Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заходи безпеки під час робіт у водонасичених і мерзлих грунтах.




Ці роботи проводять відпо­відно до ПВР, де вказують способи видалення води, види кріплень стінок траншей і котлованів та спосо­би розробки грунтів, що гарантують повну безпеку праці. У пливунах, вологих лесових грунтах, а також при інтенсивному припливі ґрунтових вод стінки виї­мок укріплюють, забиваючи по їхніх контурах шпун­тові стінки на глибину не менш як 0,75 м нижче від проектної відмітки дна виїмки.

У водонасичених грунтах виїмки розробляють за­морожуванням окремими секціями у довжину, зали­шаючи між ними перемички з мерзлого грунту зав­товшки понад 0,5 м. Взимку мерзлий грунт спочатку розморожують або підривають. Заглиблювати виї­мки нижче від рівня промерзання без кріплення стінок не можна. Загальна глибина відкопування мерзлих грунтів без кріплення не повинна переви­щувати 3,5 м. Робітники, які розробляють мерзлий грунт, забезпечуються окулярами в металевій оправі із сіткою.

Електропрогрівання грунту.Ділянки для елект­ропрогрівання грунту обгороджують. Відстань між огорожею і контурами цієї ділянки не повинна бути меншою ніж 3 м. Обслуговувати електроустановки напругою до 1000 В можуть лише робітники, які мають посвідчення Пі кваліфікаційної групи.

Електроустановки для прогрівання грунту і бетону повинні бути захищені від струму короткого зами­кання, а також мати звукову та світлову сигналізації. Ці роботи слід вести під цілодобовим наглядом дос­відчених чергових, які повинні працювати в діелект­ричних рукавицях, калошах і мати спеціальні прила­ди для вимірювання напруги. Електролінію від трансформатора до ділянки, що прогрівається, вико­нують з ізольованих проводів, а трансформатор за­землюють. Справність електропроводів перевіряють щодня ґпісля кожного переміщення. Проводи не по­винні торкатися землі, а підключають додаткові елек­троди, замінюють запобіжники , замірюють температуру при вимкнутому струмі. На території прогріван­ня вивішують попереджувальні таблички і написи. Температура грунту не повинна перевищувати 80°С.

Заходи безпеки під час розробки виїмок з уко­сами і вертикальними стінками. Види кріплень стінок.

Виїмки у грунтах природної вологості чи без неї можна розробляти з вертикальними стінками без кріплення на глибину, м, не більш як: у насипних, піща­них грунтах — 1; у супіщаних — 1,25; у суглинках і глинах — 1,5.

В інших умовах виїмки можна влаштовувати^ з уко­сами чи вертикальними стінками, закріпленими на всю висоту. Крутість укосів (відношення глибини укосу до його закладання) котлованів, які розробляють без кріплень, визначають згідно з табл.З.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 163; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты