Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Теплові вакуумметри.




Дія теплових вакуумметрів заснована на залежності теплопровідності газу від тиску. Основними елементами будь-якого теплоелектричного манометричного перетворювача є нитка розжарення (з постійною температурою і великою теплоємністю) і корпус приладу.

На рис. 3.5, 3.6 представлені конструкції найбільш поширених типів теплових манометрів та схеми їх включення. Перетворювачі в залежності від способу вимірювання температури діляться на термопарні та перетворювачі опору.

Корпус перетворювача ПМТ-6 (рис. 3.5а) виготовляється з нержавіючої сталі, нитка розжарення – з вольфрамового дроту діаметром 10 мкм і довжиною 80 мм. Манометр працює в режимі постійної температури нитки, що дорівнює 220 º С. При цьому опір нитки становить 116,5 Ом. Манометр включений в одне з плечей моста (рис. 3.5б). Зміна сигналу, що свідчить про зміну тиску, реєструється стрілочним приладом. При зміні тиску від 10-2 до 30 торр струм напруження нитки змінюється від 4 до 52 мА, а напруга від 0,5 до 6 В.

а) б)

Рис. 3.5. Манометричний перетворювач опору ПМТ-6:

а) конструкція; б) схема вимірювання

1 - корпус; 2 - нитка розжарення

У діапазоні тисків від 1 до 10-3 торр найбільш широко застосовуються термопарні манометри (рис. 3.6).

Нитка напруження в цьому манометрі виконує тільки функцію джерела тепла. Лампа працює в режимі постійного струму розжарення, який регулюється перебудовою баластного резистора. Тиск оцінюється по ЕРС термопари (рис. 3.7). Ток напруження становить 110-135 мА і підбирається таким чином, щоб стрілка мілівольтметра точно збігалася з сотим діленням шкали.

а) б)

Рис 3.6. Термопарний манометричний перетворювач ПМТ-2:

а) конструкція; б) схема вимірювання.

1 - корпус; 2 - нитка розжарення, 3 - термопара, 4 - введення харчування.

Рис. 3.7. Градуювальна крива термопарного манометра ПМТ-2.

Коли струм близько 120 мА лампа ПМТ-2 має верхню межу по тиску приблизно 10-1 торр. Для боротьби з втратою чутливості при високому тиску досить збільшити температуру нитки, тобто підвищити струм напруження. При струмі 250-300 мА лампа ПМТ-2 може вимірювати тиску в діапазоні 10-1 торр. Для цього діапазону точне значення струму розжарення підбирають при атмосферному тиску, тобто виробляється прив'язка градуйованої кривої до правої верхньої асимптотичної межі манометра. Датчики теплових вакуумметрів не бояться прориву атмосфери і мають практично необмежений термін служби.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 49; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты