Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОДИН ВЕРТИКАЛЬНИЙ СТОВБУР




Орієнтування шахти необхідно для геометричного зв'язку між зйомками на поверхні й у підземних гірничих виробках у прийнятій на земній поверхні загальнодержавній системі координат. Горизонтальна з’єднувальна зйомка вирішує дві задачі: центрування підземної мережі, тобто визначення планових координат Х, Y вихідних пунктів підземної маркшейдерської мережі і орієнтування підземної мережі, тобто визначення дирекційних кутів α вихідних сторін.

Прилади і належності: точний теодоліт Т-5 (Т5К), штатив, висок, рулетка металева (20-30-метрова), 2 дроти, 2 вантажі, ліхтарик, центровочна тарілка, блоки – 2.

Склад бригади – 4-5 чоловік.

1 Викресліть схему орієнтування через один вертикальний стовбур (рис. 1.12), [4].

2 Опустіть з поверхні в шахту (з 3-4 поверху на 1-й) 2 виски, пропустивши їх через центровочну тарілку (відстань між висками повинна бути максимальною, а кути (рис. 1.15) не повинні перевищувати 20).

3 Підвісьте на виски вантажі, рівні 60% межі міцності дроту.

4 За допомогою теодоліта і центрувальної (проектувальної) тарілки (рис. 1.13) визначте середнє (вертикальне) положення висків у шахті (на 1-му поверсі) і закріпіть в цьому положенні виски (рис. 1.14), [4].

1 – дріт; 2 – вантаж; 3 – судина-заспокоювач; 4 – полиця, що перекриває устя стовбура і зумпфа; 5 – полиця для закріплення тарілочки; 6 – проектувальна тарілочка; 7 – направляючий блок; 8 – центровочна пластинка; 9 – ручна лебідка

Рисунок 1.12 – Схема центрування й орієнтування підземної зйомки через один вертикальний стовбур

5 Виконайте примикання по способі з’єднувальних трикутників (1 бригада в шахті, 1 – на поверхні, рис. 1.15), [4].

5.1 Замірте теодолітом Т-5 двома повними прийомами кути на поверхні й у шахті з точки С (С'), (рис. 1.15), розбіжність кутів у прийомах не повинна бути більш 15" [5].

Рисунок 1.13 – Центрувальна тарілочка

5.2 Металевою компарованою рулеткою замірте не менш 5 разів сторони з’єднувального трикутника, різниця між окремими вимірами однієї сторони не повинна перевищувати 2 мм (рис. 1.15).

6 Зберіть і здайте в препараторську прилади.

7 Виконайте математичну обробку орієнтування.

7.1 Перевірте обчислення кутів і визначте середні значення сторін з’єднувальних трикутників на поверхні й у шахті. Різниця обмірюваних кутів і не повинна перевищувати 25". Одержані при цьому кутові нев'язки розподіліть нарівно в усі обмірювані кути.

Рисунок 1.14 – Схема визначення спокою виску

7.2 Якщо в з’єднувальних трикутниках і , а тупі кути і , то кути при висках обчисліть по формулах

. (1.25)

 

в шахті

δ

ω

D b

С γ A

α α'

а с

 

β α' b'

на поверхні β' D'

B a'

C'

δ' ω'

 

Рисунок 1.15 – Схема примикання по способі сполучних

трикутників

7.3 Обчисліть кутові нев'язкі в з’єднувальних трикутниках

. (1.26)

7.4 Якщо і менш 10", то нарівно розподіліть їх в обчислені кути .

7.5 Для контролю лінійних вимірів обчисліть відстань між висками по формулі

. (1.27)

Різниця між не повинна перевищувати 3 мм [5].

7.6 Обчислііть дирекційний кут і координати точки (I) по формулах

(1.28)

7.7 Для контролю обчислення повторіть, користуючись полігоном ( через висок В).

8 Орієнтування підземної маркшейдерської мережі повинне вироблятися незалежно двічі (одним чи різними методами). Розбіжність у результатах орієнтування однієї і тієї ж сторони не повинна перевищувати 3' [5]. За остаточне значення дирекційного кута приймають середнє зважене значення.

9 Захистіть лабораторну роботу і підготуйтесь до лабораторної роботи № 6.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты