Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Взаємний вплив атомів у молекулі толуену.




Внаслідок заміщення в молекулі бензену атома Гідрогену на метильну групу –СН3 утворюється гомолог бензену – толуен:

Під впливом замісника у симетричній молекулі бензену порушується рівномірний розподіл електронної густини зв'язків, одні атоми Карбону стають активнішими, інші – пасивнішими в реакціях заміщення.

Метильна група подає електронну густину на бензенове ядро, вона збільшується в положеннях 2,6 (орто-положення) та 4 (пара-положення), тобто з'являється частковий негативний заряд (позначається d-) :

 

 

Саме в орто-положенні відбувається реакція нітрування:

 

 

 

Зі свого боку, бензенове ядро також впливає на метильну групу. Щоб виявити це, порівняємо властивості толуену і метану. Як відомо, метан не знебарвлює розчин калій перманганату, тобто не окиснюється ним. Якщо ж до толуену додати цей розчин і суміш нагріти, вона поступово знебарвлюється. Це засвідчує окиснення толуену.

 

"Взаємний впив метильної групи і бензенового ядра в молекулі толуену"

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 136; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты