Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


БУДОВА ГІРНИЧОГО ТЕОДОЛІТА ТА ЙОГО ПЕРЕВІРКИ




1 Гірничі теодоліти повинні бути портативними, легкими, добре захищеними від впливу несприятливих умов, з вибухозахисною електропідсвіткою сітки ниток, відлікових пристроїв, рівнів і верхнього центра. Гірничі теодоліти, на відміну від теодолітів, застосовуваних для зйомки земної поверхні, повинні мати на поверхні зорової труби верхній центр, що представляє собою поглиблення діаметром не більш 0,5 мм і який служить для центрування теодоліта під точкою, закріпленою в покрівлі виробки. До таких теодолітів відносяться Т30М, 2Т30М і інші.

Теодоліт технічний оптичний маркшейдерський 2Т30М призначений для виміру горизонтальних і вертикальних кутів, а також для виміру відстаней по нитяному далекоміру зорової труби.

2 Технічні дані теодоліта 2Т30М:

− середня квадратична похибка виміру кута одним прийомом: горизонтального не більш 30"; вертикального 45";

− збільшення зорової труби 18Х;

− кут полю зору труби 20;

− найменша відстань візування зоровою трубою 1,2 м;

− коефіцієнт нитяного далекоміра 100 ± 0,5%;

− ціна розподілу рівня при алідаді 60";

− маса теодоліта 3 кг;

− маса теодоліта в упакуванні з належностями 6,5 кг.

3 Теодоліт 2Т30М складається з основних частин (рис. 1.1): зорової труби 4; горизонтального кола 14; вертикального кола 15; підставки 11 з трьома піднімальними гвинтами 12; рівня 10.

Горизонтальне і вертикальне кола мають скляні лімби з розподілами від 0 до 3600 через 10. Кожен градусний розподіл цифровано. За допомогою оптичної системи зображення штрихів лімбів і шкали передаються в поле зору оптичного мікроскопа 6.

Зорова труба складається з об'єктива, окуляра, фокусуючої лінзи, сітки ниток і корпуса. Наведення зорової труби на точку в горизонтальній площині здійснюється навідним гвинтом 2 при затиснутому гвинті 1, а у вертикальній площині – навідним гвинтом 3 при затиснутому гвинті 9.

Фокусування зоровою трубою на точку візування виробляється обертанням фокусуючого кільця 8. Обертанням діоптрійного кільця 7

1 – гвинт затискний; 2 – гвинт навідний горизонтального кола; 3 – гвинт навідний вертикального кола; 4 – зорова труба; 5 – візири оптичні; 6 – окуляр мікроскопа; 7 – діоптрійне кільце; 8 – кільце фокусуровочне; 9 – гвинт затискної; 10 – рівень реверсивний; 11 – підставка; 12 – піднімальний гвинт; 13 – гвинт затискної; 14 – горизонтальне коло; 15 – вертикальне коло

Рисунок 1.1 – Теодоліт 2Т30М

окуляр установлюють по оку спостерігача до одержання чіткого зображення сітки ниток.

Теодоліт 2Т30М постачений повторювальним пристроєм. Натисканням важеля 3 (рис. 1.2) лімб горизонтального кола скріплюється з алідадою. Натисканням фіксатора 4 (рис.1 2) лімб горизонтального кола звільняється, у результаті чого при обертанні алідади він залишається нерухомим. Лімб представляє собою скляне кільце, на якому нанесені штрихи через 10, напис яких зростає по ходу годинної стрілки.

На рис. 1.3 показаний вид полю зору відлікового мікроскопа при горизонтальному положенні труби. Відлік і оцінка частки градусного розподілу лімба виробляється по шкалі. Відлікова шкала розділена на 60 розподілів. Ціна розподілу дорівнює 1'.

На кришці колонки теодоліта мається дзеркало підсвічування 6 (рис. 1.2) для підсвічування відлікової системи в природних умовах. У шахтних умовах на оправу скла підсвічування і штифти кріпиться освітлювач.

4 Підготуйте теодоліт до роботи.

4.1 Установіть теодоліт у робоче положення. Рекомендується наступний порядок:

− установіть штатив над точкою так, щоб його площадка по можливості була горизонтальна, а висота відповідала росту спостерігача;

− закріпіть теодоліт на штативі становим гвинтом і піднімальними гвинтами підставки приведіть вертикальну вісь теодоліта в прямовисне положення, контролюючи рівнем при алідаді горизонтального кола;

1- гвинт; 2 – гайка регулювальна; 3 – важіль;4 – фіксатор; 5 – штифт; 6 – дзеркало підсвічування; 7 – ковпачок; 8 –заглушка; 9 – заглушка; 10- гвинт; 11 – гвинт стопорний; 12 – вісь; 13 – гайка; 14 – втулка

Рисунок 1.2 – Пристрій теодоліта 2Т30М

− відцентруйте теодоліт над чи під точкою за допомогою виску переміщенням його по площадці штатива (припустима погрішність центрування ±1,5 мм);

− проконтролюйте за рівнем вертикальну вісь теодоліта, відхилення її від прямовисного положення усуньте піднімальними гвинтами підставки;

− зорову трубу настройте по оку обертанням фокусуючего кільця 8 (рис. 1.1).

4.2 Визначте стійкість штатива.

Наведіть зорову трубу на тверду, добре видиму вилучену точку. Злегка поверніть площадку штатива то в одну, то в іншу сторону. Якщо після цього буде замічений зсув зображення точки, то потужче затягніть кріпильні гвинти ніжок штатива (у шарнірах площадки).

4.3 Визначте стійкість підставки.

Злегка поверніть корпус підставки й у випадку відхилення зображення точки з перехрестям сітки ниток, зробіть хід піднімальних гвинтів більш тугим за допомогою гайки 2 (рис. 1.2) регулювання ходу.

ПАМ’ЯТАЙТЕ ! Повертати теодоліт, нахиляти зорову трубу дозволяється тільки при відкріплених закріпних гвинтах, щоб уникнути поломки приладу.

4.4 Виконайте перевірки теодоліта.

Перед початком вимірів теодоліт ретельно огляньте і перевірте, зверніть увагу на стан і роботу всіх гвинтів приладу. Обертання лімба і алідади повинне бути плавним, зображення розподілів шкал і сітки ниток повинні бути чіткими.

Відлік по горизонтальному колу 101056';

відлік по вертикальному колу 0008'

Рисунок 1.3 – Вид полю зору відлікового мікроскопа

Перевірка вісі циліндричного рівня. Віссю циліндричного рівня називається дотична до внутрішньої поверхні рівня в його нуль-пункті. Вісь циліндричного рівня при алідаді горизонтального кола повинна бути перпендикулярна до вертикальної вісі приладу.

Установіть горизонтальне коло теодоліта в горизонтальне положення. Для цього рівень розташуйте уздовж двох піднімальних гвинтів і обертанням їх у різні сторони приведіть пухирець рівня на середину. Установіть рівень по напрямку третього піднімального гвинта і, обертаючи його, приведіть пухирець на середину. Знову установіть рівень у первісне положення і приведіть пухирець на середину. Поверніть алідаду на 1800. При відхиленні пухирця від середини більш чим на один розподіл виправте положення вісі рівня. Діючи виправними гвинтами рівня, перемістіть пухирець до середини на половину дуги відхилення. На другу половину перемістить пухирець піднімальними гвинтами. Перевірку повторіть до дотримання умови.

Перевірка сітки ниток. Одна з ниток повинна бути горизонтальна, а інша вертикальна.

Установіть теодоліт у робоче положення. На відстані 5-10 м підвісьте висок і наведіть перехрестя сітки на нитку виску. Умова виконана, якщо вертикальна нитка сітки збігається з ниткою виску. У противному випадку поверніть сітку ниток, послабивши для цього закріпні гвинти окуляра. Після виправлення перевірку повторіть.

Перевірка візирної вісі труби. Пряма, що з'єднує оптичний центр об'єктива з перехрестям сітки ниток, називається візирною віссю труби. Візирна вісь зорової труби повинна бути перпендикулярна до горизонтальної вісі обертання труби. Не перпендикулярність вісей викликає колімаційну помилку С. Для її визначення встановіть теодоліт у робоче положення по вивіреному рівню. Виберіть на місцевості віддалену точку, розташовану приблизно на рівні обертання труби. Наведіть перехрестя ниток на точку і візьміть відлік по горизонтальному колу при "колі ліво" (КЛ), а потім при "колі право" (КП).

Якщо колімаційна помилка С = (КЛ-КП±1800) / 2>1', то середній відлік КП* = (КП+КЛ±1800) / 2 установіть на лімбі горизонтального кола і поворотом бічних виправних гвинтів сітки ниток сполучите перехрестя ниток із зображенням точки візування.

Перевірку повторіть до дотримання умови С < 1'.

Перевірка положення горизонтальної вісі теодоліта.

Горизонтальна вісь обертання зорової труби повинна бути перпендикулярної до вертикальної вісі теодоліта.

Установіть теодоліт у робоче положення в 30-40 м від стіни якого-небудь будинку і центр сітки ниток наведіть на деяку високо розташовану точку А стіни. При закріпленій алідаді горизонтального кола нахиліть зорову трубу до приблизно горизонтального положення її візирної вісі і позначте олівцем на стіні точку а1, у яку проектується центр сітки ниток. Переведіть зорову трубу через зеніт, відкріпіть алідаду горизонтального кола і при другому положенні зорової труби (КП) знову наведіть центр сітки ниток на точку А и далі – аналогічно відзначте на стіні точку а2. При збігу точок а1і а2 умова виконана. У противному випадку вісь обертання зорової труби не перпендикулярна до вертикальної вісі теодоліта. Середнє з відліків по лімбу горизонтального кола, узятих після наведення на точку А при двох положеннях труби (КЛ і КП), вільно від впливу даної похибки. В сучасних конструкціях теодолітів колонки зорової труби не мають виправних гвинтів, тому ця погрішність може бути усунута тільки в заводських умовах чи у майстерні.

Визначення "місця нуля" вертикального кола. Відлік по вертикальному колу, коли візирна вісь зорової труби горизонтальна, а пухирець рівня при алідаді знаходиться в нуль-пункті, називається "місцем нуля" вертикального кола і позначається МО. "Місце нуля" (МО) вертикального кола повинно бути близьким до нуля.

Приведіть теодоліт у робоче положення. Наведіть перехрестя сітки ниток на добре видиму точку при "колі ліво" і візьміть відлік (КЛ) по вертикальному колу, а потім при "колі право" (КП). Обчисліть "місце нуля" по формулі МО = (КЛ+КП-1800) / 2. Якщо МО > 1', то установіть при "колі ліво" на вертикальному колі відлік КЛ*=КЛ-МО і сполучіть вертикальними виправними гвинтами сітки ниток її перехрестя з зображенням точки.

Після виправлення МО повторіть перевірку візирної вісі.

5 Оформіть лабораторну роботу і захистіть її.

6 Підготуйтеся до лабораторної роботи 2 (необхідні: рулетка, ліхтар).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 167; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты