Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кузьма ГРИБ




Гриб Кузьма Кіндратович народився 30 жовтня 1910 р. у с. Верхівка на Вінниччині в сім’ї сільських злидарів, які, не маючи ні хати, ні городу, працювали по найму. Малюкові не виповнилося й чотирьох літ, як його батька забрали на війну захищати «престол і отечество». Аби не сконати з голоду, мати змушена була з двійком малолітніх дітей батрачити поденницею в багатіїв. Ось так і проскитався по людях майбутній письменник до кінця громадянської війни. А в 1920 р. комнезам направив його в сирітський будинок при Бессарабській комуні в с. Ободівка. Там він закінчив семирічку і того ж року виїхав до Вінниці, де влаштувався на підготовчі курси. Потім поступив до Вінницького інституту соціального виховання, після закінчення якого в 1933 р. був відряджений на роботу в Ново-Архангельську середню школу. Рятуючись від єжовських репресій, таємно полишив село і після тривалих поневірянь опинився в Тальянківському сільськогосподарському технікумі.
У вересні 1941 р., коли Правобережна Україна була окупована гітлерівськими військами, організував з учнів технікуму підпільну патріотичну групу, яка з часом перетворилася в партизанський загін, що діяв у басейні річки Унави на Черкащині. Гриб особисто писав, друкував і розповсюджував серед населення листівки, відозви, заклики.
В грудні 1943 р. в одному з боїв, з якими загін проривався з оточення назустріч Радянській Армії, Гриб був поранений і захоплений у полон. На допитах в Уманській тюрмі фашисти скалічили його і прирекли на смерть. Та завдяки щасливому випадку Грибу з шістьма бойовими побратимами вдалося втекти і перебратися до своїх.
Після лікування К. Гриб написав і направив на адресу ЦК КП(б)У розширений звіт про діяльність свого загону на окупованій території. Той звіт засвідчили дванадцять райкомів партії, після чого він був затверджений Українським штабом партизанського руху (УШПР). Партизанам видали зарплатню, вручили бойові нагороди, а їхнього командира направили на роботу директором середньої школи № 133 м. Києва. Тільки не судилося йому там довго затриматися.
14 травня 1946 р. він несподівано був заарештований і без жодних пояснень кинутий в одиночну камеру внутрішньої тюрми.
Минуло кілька тижнів, перж ніж Гриба викликали на допит. Слідчий зустрів охлялого від голоду партизанського командира такими словами:
«Скажи на милість: чому тебе не повісили гестапівці?»
Та це була лише увертюра до драми. Потім почалося: за скільки срібляників продався Бандері? які настанови ОУН виконував очолюваний тобою загін? скількох комуністів видав німцям, а скількох розстріляв сам? і скільки хлопців і зброї переправив у бандерівську УПА? з яким завданням гестапо заслало тебе в радянський тил?..
Слідство тривало рік. І, хоча Гриб не визнав жодного із звинувачень, 13 травня 1947 р. був призначений суд, на який беріївські підручні викликали близько двох десятків штатних лжесвідків. Саме вони й підтвердили абсурдні звинувачення. Як наслідок — Гриб був засуджений на 15 років позбавлення волі із подальшою поразкою в правах і конфіскацією приналежного майна.
Покарання відбував у мордовських таборах (ст. Потьма, п/в Явас) без права переписки й одержування посилок. Його сусідом по нарах виявився колишній заступник Шептицького отець Сліпий — майбутній кардинал Ватікану. Завдяки старанням гестапівців, які зробили Гриба інвалідом в уманській тюрмі, на лісоповал його не посилали, а прилаштували в майстерні дантиста, що допомогло йому вижити.
Через два роки після смерті «вождя всіх трудящих» в зону прибула з Москви спеціальна комісія. Вона оперативно переглядала судово-слідчі справи і на підставі Указу Президії Верховної Ради Союзу РСР від 17 вересня 1955 р. достроково амністувала тисячі і тисячі в’язнів. 18 жовтня 1955 р. Гриб теж опинився на волі. А 18 лютого 1956 р. військовий трибунал КВО скасував вирок від 17 травня 1947 р. за відсутністю складу злочину і реабілітував незаслужено поганьбленого партизанського командира.
Повернувшись на волю, Кузьма Гриб віддався літературній творчості. 1958 р. вийшла друком його перша повість «Бойове завдання». Затим побачили світ повісті «Побратими» (1960), «Зрадливі кульбаби» (1961), «Климко» (1964), «Перший постріл» (1974); збірки оповідань «В зоряну ніч» (1970), «Партизанські таємниці» (1979), документальна оповідь «За Унавою — партизани» (1977) та ін.
...За збірку повістей «Назустріч юності» Кузьмі Грибу в 1986 р. було присуджено літературну премію ім. Лесі Українки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты