Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Процесуальні теорії мотивації.




Процесуальні теорії мотивації не заперечують існування потреб і їх вплив на поведінку людини, але вважають, що існують і інші фактори її поведінки. Поведінка людини залежить від її сприйняття і сподівання.

 

Наведемо коротку характеристику процесуальних теорій.

1) Теорія очікувань В. Врума базується на очікуванні появи якоїсь події. Людина сподівається, що обрана нею модель поведінки приведе до певних очікуваних результатів. Виділяють такі взаємозалежні очікування:

— «затрати—результат»- співвінощення між затратами праці і результатами праці (робітник економить матеріал і очікує підвищення розряду);

— «результат—винагорода» - очікування певних винагород у відповідь на досягнений рівень результатів роботи (працівник чекає винагороду);

— «валентність винагороди» - цінність заохочення або винагороди.

 

2) Згідно з теорією справедливості працівники суб'єктивно порівнюють свої винагороди із затраченими зусиллями та з винагородами інших працівників, які виконують аналогічну роботу. Доки працівники не будуть вважати винагороди справедливими, їхня віддача в роботі буде низькою.

 

3) Комплексна теорія Портера—Лоулера базується на моделі, яка враховує цінність винагород, зв'язки «зусилля— винагорода», здібності, характер, роль працівника.

Модель побудована на основі взаємодії п’яти змінних факторів: витрачених зусиль, сприйняття, отриманих результатів, винагород і відносної міри задоволення потреб.

Принцип дії механізму мотивації:

- результати діяльності працівника залежать від затрачених зусиль, здібностей і усвідомлення працівником своєї ролі ;

- досягнення певного результату викликає появу винагороди;

- рівень зусиль залежить від цінності винагороди (рівня задоволення потреб працівника). Оцінка винагороди впливає на рівень затрат праці в майбутньому.

 

Розглянуті теорії мотивації можуть застосовуватися при побудові будь-яких прикладних мотиваційних систем. Тут слід враховувати те, що використання тих чи інших теорій або їхніх елементів визначається станом внутрішнього і зовнішнього середовища організації, особливостями груп працівників, рівнем підготовки робочої сили тощо. Це стосується проблем формування, фінансування, кредитування, соціального захисту, ціноутворення, адміністрування та ін. Так, у процесі матеріального стимулювання доцільно враховувати всі змістовні та прецесійні теорії. Однак для різних категорій працівників перевага буде віддаватися тим теоріям чи їх окремим елементам, які зможуть найбільше задовольнити потреби та забезпечити вагомі винагороди.

 

Питання для контролю знань:

1. Що таке мотивація?

2. Що таке потреби? Види потреб.

3. Винагороди, види винагород.

4. Теорія потреб А.Маслоу.

5. Теорія мотивації ЖВЗ.

6. Теорія мотивації Мак-Клепланда.

7. Двофакторна теорія Герцберга.

8. Теорія очікувань В. Врума.

9. Теорія справедливості.

10. Комплексна теорія Портера—Лоулера.

 

 

Література:

1. Тарнавська Н.П., Пушкар Р.М. Менеджмент: теорія та практика: Підручник для вузів. –Тернопіль: Карт-бланш,1997.- тема 9, 220 – 239 с.

2. Хміль Ф.І. Основи менеджменту: Підручник. – Академвидав, 2007 – р. 5.7, 264 – 270 с.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты