Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


П. Виготовлення тимчасового мікроскопічного препарата.




1. Приготувати препарат епідерміса цибулі. Для цього необхідно обережно пінцетом зняти невеликий шматочок соковитої луски цибулі. На предметне скельце нанести піпеткою крапельку води. За допомогою препарувальної голки помістити епідерміс цибулі на предметне скельце у крапельку води, розправити її та зверху накрити тонким покривним скельцем. Зайву воду прибрати шматочком фільтрувального папера. Готовий препарат називають тимчасовим. Він не призначений для тривалого зберігання. Якщо об'єкт поміщають у бальзам, гліцерин з желатиною або целоїдин, препарат зберігається роками і називається постійним.

2. Приступити до розглядання об'єкта. Виготовлений препарат покласти на предметний столик над центром отвора. Предметне скельце закріпити клемами. Дивлячись збоку, за допомогою кремальєри опустити тубус так, щоб між лінзою об'єктива і покривним скельцем була відстань 3-4 мм.

3. Дивлячись в окуляр, при цьому намагаючись не закривати вільне око, повертати кремальєру на себе і плавно піднімати тубус доти, поки у полі зору не з'являться чіткі контури клітин. Якщо об'єкт цілком не потрапив у поле зору, потрібно предметне скельце обережно пересувати пальцями.

4. Спочатку при малому збільшенні (встановити об’єктив “8”) розглянути форму клітин. Визначити їх форму: паренхимні чи прозенхимні.

5. Потім перейти до розгляду клітин при великому збільшенні. Для цього за допомогою револьвера над столиком встановити об’єктив “40”. Дивлячись в окуляр і обережно обертаючи мікрометричний гвинт, не більше, ніж на 1/2 чи 3/4 повного обороту, домагатися чіткої видимості клітин.

6. Зняти тимчасовий препарат з предметного столика, нанести близько до покривного скельця краплю спиртового розчину І2 та знову роздивитися його. Замалювати, дивлячись у мікроскоп, клітини, пофарбувати, позначити органели, визначити форму, тип клітин.

7. Після закінчення роботи з мікроскопом за допомогою револьвера замінити об'єктив великого збільшення на об'єктив малого, зняти зі столика препарат, протерти мікроскоп чистою сухою ганчірочкою.

Прибрати за собою робоче місце, поклавши акуратно препарувальні речі: піпетку, препарувальну голку, пінцет та ін. Вимити і витерти скельця. Покривні скельця, щоб уникнути поломки, протирають дуже обережно, поклавши їх на суху ганчірочку між великим і вказівним пальцями. Необхідно закінчувати роботу з мікроскопом аналогічно кожен раз.

Оформити роботу і здати викладачу.

 

Питання для самоконтролю

1. Які найбільш поширені методи вивчення структури клітин Вам відомі?

2. Чому світловий мікроскоп так називається?

3. Яка частина мікроскопа є головною?

4. Назвіть допоміжні пристрої мікроскопа?

5. Які частини мікроскопа відносяться до оптичної системи?

6. Як розрахувати загальне збільшення мікроскопа?

7. Охарактеризувати освітлювальний пристрій мікроскопа.

8. Розкрити призначення механічного пристрою мікроскопа.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты