з цієї точки зору механізм господарювання — це не проста сукупність організаційно-економічних форм (рядополо-женість елементів), а явище, що відображає взаємозв'язок між ни­ми, взаємодію, взаємопереходи, тобто являє собою систему.

Розуміння механізму господарювання як системи організацій­но-економічних форм не заперечує, а навпаки, доповнює уявлен­ня про нього як про систему організаційно-економічних відно­син. У даному разі йдеться про новий рівень його пізнання, де зміст механізму господарювання «просвічується» крізь призму форм його прояву. Визначаючи єдність організаційно-економіч­них відносин і форм їх прояву, тобто «змістовну форму», меха­нізм господарювання у той же час має внутрішню специфічну ло­гіку розвитку як з боку організаційно-економічних відносин, так і з боку оргнізаційно-економічних форм прояву. Організаційно-економічні відносини становлять зміст механізму господарюван­ня, організаційно-економічні форми — спосіб існування, функціо­нування і розвитку всієї системи економічних відносин суспіль­ства. В організаційно-економічних формах безпосередньо відбу­вається перетворення об'єктивних «сторін» механізму господа­рювання на суб'єктивні. Вони прямо вступають у взаємодію з ма­теріальними та особистими чинниками виробництва і їх удоскона­лення цілком визначається зміною останніх, що, в свою чергу, служить імпульсом розвитку організаційно-економічних відносин.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты