Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розкрийте сутність соціально-психологічного тренінгу.




Тренінгце багатофунк­ціональний метод цілеспрямованих змін психологічних феноменів людини, групи або організації з метою гармонізації професійного та особистісного буття людини.

Тренінгова групаце спеціально створена група, учасники якої за сприяння ведучого (тренера) включаються в інтенсивне спілкуван­ня, спрямоване на досягнення визначеної мети та вирішення постав­лених завдань.

Основоположником тренінгу став відомий аме­риканський психолог К. Левін.

Етапи тренінгу: Початок (орієнтовно 15% часу). Повідомлення про мету і завдання тренінгу. Знайомство. Прийняття правил роботи групи. Визначення очікувань учасників. Основна частина (орієнтовно 35-40% часу). Актуалізація проблеми. Інформаційний блок. Оволодіння практичними навичками. Завершення роботи (5% часу).

Фактори, які мають бути враховані при плануванні тренінгового навчання. Рівень обізнаності учасників. Розмір групи. Матеріали і обладнання. Фінансове забезпечення. Розподіл часу.

Можливі цілі тренінгу:

· інформування та набуття учасниками тренінгу нових профе­сійних навичок та умінь;

· опанування новими технологіями в професійній сфері;

· зменшення чогось небажаного;

· зміна погляду на проблему;

· зміна погляду на процес навчання, аби зрозуміти, що він може давати наснагу та задоволення;

· підвищення здатності учасників до позитивного ставлення до себе та життя;

· пошук ефективних шляхів розв'язання поставлених проблем;

· активізація громадськості щодо розв'язання актуальних про­блем;

· здобуття альтернативної громадянської освіти.

Групу ведуть або два тренери з приблизно однаковим рівнем досвіду, або основний тренер і помічник, що відповідає за організаційні моменти тренінгу.

Готуватися до проведення тре­нінгу доцільно у три послідовні етапи визначити зміст роботи, скла­сти загальний план проведення занять, детально опрацювати процес ведення тренінгу відповідно до його структури.

План проведення тренінгу має вміщувати такі позиції:

· загальні завдання тренінгу, що визначають інформаційну наповнюваність плану;

· етапи роботи, орієнтовані на вирішення конкретних завдань;

· методи та форми роботи, порядок та термін їхнього виконання.

Є два підходи до ведення тренінгу: структурований; ситуативний.

Режим роботи тренінгу можна організувати за двома різними принциповими схемами: «марафон» або довгострокової групи. Тренінг у режимі «марафон» проводиться по 7-10 годин на день кілька днів підряд. У режимі довгострокової групи тренінг проводять по 2-3 години 1-2 рази на тиждень упродовж кількох місяців.

План заняттяце документ, який містить інформацію, потрібну трене­ру для проведення тренінгу, посібник і ресурсний матеріал, який дає змогу раціонально й організовано провести заняття.

Технічне обладнання включає: приміщення, обладнання, відеозапис.

Роздатковий матеріал розрахований на полегшення сприйняття інформації або поглиблення знань учасників по окремим питанням.

Матеріали готуються у вигляді: схем, діаграм, таблиць; інформаційних довідок; законодавчих нормативів; карток з життєвими історіями тощо.

Найбільш вживаними засобами візуалізації є фіксування інформації на папері за допомогою фліп-чарту, презентація матеріалів за допомогою слайдоскопу або проектору.

Спосіб розташування робочих місць. Аудиторний спосіб. «Шкільний» стиль. Стиль конференц-залу. «Півколо», «Коло».

Нормице неписані правила, які визначають, що правильно, а що ні, що припустимо, а що заборонено. Норми можна поділити на дві категорії: які задає ведучий групи; що існують у самій групі.

Правила роботи в тренінгу. Цінування часу. Ввічливість. Позитивність. Говорити від свого імені. Правило додавання. Правило добровільної активності. Конфіден­ційність. Правило «СТОП». Правило підведеної руки. Зворотний зв'язок.

Метод тренінгуце те, у який спосіб організоване навчання, як відбуваєть­ся процес засвоєння змісту тренінгу: міні-лекція, дискусія, робота у складі малих груп, презентації, аналіз ситуаційних вправ, аналіз критичних ситуацій, рольові та ділові ігри, історії і розповіді тощо.

 


 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты