Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №4




 

Тема: Хімічні властивості металів. Взаємодія металів з розчинами кислот. Амфотерні властивості алюмінію.

Мета: Ознайомитися з хімічними властивостями металів на підставі електронної будови їх атомів.

 

Для роботи необхідні:

реактиви: шматочки металевих натрію, калію і кальцію, заліза, алюмінію і цинку, розчин розбавленої кислоти H2SO4, розчин солі Al(NO3)3 , розчин солі NaOH, дистильована вода, концентрована НNO3.

обладнання і хімічний посуд: лакмусовий папір, пробірки, стаканчики.

 

Теоретичні відомості:

У періодичній системі, крім неметалічних елементів є й металічні, яких значно більше (>80). Де які з них є дуже поширеними, людина використовує їх найбільше.

Виробництво металів має важливе значення в розв'язанні питань науково- технічного прогресу. Необхідно пам'ятати що причиною спільності фізичних, фізико-хімічних, хімічних та механічних властивостей металів є їх електронна будова і природа кристалічної структури.

За хімічними властивостями усі метали - відновники. Здатність віддавати електрони - відновлювальна активність металів визначається (для водних розчинів) положенням металу в ряду активності.

Метали взаємодіють з елементарними окисниками (неметалами), утворюючи прості сполуки: оксиди (MgO, А12O3, Ре2O3), сульфіди (FeS, PbS, MnS), бориди (Mg2B2), карбіди (Nі4C3, CaV2), нітриди (Mg3N2, TiN), фосфіди (Mg3P2, MnP), гідрати (TiN), силіциди (Mg2Si), з водою (від Li до Al), з кислотами, лугами, солями.

Ознайомлення з хімічними властивостями металів буде проведено на прикладі заліза і алюмінію.

У хімічних реакціях залізо виявляв відновні властивості та легко віддає зовнішні S-електрони з утворенням сполук, в яких його ступінь окислення дорівнює +2. Але найбільш енергетично вигідним є ступінь окислення +3, оскільки катіон Fe3+ має стабільний напівзаповнений 3 - підрівень. Тому сполуки двовалентного феруму не стійкі та легко окислюються до сполук феруму (III).

Залізо утворює оксиди FeO, Fe2О3, Fe304, яким відповідають гідроксиди Fe(OH)2 та Fe(OH)3. Із зростанням окислення заліза посилюється кислотна функція його сполук: оксид та гідроксид феруму (II) проявляють основні властивості, а відповідні сполуки феруму (III) - амфотерні.

Алюміній у сполуках проявляє ступінь окислення +3, так як має зовнішній електронний рівень 3S2 Зр1. Металічні властивості алюмінію виражені слабкіше, його оксиду та гідроксиду притаманні амфотерні властивості.

Властивості металів обумовлені будовою їх атомів.

Так, для всіх металів характерні металевий блиск, сірий колір, непрозорість, що пов'язано з наявністю вільних електронів. Наявність вільних електронів приводить до електричної провідності, теплопровідності.

 

Хід роботи.

 

Дослід 1 . Взаємодія з водою

 

1. У три стакани з дистильованою водою помістіть кусочки (0,1-0,3г) металевих натрію, калію і кальцію, а у три пробірки з водою — кусочки заліза, алюмінію і цинку.

2. Спостерігайте протікання реакції без нагрівання.

3. Спостерігайте протікання реакції з нагріванням (у випадку заліза, алюмінію, цинку).

4. З'ясуйте, чи у всіх випадках утворилися відповідні гідроксиди, що для цього треба зробити?

 

Висновок

Коротко поясніть активність взаємодії металів з водою. Перелічить всі відомі метали, які за звичайної температури взаємодіють з водою. Поясніть, який метал найбільш енергійно взаємодіє з водою і чому? Який найменш? Використайте для пояснення органічних властивостей металів.

 

Дослід 2 . Взаємодія з розбавленими розчинами кислот

 

1. Взаємодія з розведеною Н2SO4. У три пробірки вміщують шматочки заліза, цинку, алюмінію, додають у кожну з них по 2-3 мл розчину Н2SO4 (10-20%).

2. Зафіксуйте, що спостерігається в кожній пробірці.

3. Напишіть відповідні рівняння реакції.

 

Дослід 3 . Взаємодія з концентрованими розчинами кислот

1. Взаємодія з концентрованою НNO3 (витяжна шафа). У три пробірки вміщують шматочки заліза, цинку, алюмінію, додають у кожну з них по 2-3 мл розчину НNO3.

2. Зафіксуйте, що відбувається при цьому?

3. Чи однаковий газ виділяється в пробірках? Напишіть рівняння реакції.

 

Висновок

У висновку поясніть, що відіграє роль окислювача при взаємодії з кислотами. Чим відрізняється продукти реакції?

 

Дослід 4 . Амфотерні властивості алюмінію

1. Додайте у пробірку 2-3 мл розчину солі Al(NO3)3 і 2-3 мл розчину NaOH (10-20%). Відмітьте забарвлення розчину і осаду. Напишіть рівняння реакції.

2. До осаду Al(OН)3 у двох пробірках додайте 2-3 мл розчину NaOH(10-20%) і розчин HСl (10-20%).

3. Зафіксуйте, що відбувається з осадом Аl(ОН)3 в обох пробірках.

4. Напишіть відповідні рівняння реакції.

 

Висновок

У висновку поясніть, яка характерна хімічна властивість алюмінію проявляється.

 

 

Контрольні запитання:

1. Який стандартний стан металів?

2. Поясніть, чому сплави мають перевагу перед деякими металами як конструкційні матеріали.

3. Які механічні властивості металів Вам відомі? Наведіть приклади легких і важких металів?

4. Що таке руда? Наведіть методи збагачення руд.

5. Напишіть електронні формули атомів заліза, цинку, алюмінію.

6. Які із гідрооксидів Zn (ОН)2 чи А1(ОН)3 проявляє більш основні властивості. Чому?

 

 


 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты