Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лабораторна робота № 4




Тема: Форми і типи клітин.

Мета роботи: вивчити рослинні і тваринні клітини, їх форми і розміри.

Матеріали і обладнання: мікроскоп, постійні та тимчасові біологічні препарати, свіже листя герані, традесканції, гіпеаструму, сухе листя лоха сріблястого, предметні і покривні скельця, препарувальна голка, пінцет, скальпель, піпетки, таблиці.

 

Порядок виконання роботи

1. Розглянути в мікроскоп постійні препарати тваринних клітин: клітини крові людини і жаби, нервові клітини. Визначити їх форму, замалювати, підписати органели клітин.

2. Приготувати тимчасові препарати живих рослинних клітин. Для цього обережно зробити скальпелем надріз на листках і зняти пінцетом верхній незабарвлений шар клітин – епідерму. Приготувати препарати епідерми герані, традесканції, гіпеаструму. Розглянути в мікроскоп виготовлені тимчасові препарати, визначити форму клітин, прозенхімні чи паренхімні клітини. Замалювати, зробити необхідні підписи, підписати видимі органели клітин.

3. Приготувати тимчасовий препарат придатків епідерми лоха сріблястого – лусочки. Для цього обережно скальпелем зскребти на предметне скельце сріблястий наліт з нижнього боку сухого листка лоха. Розглянути в мікроскоп, визначити форму клітин, замалювати, зробити необхідні підписи.

4. Оформити і здати роботу викладачу.

Питання для самоконтролю

1. Яка наука вивчає будову клітини?

2. Які вчені внесли великий вклад у розвиток науки про клітину?

3. Клітинна теорія Теодора Шванна.

4. Який метод є традиційним для дослідження будови клітини, її органоїдів і складових частин?

5. Сучасні методи дослідження будови і функцій клітин.

6. Як поділяються організми в залежності від кількості клітин? Наведіть приклади.

7. Як відрізняються клітини живих організмів?

8. Які існують загальні системи життєзабезпечення клітини?

9. Два ступеня організації клітин.

10. Що таке прокаріотична клітина? Наведіть приклади організмів-прокаріотів.

 

КЛІТИННІ ОРГАНЕЛИ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ

 

Клітина та її вміст відділені від зовнішнього середовища та сусідніх клітин поверхневою структурою – плазматичною мембраною. Зовні від плазматичної мембрани розташовується клітинна оболонка з целюлози чи інших біополімерів, яка особливо добре виражена у рослин і прокаріотичних організмів. У тваринних клітин вона або відсутня, або, якщо є, то має зовсім інший хімічний склад.

Цитоплазма це внутрішній вміст клітини за винятком ядра і клітинних органел. Це головна складова частина клітини, у якій розташовуються і функціонують клітинні органели. Це безбарвна, дрібнодисперсна, гетерогенна колоїдна система, тиксотропний гель. Цитоплазма володіє властивостями грузлої рідини, що забезпечує рух протоплазми та одночасно властивості твердого тіла (пружність, еластичність). Цитоплазма містить 75-85% води, 10-12% білків і амінокислот, 4-6% вуглеводів, 2-3% жирів і ліпідів, 1%неорганічних і інших речовин, що утворюють колоїдний розчин.

Якщо спостерігати живу цитоплазму, то помітно її рух, який називають циклозом. Циклоз сприяє оптимальному розміщенню органел, кращому протіканню біохімічних реакцій, виділенню продуктів обміну тощо. У деяких найпростіших рух цитоплазми є основним способом пересування клітин у просторі (амеба).

У цитоплазмі розташовуються структурні компоненти клітин – органели (органоїди). Вони мають визначену форму і розміри, є обов'язковими цитоплазматичними структурами клітини. При їх відсутності, чи ушкодженні клітина, зазвичай, втрачає здатність до подальшого існування. До клітинних органел відноситься ядро, мембранні і немембранні компоненти клітин. Серед мембранних компонентів: мітохондрії, пластиди, а також органели з одинарною мембраною (ендоплазматичний ретикулум, апарат Гольджі, лізосоми, мікротільця, вакуолі рослинних клітин). До немембранних компонентів відносяться центріолі, а також макромолекулярні комплекси – рибосоми, мікротрубочки, мікрофіламенти, веретено поділу. Мембрана це двовимірний рідиннокристалевий розчин глобулярних білків у ліпідах. Мембрана складається з ліпідного подвійного шару (фосфоліпідів) і занурених у нього чи пронизуючих наскрізь білків.

Рис. 5. Тваринна та рослинна клітини

 

Лабораторна робота № 5

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 178; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты