Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Синтаксис. In [option] target [linкnаme]




In [option]…target [linкnаme]

In [option]…target directory

У першому форматі створює посилання на ім'я linkname (необов'язковий аргумент)

на файл target.

За умовчанням Inстворить "жорсткі" посилання, а з опцією -s- символічні посилання.

Якщо останній аргумент командного рядка є ім'ям існуючого каталога

Inстворить посилання на кожен файл targetв цьому каталозі.

Якщо задано два іменіфайлу, In створює посилання з другого на перше ім'я.

Якщо заданий один аргумент target, In створить в поточному каталозі посилання на цей файл.

"Жорстке" посилання це просто інше ім'я існуючого файлу. І оригінал, і посилання мають той же самий дескриптор. Користувач не може створити жорстке посилання на каталог. Крім того, жорстке посилання не може поширюватися через межі файлової системи.

У разі символічного посилання спеціальний тип файлу посилається на інший файл по імені. Більшість операцій відкриття файлів, читання, запис - передається на символічне посилання, яке ядро автоматично розпізнає і тому маніпулюєте файлом, на який вказує посилання. Але деякі операції, наприклад видалення, виконуються власне над посиланням, а не над тим файлом, на який вона посилається.

Команда more

more - Здійснює поэкранный перегляд тексту файлу.

СИНТАКСИС

more [- cdflrsuw] [- n] [+linenumber] [+/pattern] [name..]

 

ОПИС

Цей фільтр дозволяє здійснювати перевірку тексту, виведеного на один повний екран. Після кожного заповнення екрану команда робить паузу і виводить на нижньому рядку екрану повідомлення типу :

-- --More -

 

((далі). Якщо при цьому користувач натискає клавішу Enter, то на екран буде виведений наступний рядок тексту. Якщо користувач натискає клавішу SPACE (пропуск), буде виведений наступний повний екран. Інші можливості описані нижче.

 

ОПЦІЇ

-- n Ціле число, використовуване в якості розміру вікна (у рядках) замість прийнятого для команди more за умовчанням.

--с Команда more відображає у верхній частині екрану кожну сторінку з початку, стираючи при цьому заздалегідь виведений там рядок. Це виключає прокрутку екрану, полегшуючи читання тексту за допомогою команди more. Ця опція ігнорується, якщо термінал не має можливості очищати рядок до кінця.

-- d Команда more у кінці кожного заповненого екрану висвічує повідомлення "Hit space to continue, Rubout to abort" ("Натисніть пропуск для продовження, а Rubout - для переривання"). Ця опція корисна, якщо команда more використовується в якості фільтру в деяких системах, таких як клас, де багато користувачів можуть бути недосвідченими.

Команда mount

Кожен жорсткий диск розбивається на декілька розділів, кожен з яких містить файлову систему. В той час, як Windows® призначає букву для кожної з цих файлових систем, Linux має унікальну деревовидну структуру файлів, і кожна з файлових систем монтується в одно місце розташування в цій деревовидній структурі.

Точно також, як для Windows® потрібний "Диск C :", так і Linux повинен мати можливість примонтировать корінь свого дерева файлів (/) в розділ, що містить кореневу файлову систему. Як тільки корінь примонтирован, ви можете монтувати інші файлові системи з деревовидної структури в різні точки монтування. Будь-який каталог в кореневій структурі може виконувати роль точки монтування, і ви можете кілька разів монтувати одну і ту ж файлову систему в різні точки монтування.

Загальне дерево файлів і каталогів системи Linux формується з окремих "гілок", що відповідають різним фізичним носіям. Часто говорять, що воно формується з окремих файлових систем. Говорити так дозволяє той факт, що в UNIX немає поняття "Форматування диска" (і команди форматування), а використовується поняття "Створення файлової системи". Кожному носію ставиться у відповідність окрема файлова система. Щоб цю файлову систему використовувати для запису в неї файлів, потрібно її спочатку підключити в загальне дерево каталогів ("змонтувати").

 

 

Малюнок 1. Файлова система ще не примонтирована

 

 

Малюнок 2. Файлова система тепер примонтирована

 

Командою для монтування файлових систем є mount, її синтаксис наступний:

 

mount [опції] <- t тип> [- o опції монтування] /dev/<пристрій> /<точка монтування>

 

де <пристрій> - спеціальний файл пристрою, за допомогою якого система отримує доступ до апаратних пристроїв, <точка монтування> - будь-який існуючий каталог файлової системи, до якого ви хочете приєднати файли, що знаходяться на пристрої (при монтуванні в не порожній каталог вміст не віддаляється і знову доступно потім отмонтирования пристрої), що запам'ятовує.

Опції команди mount :

-- f Імітує монтування файлової системи, використовується для перевірки можливості монтування файлової системи

-- v Текстовий режим. Команда mount видає описи дій, які виконує. Спільно з - f використовується для виявлення проблем, що виникають при монтуванні файлової системи.

-- w Монтує файловою систему з правом на читання і запис.

-- r Монтує файловою систему з правом тільки на читання.

-- t тип Задає тип монтованої файлової системи.

-- a Монтує усі файлові системи, перераховані у файлі /etc/fstab

-- o список_опцій Монтує файловою систему з урахуванням списку опцій. Список опцій (через кому) дається потім - о.

Типи файлових систем :

minux Файлові системи Mihux; довжина імені файлу обмежена 30 символами

ext Ранні версії файлові системи Linux, вже не використовуються

ext2 Стандартна Файлова система Linux, підтримуються довгі імена і великі розміри файлів


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты